ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τσιόδρας: Γιατί ανοίξαμε τα σχολεία

0

Αρκετή συζήτηση και -πολιτική- αντιπαράθεση έφερε η απόφαση για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Χθες, ο Σωτήρης Τσιόδρας με επιχειρήματα, δικαιολόγησε το σκεπτικό των επιστημόνων για το άνοιγμα των σχολείων, χρησιμοποιώντας επτά δεδομένα, από έρευνα Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων επιστημόνων που εργάζονται για το Ευρωπαϊκό CDC, τα οποία αφορούν την νόσο του κορωνοϊού και τα παιδιά.

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε κατά σειρά τους επτά λόγους που οδήγησαν στις σκέψεις για θετική εισήγηση του ανοίγματος των σχολείων από τους επιστήμονες.

Αναλυτικά:

1. Παρόμοια με δύο άλλους πολύ σοβαρούς κορωνοϊούς, τον ιό SARS και τον ιό MERS, οι λοιμώξεις από το νέο ιό παρατηρούνται πολύ λιγότερο συχνά στα παιδιά.

2. Τα παιδιά εμφανίζουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες.

3. Παιδιά με σοβαρή νόσο ήταν το λιγότερο από το 1% στη μεγαλύτερη, έως σήμερα, πληθυσμιακή μελέτη από την Κίνα. Λιγότερο από 1%.

4. Τα παιδιά κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος για τα παιδιά από ότι για τους ενήλικες. Για την ακρίβεια, τα παιδιά κολλάνε τη νόσο περίπου τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και πάνω και 4 φορές λιγότερο από ότι οι ενήλικες άνω των 60 ετών.

5. Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη. Κατά τη διερεύνηση του πρώτου κρούσματος στη Γαλλία, ενδελεχή διερεύνηση, ένα μολυσμένο παιδί παρακολούθησε τρία διαφορετικά σχολεία ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε 112 επαφές που εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων άλλων παιδιά και καθηγητών. Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μολυσμένο παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις έως τώρα γενικές παρατηρήσεις. Μάλιστα, οι μεμονωμένες δημοσιευμένες αναφορές περιπτώσεων που αναφέρθηκε το παιδί σαν πηγή μετάδοσης, έχουν κακώς τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα μη επαρκή.

6. Δεδομένα από πληθυσμιακές μελέτες στην Ιταλία, την Ισλανδία και τη Σουηδία, δείχνουν ότι τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μεταδόσεως της νόσου.

Σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως με βάση «την παρακολούθηση ειδικών κριτηρίων, των μαθηματικών μας εκτιμήσεων του πραγματικού αναπαραγωγικού ρυθμού της επιδημίας», αποφασίστηκε να γίνει η σταδιακή επιστροφή των μαθητών στο σχολείο.

«Για πολλούς λόγους, είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα, στη λειτουργία της κοινωνίας. Μαζί με την τήρηση των άλλων μέτρων, της υγιεινής των χεριών, της κάλυψης του βήχα, της διατήρησης μιας απόστασης. Μάλιστα, η Επιτροπή μας είχε δώσει το πράσινο φως στην ηγεσία για επάνοδο στην κανονικότητα και πριν τις προγραμματισμένες ημερομηνίες επιστροφής» είπε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ωστόσο, τόνισε πως πρέπει να είναι σε εγρήγορση ο μηχανισμός της Υγείας, ζητώντας από τον καθένα ξεχωριστά να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

«Καταλαβαίνω την αγωνία. Οι περισσότεροι έχουμε μικρά παιδιά στον περίγυρό μας, που σταδιακά θα επιστρέψουν στο σχολείο. Αλλά, η ανάγκη αναδύεται όλο και περισσότερο να προχωρήσουμε σταδιακά σε μία επάνοδο. Θα προσαρμοστούμε και θα το ξεπεράσουμε», σημείωσε.

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την επαναλειτουργία των σχολείων

Previous article

Σήμερα βάζουν πρόστιμο για τις μάσκες – πριν έναν μήνα έλεγαν ότι δεν χρειάζονται (video)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.