ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Για πρώτη φορά στο εσωτερικό του νοσοκομείου στο Μπέργκαμο – Το αποκαλούν Αποκάλυψη [εικόνες & βίντεο]

0
Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x42e931b2

«Αποκάλυψη»: Έτσι αποκαλούν οι γιατροί και το προσωπικό την κατάσταση στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο, που έχει πληγεί όσο καμία άλλη πόλη στον κόσμο από τον κορωνοϊό. Και για πρώτη φορά, ανοίγει τις πόρτες του για να δείξει σε όλο τον κόσμο πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.

«Οι προσπάθειές μας δεν είναι αρκετές» λένε οι απελπισμένοι γιατροί στην Ιταλία, το επίκεντρο του κορωνοϊού στην Ευρώπη, καθώς ο αριθμός των θανάτων στην χώρα ξεπέρασε αυτόν της Κίνας.

Ο αριθμός των θανάτων χθες έφτασε τους 3.405, τον υψηλότερο στον κόσμο, παρά τις γενναίες προσπάθειες των γιατρών να κρατήσουν ζωντανά τα θύματα του κορωνοϊού. Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό του Sky news δείχνει όσα διαδραματίζονται στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXVII στο Μπέργκαμο, την περιοχή που έχει πληγεί θανάσιμα από την πανδημία του κορωνοϊού, με το προσωπικό να τρέχει μέσα σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες με ασθενείς.

Η περιγραφή του δημοσιογράφου του Sky News, σοκάρει, καθώς το τηλεοπτικό συνεργείο περιφέρεται στα γεμάτα δωμάτια. Το Μπέργκαμο θέλει να δείξει στον κόσμο πόσο άσχημα είναι τα πράγματα και να τον συστήσει να ακολουθήσει ρητά τις εντολές των κυβερνήσεων, για να μην φτάσουν κι αυτοί εκεί. Ολόκληρη η περιγραφή του:

Ασθενείς πιάνουν το στήθος τους προσπαθώντας να αναπνεύσουν
Το προσωπικό μας κάνει νόημα να φύγουμε από το δρόμο τους, την ώρα που σπρώχνουν φορεία που μεταφέρουν άνδρες και γυναίκες με κινητούς αναπνευστήρες. Δεν επικρατεί χάος αλλά μια πυρετώδης κατάσταση. Περνούν μπροστά από θαλάμους ήδη γεμάτους με κρεβάτια με ανθρώπους σε τρομερή αγωνία: παλεύουν για αέρα, κρατούν το στήθος τους και τους σωλήνες που παρέχουν οξυγόνο στους πνεύμονές τους.

Βρίσκομαι στο κύριο νοσοκομείο στο Μπέργκαμο, το νοσοκομείο που έχει πληγεί περισσότερο στην Ιταλία, στην πιο έντονα χτυπημένη πόλη, στην πιο έντονα χτυπημένη επαρχία της Λομβαρδίας – και είναι απλά τρομακτικό. Με μάσκα,γάντια και μια ειδική στολή, η ομάδα μου κι εγώ οδηγούμαστε μέσω διαδρόμων γεμάτους από ανθρώπους που παλεύουν να αναπνεύσουν και που δείχνουν τρομερά άρρωστοι. Ρωτώ σε ποιον θάλαμο είμαι.

Οι ασθενείς φορούν ειδικές μάσκες που προσαρμόζονται στο πρόσωπό τους


«Ουσιαστικά δεν είναι θάλαμος, πρόκειται για αίθουσα αναμονής, πρέπει απλώς να χρησιμοποιούμε κάθε κομμάτι του χώρου» μου λέει ο Βάνα Τονινέλι, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του νοσοκομείου. Οι ιατρικές ομάδες εδώ μάχονται σε έναν πόλεμο και χάνουν. Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνει από κορωνοϊό εδώ ξεπερνά κάθε άλλο νοσοκομείο στην βόρεια Ιταλία,θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεπεράσει και την υπόλοιπη χώρα.

Για να φτάσεις να μπεις στην εντατική, είσαι όχι μόνο σοβαρά άρρωστος, αλλά στο χείλος του θανάτου

Το προσωπικό παλεύει να κρατήσει ζωντανούς τους ασθενείς. Συγκεντρώνονται σε ομάδες γύρω από τους ασθενείς που καταφθάνουν. Τοποθετούν οθόνες, ορούς και κυρίως αναπνευστήρες. Χωρίς αυτούς, οι ασθενείς θα επιδεινωθούν ταχύτατα. Πραγματικά γρήγορα. Θανατηφόρα γρήγορα.

Μοιάζει με μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά μια αίθουσα υποδοχής των επειγόντων. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ είναι νέες αφίξεις, αλλά δείχνουν πολύ χειρότερα από απλούς ασθενείς. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα ήταν περιπτώσεις που θα έπρεπε να μπουν κατευθείαν στην εντατική, αλλά εδώ, για να φτάσεις σε αυτό το σημείο, είσαι στην πραγματικότητα στο χείλος του θανάτου, όχι μόνο σοβαρά άρρωστος.

