Είναι γνωστό πως o κορονοϊός δεν έχει προσβάλλει μόνο τους ανθρώπους, αλλά έχει προκαλέσει ανατροπές στο σύνολο της κοινωνικής ζωής, σε όλη την Ελλάδα. Εξ ίσου μεγάλες ανατροπές, όμως, έχει προκαλέσει και στο σύστημα της δημόσιας υγείας, το οποίο μετά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει “παγώσει” και ουσιαστικά η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει σταματήσει.
Το korinthia.net.gr έχει δεχτεί πολλές παρεμβάσεις από πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται ξεκρέμαστοι για μια σειρά από εξετάσεις, που θέλουν να κάνουν. Γονείς δεν μπορούν να πάνε για να δει παιδίατρος τα παιδιά τους, ενώ αιματολογικές και ιατρικές εξετάσεις γίνονται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις.
Μιλήσαμε με το Κέντρο Υγείας Κορίνθου, όπως λέγεται πλέον η πρωτοβάθμια δομή υγείας της πόλης. Όπως μας είπαν πράγματι, κατόπιν των οδηγιών που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ, το Κ.Υ. είναι “ανοιχτό-κλειστό”. Δηλαδή οι εργαζόμενοι σε αυτό πάνε κανονικά, όμως, δεν γίνονται ιατρικές πράξεις, αν δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα.
Οι μόνες πράξεις που εξυπηρετούνται είναι όσες αξιολογηθούν απο το ιατρικό προσωπικό του Κ.Υ Κορίνθου ως επείγουσες, αλλά όχι υποχρεωτικά και όσες έχουν αξιολογηθεί από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς ως τέτοιες. Αν, δηλαδή, ο γιατρός σας έχει χαρακτηρίσει ως επείγουσα την ανάγκη μιας αιματολογικής εξέτασης, δεν σημαίνει ότι θα αξιολογηθεί ως τέτοια και από το ιατρικό προσωπικό του Κ.Υ., ώστε να υλοποιηθεί.
Αυτές οι αιματολογικές εξετάσεις επείγοντος χαρακτήρα (που αφορούν κυρίως συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες (π.χ. αναιμικοί), γίνονται μόνο κάθε Τετάρτη από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί. Επίσης, εξυπηρετούνται κανονικά οι εμβολιασμοί των παιδιών μέχρι 2 ετών.
Τέλος, κανονικά γίνονται οι συνταγογραφήσεις και μάλιστα με τρεις τρόπους: μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου Κορινθίων, μέσω της πλατφόρμας της άυλης συνταγογράφησης και τηλεφωνικά (μέσω του αριθμού 14900).
Τα παραπάνω, σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύουν το πολύ σοβαρό πρόβλημα της απουσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μάλιστα για ένα χρονικό διάστημα ιδιαίτερα ευρύ, το οποίο θα αγγίξει, ίσως και να ξεπεράσει τους 3 μήνες.
Στο ερώτημα πως θα καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών για ιατρική φροντίδα, απάντηση δεν πήραμε από το Κ.Υ. Κορίνθου, οι εργαζόμενοι στο οποίο, πάντως, αναγνώρισαν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά και πως οι εντολές του ΕΟΔΥ είναι αυστηρές.
[…] Γράφαμε πριν από μερικές ημέρες για την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην Κόρινθο, εξ αιτίας της υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό. Το Κέντρο Υγείας Κορίνθου παραμένει “ανοιχτό-κλειστό” καθώς μπορεί μεν να λειτουργεί, όμως στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί παρά ελάχιστες ιατρικές πράξεις (δείτε αναλυτικά εδώ). […]