ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση προκαταβολής φόρου

0

Από τις 15 Ιουνίου που ξεκινά το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα καλυφθεί από την πολιτεία το 60% των εργοδοτικών εισφορών, με επιπλέον κόστος περίπου 190 εκατ. Ευρώ. Με έναν πρώτο υπολογισμό, οι επιχειρήσεις, που εξοικονομούσαν σε ετήσια βάση το 34% του μισθολογικού κόστους μέσω του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», πλέον θα έχουν όφελος γύρω στο 40%.

Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, άνοιξε το «παράθυρο» για επέκταση της επιδότησης εργοδοτικών εισφορών και τον Αύγουστο κι αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τις αντοχές που θα επιδείξει ο Προϋπολογισμός, η επιδότηση των εισφορών μπορεί να συνεχιστεί και το Φθινόπωρο.

Οι πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη κυρίως των μικρών επιχειρήσεων, κρίνονται επιβεβλημένες, καθώς όλες οι αναλύσεις από διεθνείς κι ευρωπαϊκούς οργανισμούς συγκλίνουν στην εκτίμηση για «τσουνάμι» 150- 250 χιλιάδων χαμένων θέσεων εργασίας και «λουκέτων» στο 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από τη Δευτέρα- εκτός απροόπτου- σηκώνει αυλαία η β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής με 1,4 δισ ευρώ, από την οποία αυτήν τη φορά δεν θα αποκλειστούν οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους. Με δεδομένο ότι το βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση του τζίρου στο «καυτό» δίμηνο Απριλίου- Μαΐου, υπολογίζεται ότι οι τελικοί δικαιούχοι αυτών των κρατικών δανείων θα ξεπεράσουν τις 110- 120.000. Σημειωτέον ότι δεν αποκλείονται όσοι πήραν ρευστότητα από την α’ φάση, απλώς θα αφαιρεθεί αυτό το ποσό, από το δάνειο που θα βγάλει ο αλγόριθμος της β’ φάσης.

Αρχές Ιουλίου αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, με το βασικό σενάριο να παραμένει «ψαλίδισμα» της από 30% ως 50%. Αν και η μείωση θα είναι οριζόντια, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν εξαιρέσεις για «ειδικούς» κλάδους, όπου πιθανότατα η φετινή προκαταβολή φόρου θα είναι μηδενική.

Οι “Εθελοντές εν Δράσει” θα καθαρίσουν την Παρασκευή τα “Πευκάκια” στους Αγίους Θεοδώρους

Previous article

Συνάντηση Γκιολή με την Μαρία Πρωτοπαππά

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.