Περισσότεροι από 800 μαθητές και 200 εκπαιδευτικοί από 70 και πλέον σχολεία, θα συμμετάσχουν και φέτος στο 12ο συνέδριο Πληροφορικής, το οποίο για πρώτη φορά, λόγω των ειδικών συνθηκών του #Covid_19, διεξάγεται διαδικτυακά. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα σχολεία υπέβαλλαν και παρουσίασαν 100 ερευνητικές εργασίες σχετικά με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών.
Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας μέσω τηλεδιάσκεψης απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στο συνέδριο, μαζί με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου και τον Γ.Γ Έρευνας και Τεχνολογίας Αθανάσιο Κυριαζή.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Δήμας ανεφερε πως «είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να βρίσκουν το «χώρο» προκειμένου να ξεδιπλώσουν τις ιδέες και τις δεξιότητές τους, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για μαθητές του Δημοτικού που αρχίζουν τα πρώτα βήματα προσαρμογής της Τεχνολογίας στην καθημερινότητά τους…», ενώ έδωσε συγχαρητήρια στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ – NOESIS και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας «που παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να αναδείξουν λύσεις και προτάσεις που οι ίδιοι εκπόνησαν, σε πλούσια θεματολογία εργασιών που αφορά από την ανάπτυξη λογισμικού γενικής χρήσης, λογισμικού για έξυπνες συσκευές και mobile εφαρμογών, διατάξεις ρομποτικής, μέχρι τη δημιουργία ψηφιακών εντύπων και παιχνιδιών».
Τι γίνεται στο συνέδριο Πληροφορικής
Το «ρομπότ των δασών», ένας ρομποτικός σκύλος-φύλακας που με τους αισθητήρες του εντοπίζει κάθε ύποπτη κίνηση ή θόρυβο , ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής που κατασκευάστηκε με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, ένα αυτόνομο όχημα, αλλά και ένας εκτυπωτής Braille για όσους έχουν προβλήματα όρασης, είναι μερικές μόνο από τις 100 εργασίες που θα παρουσιαστούν από τις 12 έως και τις 15 Μαΐου, στο πλαίσιο του 12ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής, το οποίο διεξάγεται για πρώτη φορά με τηλεδιάσκεψη.
Fake news detector (ανιχνευτήςψευδών ειδήσεων), έξυπνο θερμοκήπιο, αυτόνομο όχημα περισυλλογής απορριμμάτων, έξυπνος κάδος , φανάρι κίνησης για άτομα με ειδικές ανάγκες , σύστημα διεξαγωγής ερευνών ή ψηφοφορίας για φορητές συσκευές, πρωτότυπες εργασίες μαθητών από κάθε βαθμίδα (Δημοτικό Γυμνάσιο Λύκειο), τύπο (Ειδικά σχολεία, ΕΠΑΛ)από 70 σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζονται στο ΝΟΗΣΙΣ, σε ένα τριήμερο δράσης , καινοτομίας, εφευρετικότητας, που διεξάγεται για πρώτη φορά εξ αποστάσεως λόγω των ειδικών συνθηκών του COVID-19.
Η διοργάνωση του μαθητικού συνεδρίου πληροφορικής που έχει γίνει πλέον θεσμός και φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια, γίνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και το ΝΟΗΣΙΣ . Το εκθεσιακό μέρος του συνεδρίου , δηλαδή τα θεματικά πάρκα: Roboland, Gameland και e-posters επειδή απαιτούν φυσική παρουσία, μεταφέρονται στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2020, ώστε να γίνει με ασφάλεια η προσέλευση εκπαιδευτικών και μαθητών.
Comments