ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτη ημέρα άρσης μέτρων: Μόλις 6 νέα κρούσματα, 2 θάνατοι σε ένα 24ωρο

0

Μόλις έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και δύο νέους θανάτους που ανεβάζουν σε 146 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα, ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την πρώτη ημέρα άρσης των μέτρων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.632. Από αυτούς το 55,4% είναι άνδρες, ενώ 22,6% σχετίζεται με ταξίδι από το εξωτερικό και 50% με ήδη γνωστό κρούσμα κορωνοϊού.

Σήμερα, 35 ασθενείς Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, παραμένουν διασωληνωμένοι, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. 23% των βαριά ασθενών είναι γυναίκες και το 91,4% αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα, 81 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.
2 νέοι θάνατοι από τον κορωνοϊό στη χώρα
Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε επίσης 2 ακόμη θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού να ανέρχεται σε 146 στη χώρα. 39 εξ αυτών ήταν γυναίκες, ενώ η ενδιάμεση ηλικία των θυμάτων είναι τα 75 έτη και το 93,2% έχουν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε πως δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για ηλικιωμένους πολίτες, ούτε για την κυκλοφορία μετά της 12 το βράδυ. Για την τελευταία, δόθηκε απλώς ισχυρή σύσταση περιορισμού μετακινήσεων.

Διευκρινίσεις Χαρδαλιά για την άρση των μέτρων
«Σήμερα αφήσαμε πίσω μας 42 μέρες πρωτόγνωρης προσπάθειας. Η νέα φάση έχει νέες προκλήσεις. Η νέα διαδικασία θα αξιολογείται καθημερινά. Ο ιός είναι ακόμη εδώ. Δεν έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο. Θα έχουμε και νέα κρούσματα και νέες απώλειες», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, ενώ δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 π.μ. έως τις 6 π.μ., ωστόσο, συστήνεται να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις.

Επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα
Από αύριο εξαιρούνται από τον κατάπλου σκαφών όσα είναι επτά μέτρων και χρησιμοποιούνται για ψάρεμα. Από την Τρίτη και τα μικρά σκάφη (έως 7 μέτρα) ερασιτεχνικής αλιείας μπορούν να αποπλέουν σκάφη έως 7 μέτρα για κολύμβηση των επιβαινόντων στην ανοιχτή θάλασσα, ανακοίνωσε, αποσαφηνίζοντας τις προϋποθέσεις:

– τα σκάφη δεν πρέπει να προσεγγίζουν κάποιο νησί της ίδιας ή άλλης περιφέρειας λιμενικού απόπλου
– να μην παραμένουν κατά τη διάρκεια της νύχτας
– να τηρούνται οι αποστάσεις δυο μέτρων μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτά.

Στην σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, μίλησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, δίνοντας τον χάρτη της εξόδου από τον περιορισμό μέχρι το καλοκαίρι.

Σε ό, τι αφορά στη διοικητική δικαιοσύνη, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε πως από τις 6 Μαΐου επιτρέπεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικηγόροι έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να μετέχουν στο ακροατήριο. Υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αυτής της δήλωσης για τους δικηγόρους. Διευκρινίζεται πως λειτουργούν κανονικά οι διαδικασίες παροχής επείγουσας δικαστικής προστασίας, ενώ σχεδιάζεται η πλήρης αποκατάσταση της διοικητικής δικαιοσύνης από την 1η Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, στην πολιτική δικαιοσύνη, δρομολογείται η ηλεκτρονική χορήγηση αποφάσεων που έχουν δημοσιευθεί την περίοδο της πανδημίας. Την 1η Ιουνίου θα εκκινήσει η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Σε ό, τι αφορά τέλος, την ποινική δικαιοσύνη, για την ώρα η λειτουργία των δικαστηρίων περιορίζεται σε αυτόφωρα και κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτερο όριο προσωρινής κράτησης. Η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών υποθέσεων σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης έχει προσδιοριστεί για μετά τις 15 Ιουνίου.

Καλοκαίρι 2020: αποστειρωμένες πετσέτες, αντισηπτικά και πλέξιγκλας για τα beach bar

Previous article

«Οχι» σε πρόωρες εκλογές από το Μαξίμου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.