Μία σύσκεψη που προκάλεσε στην Αντιπεριφέρεια Κορινθίας ο Τάσος Γκιολής και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του νομού, διοικητικοί παράγοντες, στελέχη της Περιφέρειας κ.ά. έφερε ξανά στην επιφάνεια ένα ξεχασμένο θέμα που αφορούσε το νέο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.
Η συνάντηση αυτή, αλλά κυρίως διάφορες δηλώσεις που έγιναν στη συνέχεια, προκάλεσαν σύγχυση καθώς άνοιξε ο διάλογος με παρεμβάσεις τόσο του πρώην περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Πετρίτση, όσο και του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πνοή Δημιουργίας» Νίκου Σταυρέλη. Τα πράγματα ξεκαθάρισαν από τον ίδιο τον Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος πριν από την σύσκεψη που έγινε στην Κόρινθο την Παρασκευή ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει προοπτική να γίνει το νέο διοικητήριο στην Ποσειδωνία, καθώς είναι μακριά από το κέντρο της πόλης.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την περασμένη Πέμπτη έγινε μία σύσκεψη στην έδρα της αντιπεριφέρειας υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αναστάσιο Γκιολή και στην οποία συμμετείχαν όπως αναφέρουμε και πιο πάνω οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του νομού, διοικητικοί παράγοντες, στελέχη της Περιφέρειας κ.ά.


Ο κ. Γκιολής, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Korinthia.net.gr ξεκαθάρισε πως η συζήτηση είχε καθαρά διερευνητικό χαρακτήρα και πως σε αυτήν υπήρξαν διάφορες προτάσεις. Συγκεκριμένα εκτός από την Ποσειδωνία συζητήθηκαν ως εναλλακτικές ακίνητα που ανήκουν στην Περιφέρεια, όπως το ΚΤΕΟ του Λεχαίου, αλλά και ακίνητα που θα ήταν δυνατόν να αγοραστούν, όπως, φυσικά, και το στρατόπεδο της Κορίνθου. Καμία από αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, δεν παίρνει αυτό που λέμε «προβάδισμα». Όπως είπε ο κ. Γκιολής θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις με όλους τους δημάρχους, καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Κόρινθο, αλλά και με εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Κορινθίων, ακόμα και με τον σύλλογο των εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας. Σημαίνοντα ρόλο, ωστόσο, θα έχει η άποψη που θα διατυπώσει η Τεχνική Υπηρεσία της ΠΕ Κορινθίας.
Την επομένη ημέρα από την σύσκεψη, το πρωί, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή του Νίκου Νικολόπουλου στον Ηλέκτρα, ο Χάρης Βυτινιώτης άφησε να εννοηθεί ότι η Ποσειδωνία θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση, φαίνεται, όμως ότι αυτό περισσότερο απηχούσε την προσωπική του εκτίμηση και λιγότερο την κοινή συνισταμένη των απόψεων που διατυπώθηκαν στην σύσκεψη. Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη λίγο αργότερα για την ακαταλληλότητα της Ποσειδωνίας, ουσιαστικά έκοψε κάθε άλλη συζήτηση, τροφοδότησε, όμως τον διάλογο που αναπτύχθηκε στην συνέχεια.
Πρώτος «χτύπησε» ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πετρίτσης, με μία δήλωση που είχε στόχο περισσότερο να αναδείξει την διάσταση απόψεων στην παράταξη Νίκα:
Λίγες ώρες αργότερα με μια μακροσκελή ανακοίνωση στα social media, o Νίκος Σταυρέλης άναψε κόκκινο για την Ποσειδωνία για λόγους απόστασης από το κέντρο της Κορίνθου και επέμεινε για την ανάγκη το νέο Διοικητήριο να γίνει στο 6ο ΣΠ:

Ενδιαφέρον έχει, πάντως, η δήλωση που έκανε στο korinthia.net.gr o δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο οποίος κρατά αποστάσεις από όσα ακούγονται: «Δεν θέλω να πω τίποτα στην παρούσα φάση. Παρακολουθώ την συζήτηση που έχει ανοίξει και περιμένω να μας καλέσει ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, προκειμένου να ακούσω τις σκέψεις του. Προσωπικά έχω να καταθέσω εναλλακτικές προτάσεις για το νέο διοικητήριο, που δεν έχουν να κάνουν ούτε με το 6ο ΣΠ, ούτε με την Ποσειδωνία, και οι οποίες έχω τη γνώμη πως είναι καλύτερες», μας είπε λακωνικά.
Το ιστορικό της Ποσειδωνίας

Η συζήτηση για το νέο διοικητήριο πιθανότατα δεν θα γινόταν σήμερα, αν δεν είχαν προκύψει οι εκλογές του 2009, γιατί το διοικητικό κέντρο του νομού θα είχε ήδη συμπληρώσει σχεδόν δέκα χρόνια ζωής. Για να δουμε το ιστορικό της υπόθεσης αυτής, ανατρέξαμε σε εκδόσεις αρχείου της εφημερίδας «Πολίτης της Κορινθίας» που είχε παρακολουθήσει το θέμα.

