Περιφερεια

Κοινή πρόταση Δέδε, Πετράκου, Λυμπεροπούλου για τους αγρότες

0

Κοινή πρόταση κατέθεσαν οι περιφερειακές παρατάξεις Δέδε, Πετράκου και Λυμπεροπούλου για τα προβλήματα των παραγωγών και γενικότερα του πρωτογενούς τομέα. Η πρόταση κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να αναλάβει σχετικές δράσεις η Περιφέρεια, ωστόσο, απευθύνεται και στην Κυβέρνηση, με πρόσκληση να θέσει σ σε προτεραιότητα τα σοβαρά αιτήματα των παραγωγών.

Ειδικότερα, οι τρεις παρατάξεις στην κοινή τους πρόταση αναφέρουν.

Προτείνουμε  το  Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να αποφασίσει  ότι :

Διεκδικεί από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να επιλύσουν τα δίκαια  σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα και  ο ίδιος ο πρωτογενής τομέας στη Περιφέρεια Πελοποννήσου

Εισαγωγικά   καλούμε  τη κυβέρνηση και τη Βουλή:

1. Να θέσει σε προτεραιότητα τη στήριξη του πρωτογενή τομέα με ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης  και κλαδικές πολιτικές για όλα τα βασικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.

2. Να εφαρμόσει δημόσιες πολιτικές για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση των αυξήσεων στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο .Φτηνό αγροτικό ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο , χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια

3.Να  προχωρήσει  άμεσα σε Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και χρηματοδότηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό  ώστε να καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια με βάση και τις αλλαγές λόγω και της κλιματικής αλλαγής και  να δίνονται   έγκαιρα αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών απ’ όλες τις αιτίες

Επικεντρώνουμε σήμερα τις προτάσεις μας μόνο στα άμεσα και επείγοντα προβλήματα  και προτείνουμε να γίνει ειδική συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ  μετά από λίγες ημέρες για να συζητηθει το σύνολο των θεμάτων και να ληφθουν αποφάσεις  

       Α) Για τη μείωση του εισοδήματος λόγω της πανδημίας

  1. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος όσων παραγωγών επλήγησαν ,σύμφωνα με τις δηλωθείσες καλλιέργειες.. Ζητάμε  να  δοθούν από εθνικούς πόρους επιπλέον κονδύλια ώστε να καλυφτεί το χαμένο εισόδημα,με δεδομένο     ότι τα 120  με 140 εκ ευρώ (το 2% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που δεν έχει απορροφηθεί) που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επαρκούν     Ιδιαίτερα μεγάλη είναι στη Περιφέρεια Πελοποννήσου η μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών (και ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας) ,των πατατοπαραγωγών  ,των παραγωγών καρπουζιού  και όλων των πρώιμων φρούτων και λαχανικών. 
  2. Να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των αγροτών και κτηνοτρόφων στη λίστα με τους ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και να τύχουν των επιδομάτων  στήριξης ώστε να καλυφθεί μέρος από το εισόδημα που έχουν χάσει λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας .
  3. Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή στους παραγωγούς ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για προϊόντα που είχαν μεγάλο πρόβλημα διάθεσης, λόγω των συνθηκών, τόσο φυτικής όσο και ζωικής παραγωγής.

4.Αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης , μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και των παγίων και αναστολή πληρωμής του αγροτικού ρεύματος τουλάχιστον για 6 μήνες, διότι αποτελούν  σημαντικό κόστος της παραγωγικής διαδικασίας

5. Στα αδρευτικά δίκτυα που έχουν την ευθύνη ΤΟΕΒ -ΓΟΕΒ να μειωθούν στο ήμισυ τα τέλη άρδευσης και να επιδοτηθούν από το κράτος οι εποπτεύοντες οργανισμοί για να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις υποχρεώσεις τους.

6.Να γίνει αναστολή πληρωμών, για ένα χρόνο, των οφειλών τους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

7.  Ανάκληση αγωγών και κατασχέσεων λογαριασμών για χρέη προς τράπεζες και δημόσιο.

Β. Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω του καύσωνα  , προστασία της ελαιοπαραγωγής    και αποζημίωση των παραγωγών εσπεριδοειδών λόγω ακαρπίας και κερασιού και βύσσινου της Τεγέας λόγω παγετού

α) Ελαιοπαραγωγοί

Ο πρόσφατος άκαιρος και πρωτοφανής καύσωνας προξένησε πολύ μεγάλη ζημιά στο καρπό  που μόλις είχε σχηματιστεί  αλλά  και στην καρπόδεση των ελαιοδένδρων σε όλη τη Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία και Λακωνία. Είναι γνωστό ότι καταγράφηκαν πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες για Μάιο αλλά και για καλοκαίρι θερμοκρασίες οι οποίες σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ξεπέρασαν και τους   40 βαθμούς C φαινόμενο σπάνιο, τουλάχιστον για τα τελευταία 150 έτη.  