Ολόκληρο το νοσοκομείο του Μπέργκαμο έχει μετατραπεί σε εντατική

Η άφιξη των νέων ασθενών εδώ είναι απόλυτα σταθερή. Αυτή η θανατηφόρα πανδημία είναι ουσιαστικά εκτός ελέγχου. Όλοι έχουμε ακούσει τι συμβαίνει εδώ, αλλά σε κανέναν δημοσιογράφο δεν έχει επιτραπεί η είσοδος μέχρι τώρα. Η πόλη Μπέργκαμο μας προσκάλεσε για να δείξει σε όλους πώς είναι η καταστροφική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κανείς δεν έχει βιώσει μέχρι σήμερα.

Θέλουν να δείξουν στον κόσμο πόσο δραματική είναι η κατάσταση

Θέλουν να το δει ο κόσμος. Θέλουν ο παγκόσμιος πληθυσμός να αμφισβητήσει τις απαντήσεις των κυβερνήσεών τους. Επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιεί πια κανένας την δικαιολογία πως δεν γνώριζε. Η Ιταλία δεν ήξερε. Τώρα όμως όλοι θα ξέρουν.

Στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο

Μέσα από πλαστικές φούσκες που ταιριάζουν στα κεφάλια των βαριά αρρώστων, το προσωπικό προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ασθενείς. Οι αδύναμοι μόλις και μετά βίας το καταφέρνουν και πάνω από τον θόρυβο που επικρατεί μέσα στον θάλαμο και τον συνεχή έλεγχο των καρδιακών παλμών και των αναπνευστικών αντλιών, είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις τι λένε. Οι ειδικές αυτές φούσκες προσπαθούν να εξισορροπήσουν την πίεση του αέρα στους πνεύμονες. Κανείς δεν το περίμενε αυτό, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έρχονταν αντιμέτωποι με τόσα πολλά τόσα γρήγορα. Και για να το ξέρετε, δεν είναι όπως η γρίπη, δεν είναι καν χρόνια πνευμονία, είναι κάτι πολύ χειρότερο και σκοτώνει εκατοντάδες εδώ κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής των επειγόντων, Δρ Ρομπέρτο Κοσεντίνι λέει ότι δεν έχουν δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο και τόσο αυτός όσο και το προσωπικό του προειδοποιούν άλλες χώρες, ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο, πως σύντομα θα το βιώσουν. «Είναι μια πολύ σοβαρή πνευμονία και μπορεί να ζορίσει κάθε σύστημα υγείας γιατί βλέπουμε καθημερινά 50-60 ασθενείς που καταφθάνουν στα επείγοντα με πνευμονία και οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε τόσο σοβαρή κατάσταση που χρειάζονται πολύ μεγάλους όγκους οξυγόνου. Έτσι, έπρεπε να αναδιοργανώσουμε τα επείγοντα και το νοσοκομείο μας σε τρία επίπεδα εντατικής θεραπείας».

Ένα από τα πιο προηγμένα νοσοκομεία στον κόσμο – Κι όμως έχει πλέον «γονατίσει»

Το νοσοκομείο Papa Giovanni XXVII είναι ένα από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη αλλά ακόμη κι αυτό έχει πλέον «γονατίσει». Το Μπέργκαμο είναι το απόλυτο κέντρο αυτής της πανδημίας κορωνοϊού και το νοσοκομείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια κρίση που ποτέ δεν φανταζόταν. Πολλοί από το ιατρικό προσωπικό εργάστηκαν ή εκπαιδεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Δρ. Λορέντζο Γκρατσιόλι εργάστηκε στο Λέτσεστερ για έναν χρόνο. Τόσο αυτός όσο και οι άλλοι γιατροί με τους οποίους μίλησα, παρότρυναν το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας και της Κίνας και να κλείσει τα πάντα αμέσως. Είναι, λένε, ο μόνος τρόπος για να επιβραδύνει τον ιό: όχι να τον νικήσει, να τον επιβραδύνει.

«Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, αλλά δεν αρκεί» λένε οι γιατροί

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο άγχος στην ζωή μου. Είμαι γιατρός εντατικής και είμαι αρκετά συνηθισμένος στις έντονες στιγμές και τις επιλογές, και από ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση που πεθαίνουν χωρίς καμία θεραπεία. Αλλά όταν είσαι σε αυτό το σημείο, συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι αρκετός. Είμαστε 100 αναισθησιολόγοι, κάνουμε το καλύτερο δυνατό, αλλά ίσως δεν αρκεί.

Στα εργαστήρια, το προσωπικό δοκιμάζει συνεχώς για τον ιό και προσπαθεί να βρει κάτι που μπορεί να το χτυπήσει. Λένε ότι απέχουν πολύ. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο είναι πως η καμπύλη μόλυνσης ανεβαίνει και όλες οι δοκιμές, όλες οι πηγές, όλες οι προμήθειες εξαντλούνται αμέσως. Πολλά νοσοκομεία κάνουν τις ίδιες απαιτήσεις ταυτόχρονα. Εδώ, το αποκαλούν αποκάλυψη.

Το Μπέργκαμο ήθελε να το δούμε όλο αυτό και θέλει να στείλει ένα απλό μήνυμα: «Ετοιμαστείτε».

ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΠΙΑ

Previous article

Ποιοι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ – Εργαζόμενοι, απολυμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες [λίστα]

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.