Κορινθιακές Βιογραφίες

Χωρέμης Βασ. Κων/νος (1898-1966) Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε όλα σχεδόν τα Συνέδρια και διασκέψεις, που έγιναν μετά τον πόλεμο με θέμα το παιδί

0

 Χωρέμης Βασ. Κων/νος (Κλημέντι 1898-Αθήνα 1966)

του Κωνσταντίνου Γ. Κελλάρη τ. Γυμνασιάρχη Μαθηματικού

Ο Κων/νος Χωρέμης γεννήθηκε στο Κλημέντι στις 25-1-1898. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Κλημεντίου και στη συνέχεια στο Ελληνικό σχολείο του Κιάτου. Το 1911 αποφοίτησε από το Ελληνικό του Κιάτου με βαθμό (πάνυ καλῶς) 9 και στη συνέχεια γράφτηκε στο Γυμνάσιο Κορίνθου. Τις τρεις πρώτες τάξεις φοίτησε στο Γυμνάσιο Κορίνθου ενώ κατά την τετάρτη στο Γυμνάσιο Πειραιώς. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Πειραιώς και γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του το 1921. Από το 1923 έως το 1926 εργάστηκε στην Παιδιατρική Κλινική του Βερολίνου. Το 1928 εξελέγη υφηγητής της Παιδιατρικής του Παν/μίου Αθηνών και το 1935 έγινε τακτικός Καθηγητής. Την ίδια χρονιά (1935) παντρεύτηκε με τη Ρένα Πρωτοπαπά. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε όλα σχεδόν τα Συνέδρια και διασκέψεις, που έγιναν μετά τον πόλεμο με θέμα το παιδί (Ν. Υόρκη, Ουάσιγκτων, Παρίσι, Άμστερνταμ, Φραγκφούρτη κ. α.). Έγινε αντεπιστέλλον μέλος πολλών Ευρωπαϊκών Εταιρειών και πάνω από διακόσιες μελέτες του δημοσιεύθηκαν σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά. Τη δεκαετία του 1950 φρόντισε να γίνουν οι Παιδικές Κατασκηνώσεις στο Κλημέντι. Το Ακαδημαϊκό έτος 1956-57 ήταν Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξελέγη Ακαδημαϊκός με την υπ’ αριθμ. 683/14-11-1957 απόφαση της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών. Τιμήθηκε με το παράσημο Ταξιάρχου Γεωργίου του Α΄.                                         

Κυκλοφόρησαν τα βιβλία του: «Ἰνσουλίνη καὶ Γλυκόλυσις ἐν τῷ αἵματι» (1926), «Ἡ φυματίωσις τῶν Παίδων» (1928), «Ἀνταλλαγὴ τῆς ὕλης καὶ ἀνοσία: Ὀξέωσις καὶ ἀλλεργία» (1928), «Πειραματικαὶ ἔρευναι ἐπὶ τῆς ἀνταλλαγῆς τοῦ σακχάρου» (1932), «Κανονισμὸς ἐσωτερικής ὑπηρεσίας τοῦ Δημοσ. Μαιευτηρίου Ἀθηνῶν» (1942), «Ἠ ἐφαρμογὴ τῆς στρεπτομυκίνης εἰς τὴν παιδικὴν φυματίωσιν» (1948 βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), «Παιδιατρικὴ» (1965). Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 23-2-1966 και ετάφη στο Κιάτο.

Περισσότερα για τον Κων. Χωρέμη διαβάζουμε στο Δελτ. Α΄ Παιδιατρ. Κλιν. Πανεπ. Αθηνών, τ. 54, έτος 2007, στις σελίδες 79-94:

«Ο Κωνσταντίνος Β. Χωρέμης ήταν πολύπλευρη και πολυσύνθετη προσωπικότητα. Όλη του η ζωή αφιερώθηκε στην αγάπη και τη φροντίδα για το Παιδί. Θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης Ελληνικής Παιδιατρικής, διαπρέψας ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, κλινικός, ερευνητής, συγγραφέας και πνευματικός άνθρωπος… Ήταν μέλος πολυμελούς αγροτικής οικογένειας. Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1898 στο χωριό Κλημέντι της ορεινής Κορινθίας ή Κλίμενθ επί το αγγλοσαξωνικότερο, όπως με ελαφρά σαρκαστικό ύφος, καλοπροαίρετα, το ονόμασαν οι νέοι τότε συνεργάτες του. Ήταν περήφανος για την καταγωγή του και συχνά έλεγε «μυρίζω θυμάρι». Ήταν δεμένος με τη γη που μεγάλωσε…

Από το Κλημέντι ξεκίνησε με μόνα εφόδια τα δώρα με τα οποία η φύση τον προίκισε, τα πνευματικά του χαρίσματα, την ακάματη θέλησή του και το ήθος του… «Μετά τα εν Κορίνθω και Πειραιεί εγκύκλια αυτού μαθήματα ενεγράφη εν τη Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου (1915), βραβευθείς δε διά του κληροδοτήματος Α. Παπαδάκη εσπούδασε δαπάναις αυτού. Μετά την λήψιν του διδακτορικού διπλώματος (1921, με άριστα) μετέβη εις Βερολίνον προς μετεκπαίδευσιν». Στο Βερολίνο μεταβαίνει από τέλους Ιουλίου 1923, όπου ειδικεύεται στην Παιδιατρική, έως τον Ιούλιο του 1926. Δάσκαλός του για τα τρία αυτά χρόνια ήταν ο Καθηγητής Adalbert Czerny «εξέχουσα διάνοια εν τη Παιδιατρική», πρωτοπόρος σε επαναστατικές ιατρικές ιδέες…

