ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Η Ρωσία λέει στους Τσέχους να παραδώσουν το αποσυναρμολογημένο άγαλμα του Σοβιετικού στρατηγού Ιβάν Στεράνοβιτς Κόνεφ

0

Στη Μόσχα ο Κόνεφ είναι αναγνωρισμένος από τις αρχές ως πολεμιστής ήρωας και η απομάκρυνση του αγάλματός του εκτυλίσσεται ως διπλωματική προσβολή .

Το άγαλμα του Konev, ο οποίος διαδραμάτισε επίσης ηγετικό ρόλο στη συντριβή της ουγγρικής εξέγερσης του 1956 και στην κατασκευή του τείχους του Βερολίνου το 1961, αποκαθηλώθηκε στις 3 Απριλίου από τις αρχές της πόλης της Πράγας που δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να το μεταφέρουν σε μουσείο.

Το άγαλμα του διοικητή του Σοβιετικού ήρωα του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Ιβάν Στεράνοβιτς Κόνεφ φορτώνεται σε φορτηγό μετά την απομάκρυνσή του από την πλατφόρμα του στην Πράγα της Τσεχίας στις 3 Απριλίου 2020. Φωτογραφία: David W Cerny

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, έχει απευθύνει έκκληση στον υπουργό Άμυνας της Τσεχίας Λούμπομιρ Μέτναρ όπως δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αποσταλεί το άγαλμα στη Μόσχα.

Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να πληρώσει για τις μεταφορές ή οποιεσδήποτε άλλες δαπάνες, δήλωσε το υπουργείο.

“Αναμένουμε πληροφορίες από εσάς για τον τόπο και την ώρα της παράδοσής του”, δήλωσε ο Shoigu σε δήλωση του υπουργείου Άμυνας αργά την Πέμπτη.

Το Τσεχικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι κάτι τέτοιο εναπόκειται στον δήμο της Πράγας, όπου βρίσκεται το άγαλμα, για να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει.

“Εάν ο δήμος αποφασίσει να το δώσει στις ρωσικές αρχές – αυτό εξαρτάται από αυτόν , δήλωσε εκπρόσωπος.

Το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας και το Δημαρχείο της Πράγας δεν μπορούσαν να προσεγγιστούν άμεσα για σχόλια

Το άγαλμα έχει γίνει εδώ και χρόνια το κέντρο διαμάχης στην Πράγα. Έχει επανειλημμένα βανδαλιστεί και εζητείτο από τις δημοτικές αρχές να το καλύψει με μουσαμά γιατί προκαλούσε θυμό στους ντόπιους φιλο-Ρώσους κατοίκους.

Πριν από την 75η επέτειο από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η σοβιετική στρατιωτική εκστρατεία έγινε να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για τη Μόσχα.

Ποιός ήταν ο Κόνεβ:

Γεννήθηκε στους κόλπους μιας αγροτικής οικογένειας στις 28 Δεκεμβρίου 1897. Πριν γίνει αξιωματικός του τσαρικού στρατού κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν απλός υλοτόμος. Το 1918 εντάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό και τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε ως πολιτικός κομισάριος σε διάφορες θωρακισμένες αμαξοστοιχίες. Χάρη στην αφοσίωσή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα, η επαγγελματική εξέλιξή του υπήρξε ραγδαία: το 1932 διοικούσε σύνταγμα, το 1934 μεραρχία, το 1937 σώμα και το 1938 τη 2η Στρατιά Κόκκινου Λαβάρου στο Μέτωπο της Άπω Ανατολής.

Κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα του 1941, ο Ιωσήφ Στάλιν του ανέθεσε τη διοίκηση της 19ης Στρατιάς στον τομέα της Μόσχας και ο Κόνιεφ επέδειξε τέτοιες αρετές, ώστε κέρδισε την προσωνυμία «ο στρατηγός που δεν υποχώρησε ποτέ» και γρήγορα ανέλαβε διοικητής του Μετώπου Καλίνιν. Το άστρο του άρχισε να λάμπει εκτυφλωτικά από την περίοδο της μάχης του Κουρσκ, όπου, ως επικεφαλής του εφεδρικού Μετώπου της Στέπας, συνέτριψε με την έγκαιρη επέμβασή του τις γερμανικές μεραρχίες πάντσερ στη μεγαλύτερη αρματομαχία της Ιστορίας, ενώ τον Φεβρουάριο του 1944 έλαβε τη στραταρχική ράβδο για τη συντριβή του γερμανικού θύλακα του Κορσούν.

Διοικώντας το 1ο Ουκρανικό Μέτωπο, ο Κόνιεφ συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες νίκες των σοβιετικών όπλων στα δύο τελευταία χρόνια του πολέμου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ουκρανίας, στην κατάληψη της Πολωνίας και στην πτώση του Βερολίνου. Για τη δράση του αυτή τιμήθηκε τρεις φορές με το παράσημο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρημάτισε διοικητής των σοβιετικών δυνάμεων κατοχής στην Αυστρία (1945-1946), αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων και υφυπουργός Άμυνας (1946-1950), γενικός επιθεωρητής Στρατού (1950-1951), αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας (1956-1960), διοικητής των σοβιετικών δυνάμεων κατοχής στην Ανατολική Γερμανία (1961-1962), οπότε και ανήγειρε το Τείχος του Βερολίνου, και γενικός επιθεωρητής στο Υπουργείο Άμυνας το 1962. Παρά την ταπεινή καταγωγή του, είχε τη φήμη εξαιρετικά καλλιεργημένου ανθρώπου. Λέγεται, μάλιστα, ότι ακόμη και στο μέτωπο είχε μαζί του το βιβλίο «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι και την «Ιστορία της Ρώμης» του Λίβιου.

Ο Κόνιεφ απεβίωσε το 1973 και τάφηκε στο Κρεμλίνο

8eCUgvCwsa

Πακέτο 20 δράσεων υπέρ δημοτών και επιχειρήσεων για τον δήμο Κορινθίων

Previous article

Ένα κιλό ηρωίνης μετέφερε 46χρονος στα Εξαμίλια, ο οποίος συνελήφθη στο Ισθμό της Κορίνθου από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Πατρών.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.