Η είδηση ότι μια νέα Δομή πρόκειται να δημιουργηθεί στην Κόρινθο, μετά την κοινή απόφαση που υπέγραψαν ο Νότης Μηταράκης και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να προκαλέσει νέα αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, η οποία μόλις έχει πλέον αρχίσει να συνηθίζει την συνύπαρξη με τους ανθρώπους που διαβιούν στην Ανοιχτή Δομή, η οποία άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ από αθηναϊκά ΜΜΕ, συνολικά 28 νέες δομές Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών ή Ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία στην χώρα μας, συστήνονται στην ελληνική επικράτεια. Οι περιοχές αυτές είναι διάσπαρτες σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου εμφανίζεται μόλις μία τέτοια δομή, στην Κόρινθο και συγκεκριμένα στο ήδη επιβαρυμένο στρατόπεδο της πόλης.
Προσπαθώντας να αποσαφηνίσει τι συμβαίνει το korinthia.net.gr έκανε το ρεπορτάζ από το οποίο προκύπτουν τα εξής.
Στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για δύο πράγματα.
Το ένα είναι οι μεγάλες εντάσεις που προκαλούν στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, οι νέες κλειστές δομές που επιχειρείται να δημιουργηθούν εκεί και η κατασκευή των οποίων έχει στο μεταξύ παγώσει.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως έχει …παγώσει και η έλευση νέων ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών –αντίθετα το ρεύμα αναμένεται να αυξηθεί μόλις ανοίξει ο καιρός. Κανείς δεν ξέρει επίσης τι θα γίνει σε μερικούς μήνες, όταν με το καλό ξεμπλέξουμε από την θεομηνία της πανδημίας, στον Έβρο. Άρα είναι σαφές πως θα χρειαστεί τους επόμενους μήνες κάποιοι άνθρωποι να μεταφερθούν από τα νησιά στα ενδότερα.
Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν να δημιουργήσει νέες δομές σε όλη την Ελλάδα (εδώ το σχετικό ρεπορτάζ). Ωστόσο με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω του κορονοϊού, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει και ο σχεδιασμός αυτός δύσκολα θα υλοποιηθεί εντός του 2020. Αλλά η κατάσταση που θα δημιουργηθεί από το καλοκαίρι και μετά θα καταστεί ασφυκτική. Οπότε σε πρώτη λύση οι υπάρχουσες δομές φαίνεται να είναι «μια κάποια λύσις».
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τις ΜΚΟ και την λειτουργία τους. Η Κυβέρνηση δεν έχει κρύψει πως τις θεωρεί εστία «μικροβίων διαφθοράς». Γι αυτό και θέλει να ασκήσει έλεγχο πάνω τους. Πρώτο βήμα είναι να αποσπάσει τον έλεγχο της διοίκησης των Κλειστών και Ανοιχτών Δομών, ο οποίος αυτή την στιγμή είναι στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και στις ΜΚΟ. Για τον λόγο αυτό συστήνει, με την ίδια απόφαση, θέσεις διοικητών Δομής Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας και μάλιστα με αμοιβή που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.
Πηγή με την οποία επικοινώνησε το Korinthia.net.gr εμφανίστηκε καθησυχαστική ότι στην Κόρινθο δεν πρόκειται να έρθουν νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και πως όλη αυτή η διαδικασία έχει να κάνει περισσότερο με τον γραφειοκρατικό χαρακτήρα που περιγράψαμε στο δεύτερο πρόβλημα, παρά με την πραγματική πρόθεση δημιουργίας νέας δομής, ή έλευσης νέων ανθρώπων.
Μοιάζει όμως εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού οι πιεστικές ανάγκες που θα δημιουργηθούν θα είναι ανεξέλεγκτες, η δε κυβέρνηση έχει δείξει πως δεν διστάζει να πάρει όποια μέτρα χρειάζονται για να λύσει (ή να “λύσει”) κάποιο πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επόμενο διάστημα θα ξέρουμε περισσότερα.
[…] του κ. Πέτσα αποτελεί σε ένα βαθμό δικαίωση του ρεπορτάζ που έκανε χτες το Korinthia.net.gr και στο οποίο αναφερόταν […]
[…] Korinthia.net.gr με ρεπορτάζ εξήγησε αναλυτικά τι συμβαίνει (εδώ και […]