ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: οι έλληνες ποιητές διαβάζουν ποιήματά τους (ηχητικό)

0

Η Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική ιδέα ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Την εισήγησή του υιοθέτησε ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, πρώτη ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά και είχε μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Ας ακούσουμε μερικούς από τους πιο σπουδαίους Έλληνες ποιητές να απαγγέλλουν οι ίδιοι τα δικά τους ποιήματα. Τον Μανώλη Αναγνωστάκη, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Κώστα Βάρναλη, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, τον Νικηφόρο Βρεττάκο, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ανδρέα Εμπειρίκο και τον Νίκο Καββαδία.

Ο Αναγνωστάκης διαβάζει Αναγνωστάκη

Ο Σεφέρης διαβάζει Σεφέρη

Ο Ρίτσος διαβάζει τη Σονάτα του Σεληνόφωτος

Ο Βάρναλης απαγγέλλει τη Μπαλάντα του κυρ Μέντιου

Ο Χριστιανόπουλος διαβάζει Χριστιανόπουλο

Ο Βρεττάκος διαβάζει Βρεττάκο

Ο Ελύτης απαγγέλλει το Άξιον Εστί

Ο Εμπειρίκος διαβάζει Εμπειρίκο

Ο Καββαδίας διαβάζει Καββαδία

Αρκάς : Το σκίτσο που τιμά τους γιατρούς που δίνουν καθημερινή μάχη με το θάνατο.

Previous article

Πώς οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ θα βοηθήσουν στον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.