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου   οφείλει ομόφωνα να αποφασίσει ότι διεκδικεί από τη κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  :

  1. Να  αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν με δεδομένο ότι  είχε γίνει   η καρπόδεση.
  2. Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τον απαρχαιωμένο και ελλιπή κανονισμό του ΕΛΓΑ ζητάμε την άμεση τροποποίηση του με αναδρομική ισχύ ώστε να καλύπτει ζημιές από καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με σκοπό να αποζημιώνονται πλήρως και εγκαίρως οι πληγέντες παραγωγοί.
  3. Συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας με 1.215.000 ευρώ ώστε να μπορούν να γίνουν 4 ψεκασμοί σε όλες  τις Π.Ε. αλλά και  να  καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του  προγράμματος.

4)        Να διπλασιαστεί σχεδόν αριθμός των γεωπόνων δακοκτονίας ώστε να φτάσει  στα επίπεδα του 2010 για να μπορεί  να γίνεται επαρκής έλεγχος και σωστή εκτέλεση του προγράμματος.  

5.Να γίνει εγκαιρη προμήθεια των φυτοφαρμάκων για τη δακοκτονία με δεδομένο ότι τα υπάρχοντα δεν επαρκούν για τους ψεκασμούς .

Β) παραγωγοί κερασιού και βύσσινου και εσπεριδοειδών

Οι παραγωγοι εσπεριδοειδών εχουν υποστει ζημιά λόγω ακαρπίας και  οι   παραγωγοί κερασιού και βύσσινου της Τεγέας  για δεύτερη χρονιά παθαίνουν μεγάλη ζημιά .Πέρυσι λόγω ακαρπίας φέτος λόγω παγετού στις 17 Απριλίου   η θερμοκρασία  έπεσε στους -1,75 0C με βάση το μετεωρολογικό σταθμό  στις Ρίζες με αποτέλεσμα να υποστούν πολύ μεγάλη ζημιά ,σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή .  

Ζητάμε την αποζημίωση τους   από  τον   ΕΛΓΑ

Για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και με δεδομένη την κατ αρχάς   αρνητική  θέση της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ  προτείνουμε : 1) Την  οργάνωση  σύσκεψη με τους φορείς των αγροτών  με τους στη Τρίπολη και 2)Την συνδιοργάνωση με τους φορείς των αγροτών συγκέντρωσης στο Υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα και συνάντηση με τον κ. υπουργό.

 Επιπλέον αυτών προτείνουμε  να αποφασίσει το ΠΕΣΥΠ   :

1.  Να ανασυσταθεί στον Οργανισμό της Περιφέρειας ο Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων και οι ΥΕΒ  στην Πειφέρεια και  ανά Περιφερειακή  Ενότητα .

2.Να αποδεχθεί  το αίτημα της  Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Κρατικών Γεωτρήσεων Φιλιατρών – Εξοχικού με ΑΡ. ΠΡ. 27/3-7-2020 για χρηματοδότηση των χρεών παρελθόντων ετών συνολικού ποσού 41.384 ευρώ  ώστε να αποτραπεί η άρση της εκπροσώπησης και η διακοπή ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ .

3. Να ζητήσει από τη κυβέρνηση :

α) Η ολοκλήρωση της μελέτης και δημοπράτηση του Μηναγιώτικου φράγματος και των δικτύων του

β) Να δημοπρατηθεί συμπληρωματικά με τα αρδευτικά δίκτυα  της λίμνης Τάκα  και η επέκταση τους στα χωριά Ρίζες ,Μαγούλα και ΛΙθοβούνια 

γ) Να μην αναγνωριστεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας  ως Εθνικός φορέας πριν υπάρξει διάλογος για όλα τα ανοιχτά ζητήματα

δ)Να ανακληθεί η συμφωνία και η απαράδεκτη απόφαση που επιτρέπει εισαγωγές και διακίνηση χιλιάδων τόνων ελιάς κάθε χρόνο με το όνομα Καλαμάτα η Καλαμών και τη χρήση του ονόματος Καλαμάτα σε μαυρες ελιές που μοιαζουν με το όνομα ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας

ε)  Να επεκταθεί το ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας στη Λακωνία , Κυνουρία και Ολυμπία και να ολοκληρωθεί η τροποποίηση ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ σύμφωνα με τις προτάσεις των αγροτικών φορέων της Μεσσηνίας .

Επερώτηση για τις ανεμογεννήτριες στην Ζήρεια από το ΜέΡΑ 25

Previous article

Προσφορά από την ΝΙΚΟ HELM ΕΛΛΑΣ στο “Χαμόγελο του Παιδιού”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.