Σε ένα σταδιακό shut down με λουκέτο σε όλα τα εμπορικά καταστήματα (εκτός από τα καταστήματα εμπορίας τροφίμων και τις δομές υγείας), διακοπή των εκκλησιαστικών λειτουργιών και περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων θα προχωρήσει σταδιακά η κυβέρνηση, εντός της εβδομάδας, κορυφώνοντας τα μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού.
Το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος και εκτιμάται ότι ύστερα από την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και την πίεση της κοινής γνώμης θα αποφασίσει την αναστολή όλων των λατρευτικών τελετών. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξει απλώς κλείσιμο των ναών για τους πιστούς, αλλά συνέχιση των λειτουργιών μόνο με την παρουσία των ιερεών και των ιεροψαλτών.
Ένας ένας οι εμπορικοί σύλλογοι με αποφάσεις τους ζητούν απο την κυβέρνηση την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Ωστόσο, ήδη κάποια καταστήματα, στην Κόρινθο, όπως το οπτικό κατάστημα και το κατάστημα ρούχων της Μαρίνας Ταουξίδη κλείνουν. Οι έμποροι βλέπουν ότι μετά το κλείσιμο των καφέ και διαγενομένου του χρόνου η κίνηση στα καταστήματα θα μειώνεται συνεχώς. Έτσι το τελικό κόστος λειτουργίας θα γίνεται μεγαλύτερο.
Στα super market τίθενται πλέον περιορισμοί στην είσοδο, αλλά και στην δυνατότητα να ψωνίζουν. Σε κάθε σούπερ μάρκετ θα υπάρχει κάρτα εισόδου αριθμημένη. Έχει γίνει διαίρεση των τετραγωνικών του καταστήματος, ώστε τελικά να εισέρχεται ένας άνθρωπος ανά 10 τετραγωνικά μέτρα καταστήματος. Όποιος πελάτης μπαίνει μέσα θα παίρνει κάρτα, θα την κρατά όσο είναι στο κατάστημα και θα την αφήνει όταν φεύγει. Πίσω από την κάρτα θα υπάρχουν οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης. Κάθε μισή ώρα θα υπάρχει ανακοίνωση για το πώς θα προσέρχονται οι πελάτες και κανείς δεν θα μπαίνει μέσα χωρίς κάρτα.
Τι προβλέπει η ΠΝΠ για τα σούπερ μάρκετ
– Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
– Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.
– Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.
– Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.
– Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.
– Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.
– Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.
– Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.
– Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.
– Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
– Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.
Παράλληλα με τα μέτρα περιορισμού του ιού η κυβέρνηση κινείται και για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ενταχθούν στα νοσοκομεία σχεδόν 1000 άτομα (οι περισσότεροι νοσηλευτικό προσωπικό και κάποιοι γιατροί), ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία νοσοκομειακής μονάδας που θα υποδέχεται αποκλειστικά άτομα, που έχουν νοσήσει από τον Κορωνοϊό.
Τέλος, η συνέχιση των συναθροίσεων που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο, παρά τις συστάσεις της κυβέρνησης, των επιστημόνων και την καμπάνια που έγινε, έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό. Πολλοί ήταν οι πολίτες που παρέβλεψαν τις οδηγίες και συγκεντρώθηκαν σε ανοιχτούς χώρους διακινδυνεύοντας μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν μέτρα ανάλογα με αυτά σε Ιταλία και Ισπανία. Που σημαίνει επιβολή περιορισμού στις μετακινήσεις με τους πολίτες να μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να εργασθούν ή για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως η προμήθεια τροφίμων.
Comments