Υπό κανονικές συνθήκες, το παραθαλάσσιο θέρετρο Καλαφέλ βλέπει τον πληθυσμό του να τετραπλασιάζεται το Πάσχα. Όμως, φέτος, τσιμεντένια οδοφράγματα και αστυνομικοί έλεγχοι εμποδίζουν την άφιξη των ιδιοκτητών των εξοχικών κατοικιών.
Σε απόσταση μιας ώρας από τη Βαρκελώνη, το Καλαφέλ είναι μία από τις παράκτιες πόλεις που επιχειρούν να σταματήσουν την άφιξη ανθρώπων που επιδεικνύουν ανυπακοή στην αυστηρή καραντίνα που έχει επιβληθεί στην Ισπανία.
«Άνθρωποι έρχονται εδώ αυτές τις ημέρες και φοβόμαστε ότι οι αφίξεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες τις επόμενες ημέρες, την εβδομάδα του Πάσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πληθυσμός συνήθως τετραπλασιάζεται» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραμόν Φερέ, ο δήμαρχος της μικρής πόλης των σχεδόν 25.000 κατοίκων.
Καθώς η δημοτική αστυνομία δεν έχει τα μέσα να ελέγξει τα δεκάδες σημεία εισόδου στην πόλη, η δημοτική αρχή αποφάσισε να τα κλείσει χρησιμοποιώντας τσιμεντένια οδοφράγματα και να διεξάγει ελέγχους στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο.
Ο κορωνοϊός έχει ελάχιστα πλήξει την κοινότητα αυτή. Όμως, «δεν διαθέτουμε υπηρεσίες υγείας που θα μπορούσαν να αναλάβουν μια χιονοστιβάδα προσβληθέντων, που θα μπορούσε να έρθει από τη Βαρκελώνη» σημειώνει ο δήμαρχος.
Περίπου 200 χλμ βορειότερα, στο Κόστα Μπράβα, καταγράφονται αφίξεις τουριστών από τη Γαλλία, παρά το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
«Δεν ξέρουμε πώς έφθασαν, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά. Υποθέτουμε ότι ακολούθησαν εναλλακτικές διαδρομές» τη νύχτα, λέει η Μόντσε Μιντάν, δήμαρχος του Ρόζας, μιας παραθαλάσσιας πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ από τη Γαλλία.
«Δεν πρόκειται για μια χιονοστιβάδα αφίξεων. Όμως, κάτοικοι μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν διαμερίσματα, όπου, ξαφνικά, βλέπουν ενοίκους και οι ταμίες στα σούπερ μάρκετ είδαν πελάτες που βρίσκονται συνήθως εδώ το καλοκαίρι».
Οι ισπανικές αρχές απευθύνουν εκκλήσεις στους Ισπανούς να σέβονται τα μέτρα απομόνωσης μένοντας στα σπίτια τους στις διακοπές του Πάσχα, ενώ ενίσχυσαν τους οδικούς ελέγχους.
Παρά τις εκκλήσεις, ο ισπανικός Τύπος καταγράφει το παράδειγμα χωριών που αποφάσισαν να αποκλείσουν την πρόσβαση σε αυτά, χρησιμοποιούν drones για να επιτηρούν τις αφίξεις ή παρακολουθούν την κατανάλωση του νερού στα σπίτια για να εντοπίσουν πιθανούς παραβάτες.
Πηγή: ΑΠΕ
Comments