ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

“Δεν διαπραγματευόμαστε την Ζήρεια” – Καθολική αντίδραση στις ανεμογεννήτριες

0

Εκατοντάδες άνθρωποι συναντήθηκαν την Κυριακή 7 Ιουνίου στο οροπέδιο Ισιώματα της Ζήρειας για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας. Απλοί πολίτες από την Κορινθία, την Αθήνα και την Πάτρα, καθώς και μεγάλος αριθμός φυσιολατρικών και ορειβατικών συλλόγων, φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένωσαν τις φωνές τους και τις δυνάμεις τους, στην κατεύθυνση της αποτροπής ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος. Ταυτόχρονα ανέδειξαν και την αποφασιστικότητά τους να ανατρέψουν τα σχέδια για την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που απειλεί την περιοχή.

Η κάμερα του koirnthia.net.gr βρέθηκε στα Ισιώματα και έπιασε τον σφυγμό όλων αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο έβαλαν ένα λιθαράκι για να μην επιτρέψουν την δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων και αιολικών πάρκων σε μια παρθένα περιοχή μεγάλης οικολογικής και οικονομικής σημασίας, όπως η Ζήρεια.

Σταχυολογήσαμε στο συνοδευτικό βίντεο τις τοποθετήσεις των περισσοτέρων από τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί, με την σειρά που μίλησαν, και τις παραθέτουμε.

Θανάσης Δημάκος (Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας)

Αυτή την στιγμή είμαστε ακόμα σε πρώιμη φάση, καθώς έχει κατατεθεί απλώς η άδεια παραγωγής. Πρέπει στην επόμενη συγκέντρωση να βρεθουμε εδώ τριπλάσιοι, να κινητοποιηθούμε ώστε να υπογράψουν το ψήφισμα όλοι οι φορείς, οι ενώσεις και οι σύλλογοι. Γιατί αν δουν οι επενδυτές και όσοι παίρνουν τις αποφάσεις ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση από την κοινωνία αυτό θα είναι αρκετό για να αποτρέψει τα σχέδιά τους”.

Βλάσσης Τσιώτος (δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης)

Δεν διαπραγματεύομαστε την Ζήρεια. Υπάρχουν στον κόσμο κάποια μέρη που είναι μοναδικά και στα οποία δεν γίνεται να κάνεις καμία παρέμβαση, δεν μπαίνουν σε ανταποδοτικά, αλλά να τα αφήνεις μόνα τους για να τα απολαμβάνεις. Ένα τέτοιο μέρος είναι η Ζήρεια. Γι αυτό δεν θα επιτρέψουμε να περάσει κανένα διαπραγματευτικό χαρτί“.

Σπύρος Σταματόπουλος (δήμαρχος Σικυωνίων)

Σήμερα η Κοινωνία των πολιτών ξεπέρασε τους θεσμικούς εκπροσώπους. Αυτή η αντίδραση πρέπει να μεγαλώσει και να παραμείνουμε ενωμένοι. Θα ακολουθήσουμε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι αυτή που κάνουμε σήμερα εδώ. Οι κινητοποιήσεις, το πεζοδρόμιο. Η δεύτερη είναι η θεσμική. Οι δύο δήμοι θα είμαστε παρόντες σε όλες τις δράσεις, αλλά πρέπει να εμπλακεί και η περιφέρεια“.

Παναγιώτης Νικολόπουλος (τ. πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου)

Ο ΔΣΚ έχει εκφράσει κατά το παρελθόν την κατηγορηματική αντίθεσή του στην άστοχη χωροθέτηση των Α/Γ στην Ζήρεια. Έχουμε δηλώσει ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο και σε νομικό επίπεδο τις προσπάθειες συλλόγων και φορέων για την αποτροπή της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου“.

Σπύρος Αποστολόπουλος (αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης)

Διαθέτουμε όλη την τεχνική γνώση να στηρίξουμε με επιχειρήματα την αντίθεσή μας. Και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι καλές είναι οι συναισθηματικές αντιδράσεις, αλλά για να πετύχουμε τον στόχο μας πρέπει να οργανωθούμε με ισχυρά νομικά επιχειρήματα. Να είμαστε έτοιμοι όταν η εταιρεία προχωρήσει στις επόμενες ενέργειές της. Και ευτυχώς η ίδια η ευρωπαϊκή νομοθεσία με τον Κανονισμό 9243 μας βοηθά καθώς ορίζει τις γίνεται με τους οικοτόπους προτεραιότητας“.

Βαγγέλης Χουσελάς (δημοτικός σύμβουλος Σικυωνίων)

Οι δύο δήμοι έχουμε καθυστερήσει. Έχουμε μείνει στην θεωρία, ενώ έπρεπε να έχουμε προχωρήσει την συνεργασία και τις πρώτες νομικές ενέργειες“.

Έλενα Μαλακού (Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας)

Είναι θετικό που βρεθήκαμε σήμερα όλοι εδώ και μας δίνει μια ελπίδα ότι θα αποτρέψουμε την εγκατάσταση των Α/Γ. Η περιοχή πρέπει να αναπτυχθεί αλλά με ένα σχέδιο που να σέβεται το περιβάλλον, με σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης, ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού“.

Γιώργος Ψυχογιός (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

Κάνουμε την αυτοκριτική μας γιατί ως κυβέρνηση κάναμε κάποια σωστά πράγματα, αλλά κάναμε και λάθη στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί απλώς και μόνο επειδή το αποφάσισε η ΡΑΕ. Χρειάζονται Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ, αυτοψία των υπηρεσιών του αρμόδιου υπουργείου. Και ύστερα δίνεται η άδεια και -φυσικά- αν υπάρχει σχετική πολιτική βούληση…“.

Θανάσης Πάγκαλος (Σύλλογος Προστασίας Δάσους “Κυλλήνιος Άδωνις”)

Το 2007 ανεβήκαμε εδώ κινούμενοι από το συναίσθημα και φυλάξαμε το βουνό. Χρειάζονται οι νομικές ενέργειες και είναι ευχάριστο που είναι δίπλα μας ο Δικηγορικός Σύλλογος. Αλλά εδώ σήμερα μας έφερε το συναίσθημα και η ψυχούλα του καθενός“.

Κώστας Αγγελίδης (Σύλλογος Προστασίας Δάσους “Κυλλήνιος Άδωνις”)

Η Ζήρεια έχει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Πρέπει να έχουμε πλέον δυο φορές το νου μας για να προστατέψουμε το δάσος από την φωτιά έτσι ώστε να μην δοθεί καμιά ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν προσχηματικά την καταστροφή του δάσους απο την πυρκαγιά για να εγκαταστήσουν τις ανεμογεννήτριες”.

Θόδωρος Παναγόπουλος (Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Κορίνθου)

Να εκδώσουμε άμεσα και να υπογράψουμε όλοι μαζί το ψήφισμα με το οποίο θα λέμε “Όχι στις Ανεμογεννήτριες”. Αν το πετύχουμε κάποια μέρα θα είμαστε όλοι περήφανοι για αυτό που θα πετύχουμε “.

Η 22χρονη Νεσλιχάν, η πρώτη γυναίκα οδηγός στο τιμόνι του Αστικού Κομοτηνής

Previous article

Παπαϊωάννου και Πλατής οι νέοι αντιδήμαρχοι Κορινθίων, μετά τη συμφωνία Νανόπουλου – Καλλίρη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.