ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το πιο δύσκολο καλοκαίρι της εστίασης – Μόνη ελπίδα των επιχειρηματιών οι δήμοι

0

Επιπλέον θέσεις σε καταστήματα και επιχειρήσεις εστίασης θα παραχωρήσει ο δήμος Κορινθίων, προκειμένου να τις βοηθήσει να κερδίσουν κάτι από τον χώρο που στερούνται λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο Βασίλης Νανόπουλος θέλοντας, όπως είπε στο Korinthostv, να ικανοποιήσει ένα αίτημα που του έχουν καταθέσει οι επιχειρηματίες εστίασης της Κορινθίας.

Το ζήτημα είναι βέβαια αν και πόσο μπορεί αντικειμενικά να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο φαντάζει λογικό, με δεδομένο πως οι χώροι, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ούτως ή άλλως καλυμμένοι και με το παραπάνω. Για παράδειγμα στον πεζόδρομο της οδού Κολοκοτρώνη οι επιχειρήσεις έχουν καλύψει κάθε ελεύθερο μέτρο χώρου. Οι χώροι είναι οριοθετημένοι και τα περισσότερα καταστήματα έχουν καλύψει τόσο τον χώρο μπροστά τους, όσο και τον χώρο απέναντι. Που θα βρεθούν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα;

Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο βαθμό και στην παραλία Καλάμια όπου οι επιχειρήσεις έχουν καλύψει σε μεγάλο βαθμό με ξαπλώστρες την παραλιακή ζώνη, πάνω στην άμμο, αλλά και τον χώρο πάνω στον πεζόδρομο. Είναι πιθανόν ότι εκεί θα βρεθούν κάποια επιπλέον τετραγωνικά, όμως, και πάλι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει ο κόσμος της εστίασης καθώς τα μαγαζιά θα λειτουργούν με τρομακτική μείωση τζίρου. είναι Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ένας επιχειρηματίας του κλάδου, “δεν κατάφερα να τα βγάλω πέρα πέρυσι που είχα εβδομήντα τραπέζια και 180 ξαπλώστρες. Θα τα καταφέρω φέτος που θα έχω 30 τραπέζια και 80 ξαπλώστρες”;

ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΚΑΛΑΜΙΑ | Ελλάδα

Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν πως αρκετοί επιχειρηματίες που έχουν καταστήματα στην παραλιακή ζώνη -σε όλο το μήκος του Κορινθιακού, αλλά και στον Σαρωνικό- σκέφτονται φέτος για πρώτη φορά να χρεώνουν την χρήση ξαπλώστρας και ομπρέλας σε μια προσπάθεια να μειώσουν την ζημιά από τις λιγότερες θέσεις που θα υπάρχουν. Αυτό, όμως, θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτοξευτεί το κόστος για καθέναν που θέλει να τις χρησιμοποιήσει και, εν τέλει, να οδηγήσει πολλούς να επιστρέψουν σε πιο παραδοσιακούς τρόπους, με δική τους ομπρέλα στην παραλία.

Ακόμα πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους επαγγελματίες του φαγητού. Εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον το ψυχολογικό πρόβλημα που προκαλεί η θέα του σερβιτόρου που θα εξυπηρετεί με μάσκες και γάντια, ή το πρόβλημα με τον περιορισμό των θέσεων ανά τραπέζι. “Το καλοκαίρι ξέρουμε όλοι ότι μεγάλες παρέες πάνε για μπάνιο και μετά για φαγητό”, υποστηρίζουν επιχειρηματίες. “Πως θα χωρίσεις μια παρέα 7-10 φίλων σε 2-3 τραπέζια; Τι θα κάνεις αν έρθει μια οικογένεια με τρία παιδιά; Ας πούμε ότι θα έρθουν δυο οικογένειες που κάθε μία έχει δυο παιδιά. Τι θα γίνει; Θα κάθονται ξεχωριστά τα παιδιά και ξεχωριστά οι μεγάλοι; Τελικά, όλοι αυτοί θα προτιμήσουν να μην έρθουν καθόλου“.

Η μοναδική περίπτωση να καταφέρουν να σώσουν κάπως την χρονιά είναι η ελαχιστοποίηση έως μηδενισμός των δημοτικών τελών, η μείωση του ΦΠΑ και η ενίσχυση της δανειοδότησης, η οποία ωστόσο έχει κάποιες παραμέτρους, όπως η διατήρηση του προσωπικού εργασίας, που ενδεχομένως το καθιστά εξαιρετικά ασύμφορο.

Είναι σαφές πως ο κλάδος θα περάσει πολύ δύσκολες στιγμές το φετινό καλοκαίρι και δεν αποκλείεται πολλά καταστήματα τελικά να μην ανοίξουν καν.

Ασυνείδητοι παραγωγοί της Αργολίδας σκορπούν τον θάνατο στο πιάτο μας

Previous article

Κορινθιακός μετά τη χθεσινή βροχούλα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.