Νωρίς ο Κ. Χωρέμης αντελήφθη ότι η κλινική παρατήρηση δεν αρκεί για την πρόοδο της Παιδιατρικής και ότι είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί με εργαστηριακές και-κυρίως-βιοχημικές, μικροβιολογικές και παθολογοανατομικές έρευνες, για να ανακαλυφθούν τα αίτια των κλινικών συμπτωμάτων…

Το 1926 επιστρέφει στην Ελλάδα και διορίζεται εξωτερικός ιατρός του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Τον Απρίλιο του 1928 ανακηρύσσεται Υφηγητής της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1935 διορίζεται τακτικός Καθηγητής της Παιδιατρικής και το Ακαδημαϊκό έτος 1935-36 αναλαμβάνει τη Διεύθυνση της  Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Διεύθυνση του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

… Το χρονικό διάστημα 1943-44 ασχολείται με τα φυματικά παιδιά σε Σανατόριο της Πάρνηθας… Τον Ιούλιο του 1944 ο Χωρέμης συλλαμβάνεται από την Γκεστάπο, οδηγείται στην οδό Μέρλιν, ανακρίνεται και φυλακίζεται για σαράντα ημέρες στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου μαζί με τον Καθηγητή της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Ν. Λούρο. …

Το Ακαδημαϊκό έτος 1946-47 χρημάτισε Κοσμήτωρ της Ιατρικής Σχολής (από τους 23 καθηγητές που ψήφισαν έλαβε 21 ψήφους)… Το Ακαδημαϊκό έτος 1956-57 διετέλεσε Πρύτανις του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1958 εκλέγεται τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών… Ο Κ. Χωρέμης μεταξύ των άλλων διετέλεσε Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Μαθητικών Συσσιτίων και Κατασκηνώσεων, Μέλος του ΔΣ του ΠΙΚΠΑ, Μέλος του Συμβουλίου Σχολικής Υγιεινής, ενώ χρημάτισε Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Επίτιμον μέλος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης. Ήταν «αντεπιστέλον» μέλος σε πολλές Ευρωπαϊκές Παιδιατρικές Εταιρείες (Γερμανική, Γαλλική, Ελβετική), τιμητικό μέλος της Βρετανικής και Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας και επίτιμο μέλος της Τουρκικής. Εκπροσώπευσε την Ελλάδα σε όλα τα μεταπολεμικώς συνελθόντα συνέδρια και διασκέψεις που αφορούσαν στο παιδί. Ήταν ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ τόσο της-τρόπος του λέγειν-καλής κοινωνίας όσο και του απλού ανθρώπου.

Έσβησε ξαφνικά ένα πρωϊνό στις 23 Φεβρουαρίου του 1966. Η κηδεία του Ακαδημαϊκού και καθηγητού Κ. Β. Χωρέμη έγινε στις 24 Φεβρουαρίου από το Μητροπολιτικό Ναό, «δημοσία δαπάνη» και παραβρέθηκαν η πολιτειακή και πολτική ηγεσία της χώρας και πλήθος κόσμου. Κατά την κηδεία εξεφώνησαν επικήδειους λόγους διάφοροι επίσημοι, όπως ο Υπουργός Υγιεινής κ. Σ. Μανούσης, ο Πρύτανις Λ. Φιλιππίδης, ο Ακαδημαϊκός κ. Γ. Ιωακείμογλου, ο Κοσμήτωρ της Ιατρικής σχολής Βασίλειος Μαλάμος, ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Ε. Δανόπουλος, ο Γεν. Δ/ντής του Υπουργείου Υγιεινής κ. Μαρουλίδης, ο Πρόεδρος της Ελλ. Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Σοφοκλής Χατζιδάκης και ο Υφηγητής Παιδιατρικής κ. Νικ. Ματσανιώτης. Στη συνέχεια «ετάφη απλά, όπως ο ίδιος ήθελε στο κοιμητήρι του Κιάτου, όπου αναπαύεται για πάντα», στον οικογενειακό του τάφο. … Κατάφορτος από τίτλους και δόξα, γνωστός πέρα από τα όρια της πατρίδας του, το πέρασμά του θα μείνει ανεπανάληπτο .… Έχει τοποθετηθεί προτομή του στην πλατεία του χωριού του Κλημέντι Κορινθίας, αλλά και στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»…

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Κων/νος Β. Χωρέμης

(φωτ. Κων. Κελλάρης)

Παιδί του Κων/νου Χωρέμη ήταν ο αρχαιολόγος Άγγελος Χωρέμης (1936-2002).

8eCUgvCwsa

Βίντεο των New York Times: Τα 8′:46” της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ

Previous article

Συνεργασία Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου & Τμήματος Τουριστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς για τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.