Από τον Φεβρουάριο κιόλας του 2004 ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Θόδωρος Κοτσώνης επέδωσε στον τότε νομάρχη Κορινθίας Νίκο Ταγαρά, την επιστολή παραχώρησης του στρατοπέδου «Τζαναβάρα» στην Ποσειδωνία. Από την συνολική έκταση 10 στρεμμάτων του στρατοπέδου παραχωρήθηκαν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας τα 7 στρέμματα, για την ανέγερση διοικητηρίου, ενώ η λοιπή έκταση παρέμεινε στο ΥΕΘΑ για να πολεοδομηθεί υπέρ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.
Για να προχωρήσει το έργο και να δημιουργηθούν όροι δόμησης, καθώς η περιοχή ήταν εκτός σχεδίου πόλης, έγινε ειδικό Ρυμοτομικό Σχέδιο με υπογραφή Σουφλιά. Αμέσως μετά αναζητήθηκε χρηματοδότηση με τον κ. Ταγαρά να καταλήγει στην λύση της ΣΔΙΤ. Πράγματι, τoν Φεβρουάριο του 2007 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπέβαλε αίτημα προς την Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, η οποία ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου (μαζί με άλλα τρία διοικητήρια σε Τρίκαλα, Αχαΐα και Φθιώτιδα), μέσω ΣΔΙΤ.
Μετά την απαραίτητη προετοιμασία, πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2008 η πρώτη φάση της δημοπρασίας, με τη συμμετοχή έξι επενδυτικών σχημάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν τα 35.000.000 € (μετά την έκπτωση θα έφτανε περίπου τα 25 εκατ.), στα οποία περιλαμβανόταν και το συνολικό κόστος συντήρησης (προληπτική, διορθωτική συντήρηση και βαριά συντήρηση, τεχνική λειτουργία, καθημερινή τεχνική διαχείριση και επιστασία για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και των συστημάτων, την φροντίδα του περιβάλλοντος χώρου κ.λπ) για 26 χρόνια, που ήταν και ο συμβατικός χρόνος της Σύμπραξης.
Ειδικότερα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης που επελέγη ανέλαβε
– τη σύνταξη του συνόλου των μελετών,
– το σύνολο των εργασιών κατασκευής των κτιριακών υποδομών του Έργου και ανάπλασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου,
– τη χρηματοδότηση του Έργου με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια και
– την τεχνική διαχείριση καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης
Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα προβλεπόταν η κατασκευή τριώροφου κτιρίου επιφανείας 10.445 τ.μ. και δύο υπογείων επιφάνειας 10.400 τμ (γκαράζ 250 θέσεων και βοηθητικοί χώροι) για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας. Οι εργασίες κατασκευής επρόκειτο να ξεκινήσουν στο τέλος του 2009 και να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2011. Δημιουργήθηκε Εταιρεία Ειδικού Σκοπού από την ΑΒΑΞ με τρία ειδικά γραφεία (Νομικό, Τεχνικό και Οικονομικό) που θα αναλάμβαναν όλο το βάρος για την κατασκευή. Για τον τελικό υπολογισμό των πληρωμών που θα καταβάλλονταν από το Δημόσιο στην ΕΕΣ που θα αναλάμβανε το Έργο, θα λαμβάνονταν υπόψη και τα έσοδά της ΕΕΣ από την εκμετάλλευση των εμπορικών χώρων του Διοικητηρίου, τα οποία και θα μείωναν το ύψος των πληρωμών αυτών. Το οριστικό ποσό που θα κατέβαλλε το Δημόσιο θα καθορίζονταν από τους διαγωνισμούς για την ανάθεση του Έργου.

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για την υπογραφή της σύμβασης, με την JP ΑΒΑΞ «έσκασαν» οι εκλογές του 2009. Η υπογραφή «πάγωσε» και πέρασε στην επόμενη κυβέρνηση, στην οποία αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Παναγιώτης Μπεγλίτης. Ο κ. Ταγαράς επικοινώνησε με τον κ. Μπεγλίτη και του ζήτησε να «πιέσει», ώστε να υπογραφεί η σύμβαση από τον νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Λεωνίδα Κορρέ. Όμως ο τότε ΑΝΥΕΘΑ δεν προχώρησε το θέμα επικαλούμενος ιδεολογικές αποκλίσεις της νέας κυβέρνησης με τις ΣΔΙΤ! Έτσι, το έργο πάγωσε και το διοικητήριο δεν έγινε ποτέ. Όταν δύο χρόνια αργότερα επανήλθε η κυβέρνηση Σαμαρά με τον Νίκο Ταγαρά στη θέση του βουλευτή και υπουργού (και παρά το γεγονός πως ο Νίκος Μαντζούφας είχε παραμείνει στην θέση αυτή) η χώρα είχε μπει πια στον φαύλο κύκλο της επιβίωσης από την οικονομική κρίση και κάθε τέτοια συζήτηση για το έργο θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί.
Comments