ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτομαγιά 1886-2020: Άλλες εποχές, ίδιοι αγώνες

0

Την Εργατική Πρωτομαγιά τίμησε ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας με την καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια κατάθεση στεφάνου, στο λιτό μνημείο που έχει δημιουργηθεί στην πρώην Σωληνουργεία για να θυμίζει σε όλους μας τον χαμό των 6 εργατών των Απρίλιο του 2003. Στεφάνια κατέθεσαν ο γραμματέας της Ν.Ε Γιώργος Παπασταμόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές.

Στο μήνυμά της για την Εργατική Πρωτομαγιά η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, -μέσα από την ιστορική αναδρομή των κοινωνικών αγώνων και των πολιτικών συμβολισμών της Πρωτομαγιάς- αναδεικνύει την σημερινή δυσοίωνη επιστροφή στους δύσκολους καιρούς των πρώτων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα, αλλά και τους φόβους για το πως θα διαχειριστούν οι συντηρητικές κυβερνήσεις την κρίση του κορονοϊού στο πεδίο των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Για πολλές δεκαετίες”, αναφέρει στο μήνυμα της η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, “η Πρώτη Μαΐου αποτελούσε ένα σταθερό σημείο υπενθύμισης των αναγκών που υπάρχουν για μια πιο δίκαιη κοινωνία: δουλειές για όλους, αξιοπρεπή μεροκάματα, ασφάλεια στην εργασία, ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα.  Ήταν οι προπολεμικές, αλλά κυρίως οι μεταπολεμικές δεκαετίες, εκείνα τα σκληρά χρόνια της παιδικής εργασίας, της μετανάστευσης στην Γερμανία για μια καλύτερη ζωή, της σκληρότητας των εργοδοτών, της απαγόρευσης του συνδικαλισμού, των χαμηλών μεροκάματων…

Αργότερα, ακόμα και στις καλύτερες, πιο ειρηνικές και πιο εύφορες στιγμές της ανθρωπότητας, οι ανάγκες παρέμεναν παρούσες. Τότε, στην δεκαετία κιόλας του ‘90, η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού -με την νίκη του κεφαλαίου πάνω στον άνθρωπο, αλλά και τις ανεκπλήρωτες προφητείες για το Τέλος της Ιστορίας- έδειχναν διαρκώς τα σημάδια, που οι μεθυσμένοι ηγήτορες αρνούνταν να δουν. Οι ανάγκες δεν είχαν εκλείψει, όπως έδειξε το ατύχημα στην Πετρόλα το 1992. Έτσι βρεθήκαμε όλοι γυμνοί στην καταιγίδα. Στα δέκα χρόνια της κρίσης οι ιστορικές ανάγκες του εργατικού κινήματος αναδείχτηκαν και πάλι, με την ίδια ένταση εκείνων των πρώτων χρόνων, του Σικάγο και της Θεσσαλονίκης.

Κι όμως! Μέσα σε αυτή την δεκαετία, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περισώσει πολλά από τα πάγια αιτήματα και να διασφαλίσει, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες και την πιο συντηρητική Ευρώπη που εμφανίστηκε ποτέ μεταπολεμικά, ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρέπειας για τους εργαζόμενους. Κατάφερε να διασφαλίσει το κοινωνικό κράτος, απαντώντας με κατηγορηματικό τρόπο πως όποιο κι αν είναι το ερώτημα, απάντηση είναι ο Άνθρωπος.

Σήμερα η σκυτάλη έχει αλλάξει και πάλι χέρια. Η δεξιά, στην χειρότερη διασταύρωση του κοινωνικού συντηρητισμού με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό είναι εδώ. Με τον Άδωνη και την Κεραμέως, με τον Χατζηδάκη και τον Βορίδη, με τον Στουρνάρα και τον Χρυσοχοΐδη. Αυτή η δεξιά διασταύρωση έλαχε στην πατρίδα μας σε μια συγκυρία ακόμα χειρότερη από ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε. Γιατί την πανδημία του νεοφιλελευθερισμού διαδέχτηκε η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία αναπόφευκτα θα προσβάλλει και πάλι τους πιο ασθενείς οργανισμούς της κοινωνίας μας.

Αυτή η πανδημία του κορωνοϊού, όμως, έκανε και ένα καλό. Ανέδειξε με απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο πως ο δημόσιος χώρος είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των κοινωνιών. Πλέον οι νεοφιλελεύθεροι δεν μπορούν να πουν πως δεν γνώριζαν. Δεν μπορούν να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν την αξία που έχουν, ώστε να μείνουμε όρθιοι, τα παιδιά που μέχρι πρόσφατα δεν έβλεπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του: τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τους οδηγούς των αστικών λεωφορείων, τους εργαζόμενους των SuperMarket. Όλους αυτούς που πάλεψαν για εμάς τις τελευταίες εβδομάδες.

Για όλους αυτούς είναι η φετινή Πρωτομαγιά. Αλλά και για αυτούς που ζουν με τον φόβο ότι δεν θα βρουν το πόστο τους να τους περιμένει την Δευτέρα. Για αυτούς που θα πρέπει να δουλέψουν «μισές μέρες με μισά μεροκάματα». Για εκείνους που θα βάλουν λουκέτο στο μικρομάγαζό τους. Γι’ αυτούς που θα μείνουν άνεργοι και θα κινδυνέψουν να χάσουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς.

Αυτούς όλους τιμάμε την φετινή Πρωτομαγιά.“, καταλήγει η ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

Άγρια ζωή: από χρηματιστής στην Ελβετία συμβιώνει με άγρια ζώα.

Previous article

Αυτοψία στο έργο ανακατασκευής τμήματος του αρδευτικού έργου στη Μάννα του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.