ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Αποικιοκρατικοί όροι από το υπουργείο Άμυνας για την παραχώρηση 23 στρεμμάτων στην ΔΕΥΑ Κορίνθου

0

Τους όρους με τους οποίους το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποδέχεται την παραχώρηση των 23 στρεμμάτων στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κορίνθου (ΔΕΥΑΚ) αποκάλυψε ο Νίκος Σταυρέλης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb. Πρόκειται για μια υπόθεση που έρχεται από το 2018 όταν “η ΔΕΥΑΚ υπέβαλε αίτημα στο Υπουργείο για παραχώρηση χρήσης 23 στρεμμάτων στο Πεδίο Βολής εκ των οποίων 7 περίπου στρέμματα είναι οι κεντρικές υδατοδεξαμενές της Κορίνθου που έχουν κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 80 από τον αείμνηστο δήμαρχο Νίκο Κουίνη, καθώς και το διυλιστήριο νερού, η οποία είχε παραχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο για 20 χρόνια“.
Οι όροι είναι αλήθεια πως μοιάζουν σχεδόν αποικιοκρατικοί, καθώς το υπουργείο, για να παραχωρήσει (για δέκα μόλις χρόνια) τα 23 στρέμματα, εκτός από μίσθωμα 18.000 ευρώ ετησίως, ζητά:

1. Απαλλαγή όλων των στρατοπέδων από τέλη ύδρευσης.
2. Ασφαλτοστρώσεις από το Δήμο σε μήκος 1.500 μέτρων στο στρατόπεδο Κοκκώνη Κεγχρεών.
3. Περίφραξη όλου του χώρου του Πεδίου Βολής αρκετών χιλιομέτρων
.

Κύριε Δήμαρχε τέτοιοι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από τους Κορινθίους, σημειώνει ο κ. Σταυρέλης στην ανάρτησή του.

Και για να σας ενημερώσω ότι παρόμοιοι όροι είχαν απορριφθεί τόσο από τον πρώην Δήμαρχο όσο και από εμένα προσωπικά στις 27/1/2010 σε σχετική συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με Υπουργό τον κ. Μπεγλίτη.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι δεν θα υπογράψετε καμία τέτοια συμφωνία υποτέλειας.
Η λύση είναι μία. Δωρεάν παραχώρηση χρήσης στο Δήμο ή την ΔΕΥΑΚ.
Πώς δίνονται δωρεάν στρατόπεδα στο Ναύπλιο και τη Τρίπολη και η Κόρινθος εξαιρείται των παραχωρήσεων
;”, καταλήγει ο Ν. Σταυρέλης.

Οι πληροφορίες του korinthia.net.gr από το ρεπορτάζ αναφέρουν πως οι όροι αυτοί κατ ουσίαν έχουν απορριφθεί και από την ΔΕΥΑΚ, από την οποία υποστηρίζουν πως “με το μίσθωμα αυτό (σ.σ. 180.000 ευρώ για 10 χρόνια) μπορούμε να αγοράσουμε την έκταση και να την διαμορφώσουμε κιόλας“. Πράγματι, μιλώντας με ανθρώπους της αγοράς, μάθαμε πως οι αντικειμενικές αξίες στην συγκεκριμένη περιοχή του Πεδίου Βολής είναι 3.000 ευρώ ανα στρέμμα (συν ορισμένους συντελεστές, αν υπάρχουν δέντρα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις) και άρα τα 23 στρέμματα δεν μπορεί να κοστίσουν περισσότερο από 70-80.000 ευρώ.

Το ιστορικό

Η ρίζα της υπόθεσης έρχεται από το 1990 όταν είχαν παραχωρηθεί στον δήμο (επί δημαρχίας Κουΐνη) οκτώ στρέμματα στο Πεδίο Βολής. Η διάρκεια της παραχώρησης ήταν για 20 χρόνια και άρα έληξε περίπου το 2010. Ωστόσο, κανείς από το ΥΕΘΑ δεν ήγειρε θέμα επιστροφής της έκτασης, καθώς μετά την υδροδότηση της Κορίνθου εκεί είχαν γίνει νέες εγκαταστάσεις (αντλιοστάσια, δεξαμενές κ.λπ), ενώ και στο ίδιο το υπουργείο ήταν άχρηστες.

Μάλιστα ο δήμος, με την σιωπηρή ανοχή του ΥΕΘΑ (και λόγω Μπεγλίτη), άρχισε να καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση, που έφτασε τελικά τα 23 επίδικα σήμερα στρέμματα, τα οποία έχουν ήδη περιφραχτεί. Ο επιπλέον χώρος λειτούργησε ως όρχος των παλιών και χαλασμένων οχημάτων του δήμου, ενώ παλαιότερα υπήρξαν δημοσιεύματα και καταγγελίες για δημιουργία χωματερής (ΦΩΤΌ ΚΑΤΩ).

Για να κλείσει και νόμιμα η υπόθεση, ο δήμος Κορινθίων -με προσωπικές επαφές και αλληλογραφία του τότε δημάρχου Αλέξανδρου Πνευματικού με τον τότε ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο- ζήτησε την δωρεάν παραχώρηση της έκτασης, με τον Π. Καμμένο, κατά πληροφορίες, να έχει απαντήσει θετικά. Τον Φεβρουάριο του 2018 έγινε και το επίσημο αίτημα.

Ωστόσο ακόμα και η βούληση του ΥΕΘΑ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα αγκάθια και τις αγκυλώσεις της στρατιωτικής γραφειοκρατίας και το θέμα κατέληξε με την απάντηση του ΥΕΘΑ που ήρθε στα τέλη του 2018, με τους όρους που περιγράφονται παραπάνω.

Τώρα το θέμα έχει πάρει επάνω του ο κ. Νανόπουλος, ο οποίος θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα διεκδικώντας μια πολιτική απόφαση που θα κλείσει το θέμα.

Θετικές οι εξελίξεις για το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Previous article

Παρεμβάσεις συντήρησης από την περιφέρεια στον Ισθμό

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.