ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πορεία μυστήριo από λιμάνι – ορμητήριο για το AΚΙΝTURK 2

0

Από το λιμάνι Αλί Αγά, όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων και υπάρχει συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός παλιών δεξαμενόπλοιων, ξεκίνησε το τουρκικό πλοίο μυστήριο που προκάλεσε την Παρασκευή μεγάλη κινητοποίηση σε Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόκειται για τον ίδιο λιμένα από όπου είχε ξεκινήσει το ταξίδι του και το -επίσης υπό σημαία Τουρκίας- δεξαμενόπλοιο DORDUNCU που προσάραξε την 16η Μαρτίου στον λιμενοβραχίονα της Κέας. Μετέφερε κρυμμένους στα αμπάρια του 190 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μάλιστα μετά από 14ήμερη καραντίνα πρόκειται να μεταφερθούν σε κλειστή δομή της ενδοχώρας.

Το πλοίο – μυστήριο που εντοπίστηκε να πραγματοποιεί ύποπτους πλόες στα τουρκικά και διεθνή ύδατα ονομάζεται ΑΚINTURK 2 και φέρεται από το 2014 να ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Στο διαδίκτυο, το 2017 είχε δημοσιευθεί αγγελία πώλησής του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffick.com το πλοίο φαίνεται να έχει αποπλεύσει την 1η Απριλίου από το λιμάνι Αλί Αγά (Aliaga). Η πλήρης διαδρομή του δεν είναι καταγεγραμμένη καθώς το σύστημα αυτόματης αναγνώρισής του (AIS – Automatic Identification System) δεν ήταν διαρκώς ενεργοποιημένο.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί το AKINTURK 2 βρισκόταν στον κόλπο της Μερσίνης, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Σημειώνεται ότι το ΑΚINTURK 2  εντοπίστηκε προχθές στις 8.30 το πρωί να πραγματοποιεί ύποπτους πλόες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου, κινούμενο άλλοτε στα διεθνή και άλλοτε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Υπήρξαν υπόνοιες ότι μετέφερε στα αμπάρια του μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών, με προορισμό την Ελλάδα.

Άμεσα ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού πήρε εντολή να κινηθεί κοντά στο δεξαμενόπλοιο, ενώ στην περιοχή βρισκόταν και καράβι του Πολεμικού Ναυτικού. Τα στελέχη του Λιμενικού προχώρησαν σε ενέργειες αναγνώρισης του φορτηγού πλοίου ωστόσο, ο καπετάνιος του δεν ανταποκρίθηκε.

Ακολούθησαν νέες, περισσότερο «δυναμικές» κινήσεις από ελληνικής πλευράς, ενώ υπήρξε προετοιμασία για  επέμβαση των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού στο πλοίο. Τελικά, στις 12.30 το μεσημέρι και ενώ βρισκόταν κοντά στο Αγαθονήσι άλλαξε ρότα υπό την πίεση των ελληνικών αρχών και επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα κινούμενο νότια με κατεύθυνση προς Ρόδο.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

8eCUgvCwsa

ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΛΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΥΣ

Previous article

Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια μάσκες έχει εξάγει η Κίνα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.