ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θλίψη στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, και όχι μόνο, προκάλεσε η εκδημία του 94χρονου Γιώργου Πόσσα, ο οποίος είναι και το πρώτο θύμα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας από τον κορωνοϊό.
Πρόκειται για έναν βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με κοινωνική δραστηριότητα και καθολική αναγνώριση στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, ο οποίος το 2017 είχε βραβευθεί στην Ουάσιγκτον, από τον οργανισμό Washington Oxi Day Foundation.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την είδηση έκανε ευρέως γνωστή στο κοινό ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Washington Oxi Foundation, Μάικλ Μανάτος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον εκλιπόντα, εκφράζοντας την λύπη του για το γεγονός ότι ο 94χρονος χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό και τελικά δεν κατάφερε να κερδίσει την μάχη.
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα χθες το βράδυ ότι το πρώτο θύμα αυτού του ιού που γνωρίζω ήταν αυτός ο αξιόλογος άνθρωπος, ο Γιώργος Πόσσας. Επιβίωσε στη Μεγάλη Υφεση και στο πεδίο μάχης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, η ευγένειά του, η ευσπλαχνία και η ηγετική προσωπικότητά του, τον έκαναν ένα ιδιαίτερα αγαπητό μέλος σύσσωμης της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Εμείς, στο Washington Oxi Day Foundation είχαμε την τιμή να τον παρουσιάσουμε στα βραβεία μας, το 2017. Σε ευχαριστώ, Γιώργο, που αποτέλεσες παράδειγμα προς μίμηση. Η μνήμη σου θα είναι αιώνια», αναφέρει η ανάρτηση του Μανάτου, η οποία ακολουθήθηκε από σχόλια συλλυπητηρίων στην οικογένεια.
Ασφαλώς, η ηλικία του Γιώργου Πόσσα ήταν ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς ο κορωνοϊός έχει αποδειχθεί θανατηφόρος κυρίως για τους ηλικιωμένους, αλλά και νεότερα άτομα που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα ή επιπλοκές στην υγεία τους.
Δραστήριος στην ελληνική κοινότητα
Ο Γιώργος Πόσσας ήταν Ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς και παιδί Ελλήνων μεταναστών. Γεννήθηκε το 1926 στην περιοχή της Κορόνα, στη Νέα Υόρκη, όταν ακόμα η περιοχή έσφυζε από Ελληνισμό, στην καρδιά της Μεγάλης Υφεσης.

Στα 17 του χρόνια, εντάχθηκε στον στρατό με έγγραφη συναίνεση των γονιών του. Ελαβε την βασική εκπαίδευση και στη συνέχεια αναχώρησε με τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων στις Φιλιππίνες. Αργότερα, εστάλη με πολεμικό πλοίο στη Χιροσίμα και μάλιστα, σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο ίδιος και οι υπόλοιποι στρατιώτες είχαν πληροφορηθεί για μια μάχη που θα απέφερε απώλειες της τάξεως του 70%. Κάποια στιγμή άκουσαν έναν μεγάλο θόρυβο, αλλά δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για ατομική βόμβα. Αργότερα, πληροφορήθηκαν τι έγινε και πως επήλθε το τέλος του πολέμου. Αναγκάστηκαν να μείνουν για αρκετό καιρό στη μέση του ωκεανού.
Ο Πόσσας αφυπηρέτησε στις 29 Νοεμβρίου του 1946, συμπτωματικά στην επέτειο από την αντίστοιχη αποστρατεία του πατέρα του, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πίσω στο 1918.
Μετά την επιστροφή του από το μέτωπο, ο Πόσσας ασχολήθηκε με τα ηλεκτρολογικά, γνωρίζοντας ότι θα πρόκειται για τη βασική του ενασχόληση τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 1965, είχε συγκεντρώσει το απαραίτητο κεφάλαιο για να ξεκινήσει μια δική του εταιρεία. Εργαζόταν μέχρι τα βαθιά γεράματα, μαζί με άλλες δυο γενιές από την οικογένειά του.

Ο Πόσσας παντρεύτηκε την αείμνηστη Εβελυν Λαμπρίνον το 1953, η οποία έφυγε από την ζωή το 2019. Αφησαν πίσω τους τέσσερα παιδιά και εννέα εγγόνια.
Ο ίδιος ο Πόσσας ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του, αλλά και ένα δραστήριο μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Αποστόλου Παύλου στο Χέμπστεντ και ήταν ενεργός ενορίτης για πάρα πολλά χρόνια. Από το 1984, εντάχθηκε στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η αγρυπνία για τον ομογενή βετεράνο θα τελεστεί από το γραφείο τελετών «Towers», ιδιοκτησίας ομογενών, στην περιοχή του Οσεανσάιντ, στο Λονγκ Αϊλαντ, ενώ η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα τελεστεί στην κοινότητα που ανήκε ο Γιώργος Πόσσας, τον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου στο Χεμπστεντ.
Προσοχή στους ηλικιωμένους
Η απώλεια του Γιώργου Πόσσα, ο οργανισμός του οποίου, στα 94 χρόνια του, δεν μπόρεσε να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για την αυξημένη επικινδυνότητά του στις ευπαθείς ομάδες και, κυρίως, στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι οι επισκέψεις σε άτομα μεγάλης ηλικίας θα πρέπει να αποφεύγονται, ιδίως κατά την περίοδο που τα κρούσματα είναι αυξημένα.
Πηγή: ekirikas.com
Comments