Ενώ βαδίζουμε προς την λήξη του πρώτου ημιχρόνου της αναμέτρησης της ελληνικής κοινωνίας με τον κορονοϊό τα τελευταία κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε δομές προσφύγων, οικισμούς Ρομά, αλλά και ιδιωτικές, νοσηλευτικές κλινικές έχουν εντείνει τον προβληματισμό για το «τι τέξεται η επιούσα». Θυμίζουμε ότι μόλις μέσα σε μία εβδομάδα εντοπίστηκαν περισσότερα από 180 κρούσματα ενώ σημειώθηκαν και τρεις θάνατοι σε μια δομή φιλοξενίας προσφύγων (Κρανίδι) και δύο κλινικές.
Τα γεγονότα αυτά έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία στην τοπική κοινωνία, καθώς στην Κορινθία υπάρχουν τρεις δομές –δύο ανοιχτές σε Κόρινθο και Αγίους Θεοδώρους και μία κλειστή στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ του πρώην 6ου Συντάγματος.
Το Korinthia.net.gr επικοινώνησε με mail με τον ΕΟΔΥ και τηλεφωνικά με το υπουργείο Υγείας ζητώντας να μάθει τι μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και αν υπάρχει αυτή την στιγμή σχεδιασμός εντατικοποίησης, μετά τα κρούσματα που προαναφέρθηκαν. Ταυτόχρονα μιλήσαμε και με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας Χρυσοβαλάντη Μέλλο, ο οποίος μας περιέγραψε ποια είναι αυτή την στιγμή η κατάσταση και ποιες ενέργειες έχει κάνει ο ΙΣΚ.
«Αν εξαιρέσει κανείς τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας και την επικοινωνία που έχει γίνει εντός των Δομών με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για το ποια είναι η κατάσταση και πως πρέπει να προστατεύονται οι ίδιοι, τίποτα άλλο δεν έχει συμβεί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ανησυχούμε και στείλαμε τις δύο επιστολές…», μας είπε ο κ. Μέλλος.
Στην πραγματικότητα στην Δομή -αυτή την στιγμή και από υγειονομικής άποψης- τα πράγματα είναι στο ίδιο ακριβώς επίπεδο που ήταν και π.Κ. Δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές σε μόνιμη βάση, ούτε γίνεται τακτικός ή προληπτικός έλεγχος κρουσμάτων, ενώ οι ασθενείς εξυπηρετούνται κυρίως από τους γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου Αλληλεγγύης, ενώ όποιο σοβαρό κρούσμα υπάρξει μεταφέρεται στο Νοσοκομείο.
Τι ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος; Πρώτον, να υπάρξει αξιολόγηση της Δομής, δηλαδή να δημιουργηθεί ένας χώρος στον οποίο θα μπορούν να απομονώνονται όχι μόνο τα διαπιστωμένα, αλλά ακόμα και τα ύποπτα κρούσματα. Δεύτερον, να ξεκινήσει ένας κύκλος τακτικών ελέγχων, για ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων, τα οποία θα απομονώνονται άμεσα.
Επικοινωνήσαμε με το υπουργείο Υγείας, από το οποίο πήραμε την απάντηση, ότι πρέπει να απευθυνθούμε στον ΕΟΔΥ, καθώς αυτός είναι υπεύθυνος για την διαχείριση του COVID-19. Ωστόσο, μετά την επιμονή μας να μας πουν αν υπάρχει κάποια υποτυπώδης έστω προεργασία για μέτρα προληπτικής προστασίας στις Δομές, ανέφεραν (ανεπίσημα) πως δεν είναι εύκολο να υπάρξουν τέτοια μέτρα, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αντικειμενικά προληπτικός έλεγχος. «Αν υποθέσουμε ότι έρχεται ένα συνεργείο και κάνει τεστ σε όλους όσους είναι στην Δομή και βγουν αρνητικοί δεν σημαίνει κάτι, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί κρούσμα την επόμενη μέρα ή την επόμενη εβδομάδα. Ως εκ τούτου η γενική αρχή είναι να παρεμβαίνουμε, αν υπάρξει κρούσμα…», ανέφερε ο συνομιλητής μας.
Στην συνέχεια επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ από τον οποίο μας ζητήθηκε να καταθέσουμε γραπτώς τρία ερωτήματα, όπως και κάναμε: αν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα κάποια μέτρα στις δομές, αν θα ληφθούν κάποια (ή αν θα ληφθούν κάποια επιπλέον) μετά τα γεγονότα στο Κρανίδι και τι θα κάνουν με την επιστολή του ΙΣΚ. Από τον ΕΟΔΥ υπήρξε επίσημη απάντηση από τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μας και μας είπε πως τα ερωτήματα που θέσαμε έχουν προωθηθεί προς την ηγεσία του Οργανισμού και θα απαντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Ο κ. Λεύκοβιτς επιβεβαίωσε, επίσης, πως ο ΕΟΔΥ έχει λάβει την σχετική επιστολή από τον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά μας ζήτησε να του δώσουμε το περιθώριο μέχρι την Δευτέρα για να μας δώσει ολοκληρωμένη απάντηση στα ερωτήματα.
Comments