ΜΟΥΣΙΚΗ

Moon River: Η ρομαντική Hepburn, ένα υπέροχο τραγούδι κι ένα μυθικό κοσμηματοπωλείο

0

To “Breakfast at Tiffany’s” ήταν μια τολμηρή για την εποχή της ρομαντική κομεντί, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Truman Capote (με σημαντικές αλλαγές, ωστόσο) και με την Audrey Hepburn στο ρόλο που την μεταμόρφωσε σε ένα απόλυτο κινηματογραφικό είδωλο (και αρχικά είχε απορρίψει η Cirley McLein!).

H πρώτη σκηνή του φιλμ είναι γυρισμένη στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν, έξω απο το γνωστό πολυκατάστημα Tiffany’s*. Φαινομενικά ήταν μια απλή σκηνή, όμως πολλά ήταν τα στοιχεία που την έκαναν δύσκολη: ο έλεγχος της κυκλοφορίας και του πλήθους, η απέχθεια της Hepburn στα γλυκά, μιας και η Holly στην σκηνή αυτή τρώει κάτι γλυκό και η ηλεκτροπληξία που έπαθε ένα μέλος του συνεργείου.

Παρά το γεγονός πως η πιο γνωστή ερμηνεία είναι απο τον Frank Sinatra, o Henry Mancini έγραψε το κομμάτι «Moon River» ειδικά για την Hepburn και την ταινία. Για τους στίχους, ο Mancini απευθύνθηκε στον στιχουργό Johnny Mercer, o οποίος έχει γράψει τους στίχους σε πάνω από 1.500 τραγούδια στη διάρκεια της καριέρας του. Αρχικά, οι παραγωγοί ανησυχούσαν για τις φωνητικές ικανότητες της Hepburn και σκέφτονταν να αντικαταστήσουν τη φωνή της με κάποιας τραγουδίστριας, αλλά ο Mancini κατάφερε να δημιουργήσει μια σύνθεση ιδανική για την περιορισμένη έκτασή της, βλέποντας την ερμηνεία της στο Funny Face. Του πήρε περίπου ένα μήνα να γράψει τις πρώτες τρεις νότες και συνέθεσε όλο το υπόλοιπο μέσα σε μισή ώρα. 
Ο ίδιος δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα, πως -παρά τις πολλές εκδοχές που ακούστηκαν για το κομμάτι αυτό- μόνο η Hepburn κατάφερε να το κάνει «δικό» της.

Οι περισσότεροι, ακούγοντας το κομμάτι, πίστευαν ότι το ποτάμι στο οποίο αναφέρεται η Holly ήταν το Hudson River της Νέας Υόρκης. Η αλήθεια είναι πως ο Mercer εμπνεύστηκε το κομμάτι από το ποτάμι που έβλεπε το πατρικό του σπίτι, στο Burnside Island, στην πολιτεία της Georgia.

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ένας διευθυντής στούντιο αναφερόμενος στο κομμάτι «Moon River» είπε «Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεφορτωθούμε αυτό το ηλίθιο τραγούδι». Η Hepburn ακούγοντας αυτή τη δήλωση, σηκώθηκε από την καρέκλα της και φώναξε «Πάνω από το πτώμα μου!». Το κομμάτι παρέμεινε στην ταινία (και πολύ καλά έκανε). Κέρδισε το Oscar καλύτερου τραγουδιού το 1961 και δύο βραβεία Grammy, το 1962

Έχει κάνει δεκάδες διασκευές, εκτός του Sinatra. το έχουν τραγουδήσει ακόμα ο Rod Stewart, ο Neil Diamond, οι REM, η Judy Garland, η Aretha Franklin και άλλοι.

*Τα περίφημα αμερικανικά κοσμηματοπωλεία «Tiffany’s», διάσημα από την ταινία του 1961 με την Audrey Hepburn, αλλάζουν χέρια, σε μία συμφωνία, που έκανε αίσθηση στην παγκόσμια αγορά.
O γαλλικός όμιλος LVMH, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως στα είδη πολυτελείας, θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας Tiffany & Cο, έναντι 14,7 δισ. ευρώ ή 122,5 ευρώ ανά μετοχή και μάλιστα σε μετρητά!

“Σάρωσε” τα πάντα ο Γηρυόνης στους Αγίους Θεοδώρους (φωτό)

Previous article

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση Πνευματικού – Σταυρέλη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.