ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός – Ποια είναι η κατάσταση στην Κορινθία, λίγο πριν μπούμε στον κρίσιμο Απρίλιο

1

Στην πρώτη από τις κρίσιμες εβδομάδες της δεύτερης φάσης της πανδημίας έχουμε μπει από χτες και στην Κορινθία. Σύμφωνα με όλα όσα αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, ο Απρίλιος θα αποδειχτεί είτε ο μήνας που θα μας οδηγήσει στην ασφάλεια και την επιστροφή στην εποχή π.Κ., είτε ο μήνας που θα ανατρέψει για τα καλά τον σχεδιασμό και θα μας βυθίσει ακόμα περισσότερο στην υγειονομική και οικονομική κρίση.
Σπουδαίος παράγοντας, όμως, είτε για την πρώτη είτε για την δεύτερη κατάληξη είναι να αποφασίσουμε αν θα αυτοπειθαρχήσουμε και θα περιοριστούμε, στις κατά το δέον, μετακινήσεις.

Καλόν είναι, όμως, να δουμε που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή.

Κορονοϊός: Ενα βήμα πιο κοντά στο εμβόλιο - Εντοπίστηκαν ουσίες ...

Μέχρι σήμερα στην Κορινθία έχουν καταγραφεί 2 κρούσματα, τα οποία θα χαρακτηρίζαμε ημιεπίσημα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με όλες τις επίσημες (πρόεδρος και μέλη Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας, αντιπεριφερειάρχης) και τις ανεπίσημες, Off the record (νοσοκομείο Κορίνθου) μαρτυρίες δύο από τα δεκάδες άτομα που εξετάστηκαν μέχρι σήμερα, βρέθηκαν θετικά στον ιό.
Η πρώτη περίπτωση (Λουτράκι) αφορά μη Κορίνθιο και επιβεβαιώθηκε από το νοσοκομείο Κορίνθου και η δεύτερη περίπτωση (Κόρινθος) αφορά “ντόπιο” και διαπιστώθηκε απο ιδιωτικό κέντρο. Ωστόσο, μέχρι και τις 29 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ, στο επίσημο δελτίο του, έβγαζε την Κόρινθο “καθαρή”, με μηδέν κρούσματα, γι αυτό και λέμε πως τα αποτελέσματα είναι “ημιεπίσημα”. Λογικά, θα επισημοποιηθούν στο νέο δελτίο του ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα στην Κορινθία περισσότεροι από 100 άνθρωποι βρίσκονται σε κατ οίκον περιορισμό και αυστηρή καραντίνα, για την τήρηση της οποίας έχει αναλάβει την ευθύνη η Αστυνομία. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκειται για ανθρώπους που δεν είναι κάτοικοι της Κορίνθου, αλλά έχουν έρθει από άλλες περιοχές και διαμένουν στα εξοχικά τους.

Η εικόνα από την καθημερινή ζωή στην Κόρινθο (κυρίως) δείχνει πως σε γενικές γραμμές ο περιορισμός της κυκλοφορίας τηρείται και οι Κορίνθιοι πειθαρχούν. Υπάρχουν, ωστόσο, και περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτό δεν συμβαίνει και αφορούν είτε ανθρώπους που κάνουν την βόλτα τους στην παραλία στα Καλάμια (κάποιες μέρες έχει διαπιστωθεί το αδιαχώρητο), είτε άλλους που συναλλάσσονται με τις τράπεζες ή περιμένουν στα ΑΤΜ. Χτες, η ουρά έξω από τα τραπεζικά καταστήματα όχι μόνο ήταν μεγάλη, αλλά δεν τηρούνταν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα, όπως μάθαμε, αυτό προκάλεσε την έκρηξη του αστυνομικού διευθυντή Χαράλαμπου Τετράδη, ο οποίος έχει δώσει εντολή να αυστηροποιηθούν τα μέτρα ελέγχου.

Μια και πιάσαμε τα μέτρα ελέγχου να πούμε πως ο κ. Τετράδης έχει δώσει εντολή και το σύνολο της αστυνομικής δύναμης είναι εκτός γραφείων -είτε για τον έλεγχο των παραβάσεων περιορισμού κυκλοφορίας, είτε για τον έλεγχο της τήρησης της καραντίνας. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε ο αστυνομικός διευθυντής Χαράλαμπος Τετράδης στο SUPER, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 180 έλεγχοι. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το Τμήμα Ασφαλείας εξακολουθεί να απασχολείται με την καθημερινή εγκληματικότητα, η οποία, πάντως, έχει παρουσιάσει σχετική ύφεση.

Οι δήμοι της Κορινθίας έχουν ανταποκριθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Έχουν δημιουργήσει νέες υποδομές για να βοηθήσουν τους δημότες τους. Εγκαινίασαν νέες γραμμές δημότη, διανέμουν φαγητό σε ανθρώπους, εξυπηρετούν ηλικιωμένους για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων, ώστε να μην βγαίνουν απο το σπίτι και άλλα πολλά. Στις σελίδες των δήμων στο διαδίκτυο και στα social media μπορεί να δει κανείς ποιες δράσεις αναπτύσσει κάθε δήμαρχος στην περιοχή του.
Σημαντικό είναι επίσης ότι σε ένα βαθμό πειθαναγκάστηκαν να εκσυγχρονιστούν, υλοποιώντας την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω mail και τηλεφώνου.

Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου - Η επίσημη ιστοσελίδα

Στο Νοσοκομείο Κορίνθου η δουλειά που γίνεται είναι πολύ καλή και το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ -βάσει του οποίου γίνεται όλη η διαδικασία- τηρείται απαρέγκλιτα. Παρά το γεγονός πως η υγειονομική κρίση του COVID-19 μάς έπιασε στον ύπνο, η διαχείριση των κρουσμάτων μέχρι στιγμής κρίνεται θετική. Σε αυτό, ασφαλώς, έχει βοηθήσει το γεγονός πως υπάρχει σταθερή αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που επέτρεψε στην επιτροπή λοιμώξεων (της οποίας προΐσταται ο πνευμονολόγος Κωνσταντίνος Μπάρλας) και τους γιατρούς και νοσηλευτές, να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από εδώ και πέρα, καθώς, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, αλλά και την λογική τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν. Θετικό είναι, ωστόσο, το γεγονός πως έρχονται το επόμενο διάστημα νέοι νοσηλευτές για να ενισχύσουν την προσπάθεια που γίνεται.

Να πούμε εδώ και δυο λόγια, περιληπτικά, για το πως λειτουργεί αυτή την στιγμή το Νοσοκομείο. Καταρχήν έχουν κλείσει όλα τα χειρουργεία, αλλά λειτουργούν οι κλινικές για τα περιστατικά. Για τον covid-19 έχει απομονωθεί η ουρολογική κλινική στον τέταρτο όροφο, με πέντε θαλάμους.
Κάθε περιστατικό που έρχεται με ύποπτα συμπτώματα περιμένει έξω στο προαύλιο, ή στο αυτοκίνητό του. Αξιολογείται καταρχήν από μία ομάδα που καταγράφει τα συμπτώματα. Αυτό γίνεται από απόσταση με τον ασθενή έξω, την ερευνητική ομάδα μέσα σε ένα “γραφείο” και την επικοινωνία να γίνεται μέσω μικροφώνων. Ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ, ο οποίος αξιολογώντας τα ευρήματα των ιατρών κρίνει αν ο συγκεκριμένος ασθενής θα πρέπει να κάνει περαιτέρω εξετάσεις και αν θα γίνει το ειδικό τεστ, στα ειδικά BOX, ή αν θα γυρίσει σπίτι του και θα αντιμετωπίσει από εκεί την ασθένεια. Δεν μπαίνουν δηλαδή όλοι οι ασθενείς – ύποπτα κρούσματα στα ΒΟΧ.

Υπό παρακολούθηση η γιατρός που εξέτασε τον 25χρονο στο Νοσοκομείο ...

Γιατί συμβαίνει όλο αυτό; Κυρίως για λόγους οικονομίας υλικών, αλλά και για πρακτικούς λόγους δεδομένου πως κάθε φορά που χρησιμοποιείται το BOX απαιτείται χρονικό διάστημα ικανό να γίνει απολύμανση του χώρου και αντικατάσταση της στολής του εξεταστή ιατρού. Και στο Νοσοκομείο έρχονται καθημερινά δεκάδες περιστατικά.
Αυτός είναι επίσης και ο λόγος για τον οποίο δεν ενδείκνυται η μεταφορά με ασθενοφόρο, αλλά ορίζεται ο ασθενής να επιστρέψει σπίτι του με ίδιο μέσον.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η διαχείριση κάθε περιστατικού από το Νοσοκομείο Κορίνθου δεν γίνεται αυτόνομα, αλλά πάνω στην βάση συγκεκριμένων οδηγιών του ΕΟΔΥ και σε μόνιμη και συνεχή επικοινωνία μαζί του.

Όπως είπαμε και στην αρχή αυτή η εβδομάδα είναι η πρώτη από έναν κύκλο εξαιρετικά κρίσιμων ημερών που θα δείξουν πόσο δυσκολότερη θα είναι η επόμενη μέρα -γιατί δύσκολη θα είναι σε κάθε περίπτωση. Είμαστε μόλις στην αρχή και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα μέτρα θα παραμείνουν εν ισχύ όλο τον Απρίλιο και ενδεχομένως και στις αρχές Μαΐου -κι αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι θα γίνει κοντά στο Πάσχα, αν οι σημερινές αντιδράσεις έρχονται ύστερα απο 10 μόλις ημέρες καραντίνας. Χρειάζεται να κάνουμε υπομονή, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται αυτό.

ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Previous article

Απολύμανση στον καταυλισμό των Ρομά στα Εξαμίλια απο τον δήμο Κορινθίων

Next article

You may also like

1 Comment

  1. […] Το Korinthia.net.gr είχε δώσει το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο (αλλά και σε όλο τον νομό πριν από τρεις ήμερες) σε αυτό το άρθρο. […]

Comments are closed.