Ό,τι δεν κατάφερε η οικονομική κρίση σε δέκα χρόνια, κατάφερε ο κορονοϊός μέσα σε ένα μήνα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Η πρόεδρος της Κομισιόν ενεργοποίησε επίσημα τη «ρήτρα διαφυγής» που σημαίνει πρακτικά πως τα κράτη μέλη δε δεσμεύονται από τους δημοσιονομικούς στόχους και μπορούν να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί, για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την απόφαση που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Twitter τόνισε πως «οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους (πόρους) θα χρειαστούν».
Όλα αυτά καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει τώρα τον κίνδυνο ύφεσης τόσο βαθιά όσο το 2009. Οι εκτιμήσεις για ύφεση σοκ στην οικονομία της Ευρωζώνης έως -12% προκαλούν πανικό.
Η πρόεδρός της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η οικονομία της ΕΕ θα συρρικνωθεί κατά 2% φέτος και ότι για κάθε 3 μήνες καραντίνα στην ευρωζώνη η ύφεση θα είναι -5%.
“Η οικονομία της ευρωζώνης πρόκειται να υποστεί την χειρότερη ύφεση που έχει σημειωθεί ποτέ στις δύο δεκαετίες της ύπαρξής της και οι κυβερνήσεις πρέπει να αποδεσμεύσουν δημοσιονομικά κίνητρα για να διασφαλίσουν τη διατήρηση της νομισματικής ένωσης. Εάν οι κυβερνήσεις επιταχύνουν, η ύφεση θα είναι βαθιά, αλλά βραχυχρόνια. Αν όχι, υπάρχει μια πιθανότητα το ευρώ να μην το επιβιώσει“, γράφει η Bloomberg Economics σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
“Αυτό που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι να αποτρέψουν βιώσιμες επιχειρήσεις από το να υποχωρήσουν ή να απολύσουν το προσωπικό“, γράφουν οι οικονομολόγοι…
“Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση τις ρευστότητας. Το πιο σημαντικό είναι, απαιτεί την κάλυψη του εισοδήματος που δημιουργείται από μέτρα περιορισμού.“
Comments