ΙΣΤΟΡΙΑΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΛΗ

0

ΤΟΥ ΛΑΜΠΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ (Μέρος δ΄)

Το σχέδιο εφαρμόστηκε με κεραυνοβόλο ταχύτητα. Έτσι την ίδια μέρα (10 του Ιούλη 1822) οι διαταγμένοι από τον Κολοκοτρώνη οπλαρχηγοί Α. Κουμουστιώτης, Π. Αναγνωστόπουλος και Θ. Ζαχαρόπουλος – γιος του περίφημου Καπετάν Ζαχαρία Μπαρμπιτσιώτη – με 200 Λακεδαιμόνιους ανέβηκαν στο Φρούριο Λάρισα και άναψαν φωτιά, για να δώσουν στον Κολοκοτρώνη μήνυμα, πως αστραπιαία εκτελέσθηκε η διαταγή του.

SCHWEIGER LERCHENFELD, Amand, (Freiherr von). Griechenland in Wort und Bild, Eine Schilderung des hellenischen Konigreiches, Λειψία, Heinrich Schmidt & Carl Günther, 1887 / Kettwig, Phaidon, 1992

Ο Μανιάτης οπλαρχηγός Αθαν. Καρίγιαννης ύψωσε στο Κάστρο την Ελληνική Σημαία. Την άλλη μέρα (11 του Ιούλη) ενίσχυσαν την ηρωική φρουρά της Λάρισας, ο Δημ. Υψηλάντης, ο Πάνος Κολοκοτρώνης και οι Γεώργιος και Ιωάννης Μαυρομιχάληδες με δύναμη από 1.200 άντρες. Στο Κάστρο, χωρίς να το περιμένουν, βρήκαν άφθονα τρόφιμα (άλευρα, τυριά, παστά και άλλα τρόφιμα) που είχαν φαίνεται βιαστικά αποθηκεύσει έμποροι από το Άργος ή και οι «Κακαβούληδες» Μανιάτες που λεηλάτησαν το Άργος.

Στις 10 του Ιούλη ο Δημ. Πλαπούτας, που είχε στρατοπεδεύσει με 800 άντρες στο Σχοινοχώρι, ξεκινώντας για ανίχνευση μαζί με τους οπλαρχηγούς Νικ. Μπούκουρα, Σπύρο Σπηλιοτόπουλο και Μαστρογιώργη, συναντήθηκε με δύο Τούρκους ντελήδες. Σε συμπλοκή μαζί τους σκοτώθηκαν οι Τούρκοι και τραυματίσθηκαν ελαφριά ο Πλαπούτας και ο Μπούκουρας. Άλλοι άντρες του Πλαπούτα την ίδια μέρα τουφέκισαν έξω από τα Φίχτια 60 Τούρκους ντελήδες της εμπροσθοφυλακής του Δράμαλη και σε συμπλοκή με όπλα και σπάθες σκότωσαν τους 53. Από αυτή την ημέρα το Σχοινοχώρι έγινε ορμητήριο των Επαναστατών, που σε συχνές επιδρομές τους χτυπούσαν τα Τουρκικά αποσπάσματα, σκοτώνοντας εχθρούς και συνάζοντας λάφυρα.

Στις 11 του Ιούλη ο Αντώνης Κολοκοτρώνης με 900 άντρες πολέμησε με ισχυρό τμήμα της Δραμαλικής στρατιάς, που κατευθυνόταν στο Άργος, σκότωσε 17 Τούρκους και το διεσκόρπισε. Σε τουρκική αντεπίθεση, επέτυχαν να αποκρούσουν τον Αντώνη Κολοκοτρώνη και τον ανάγκασαν να ταμπουρωθεί μέσα στον Άη – Γιώργη της Νεμέας. Οι Τούρκοι τελικά αποκρούσθηκαν, αλλά καθώς έφευγαν έκαψαν τα σπίτια, που βρίσκονταν στη μεσημβρινή πλευρά της κωμόπολης.

Στις 12 του ίδιου μήνα ο Δράμαλης με το στρατό του κατέκλυζε τον Αργολικό κάμπο και την αυτήν ημέρα στρατοπέδευσε μέσα στο έρημο από κατοίκους Άργος. Αλλά επειδή τα πηγάδια του Άργους από την πρωτόφανη ανομβρία της χρονιάς είχανε στερέψει ή και είχανε μολυνθεί, αναγκάσθηκε να μεταφέρει το στρατόπεδό του έξω από τ’ Ανάπλι στη θέση Γλυκιά, όπου υπήρχαν τα νερά της αρχαίας πηγής Κάναθος. Το βράδι στις 12 προς τις 13 του Ιούλη έστειλε ένα τμήμα του στρατού στην Ακρόπολη του Άργους Λάρισα, που άρχισε συστηματική πολιορκία και που την παράτεινε πολλές μέρες ο ίδιος ο Δράμαλης, πρώτα γιατί δεν μπορούσε να προχωρήσει για την Τριπολιτσά χωρίς να εξασφαλίσει τα νώτα του – το πάθημα των Μεγάλων Δερβενίων τού είχε γίνει ίσως μάθημα – και ύστερα γιατί πίστευε, πως εκεί οι επαναστάτες θα είχαν συγκεντρώσει θησαυρούς και τροφές και πυρομαχικά. Η έντεχνα στημένη παγίδα του Γερο – Κολοκοτρώνη είχε κάνει το θάμα της. Στο μεταξύ ο Πετρόμπεης και άλλοι οπλαρχηγοί στρατοπέδευσαν στους Μύλους και ο Θ. Κολοκοτρώνης ξεκίνησε στις 13 του Ιούλη από τη θέση Νεράκια και περνώντας έφιππος από τις Καρυές, το Νεοχώρι, το Κάτω Μπέλεσι και τις Στέρνες, έφτασε στο Μαλανδρίνο, την ώρα που τουρκικό απόσπασμα λεηλατούσε τα σπίτια. Οι πολλοί Τούρκοι πρόλαβαν κι έφυγαν, αλλά έμειναν και 15 Γκέκηδες, που κλείσθηκαν σ’ ένα δίπατο γερό σπίτι και δεν εννοούσαν να παραδοθούν. Στο τέλος, διέταξε ο Κολοκοτρώνης και έβαλαν φωτιά στο σπίτι και οι Γκέκηδες, για να μη παραδοθούν, αλληλοσκοτώθηκαν. Έπειτα ο Κολοκοτρώνης μαζί με τον Παπαφλέσσα προχώρησε μέχρι το Κεφαλάρι του Λιόντι και στα καλύβια του Γυμνού όπου στάθηκε μαζί με τη συνοδεία του για ξεκούρασμα. Από εκεί πήγε στο Σχοινοχώρι να συναντήσει τον Πλαπούτα, που τον διέταξε να τροφοδοτήσει το φρούριο της Λάρισας κι έφυγε για τον Άη – Γιώργη.

Φτάνοντας εκεί έστειλε τον εξάδελφό του Αντώνη Κολοκοτρώνη στο Αγριλόβουνο για να ταμπουρωθεί εκεί με τριακόσιους άντρες, και να φτιάξει στο ύψωμα κλειστό ταμπούρι (οχύρωμα).

Τον οπλαρχηγό Παπα – Δημήτρη από το Χρυσοβίτσι με 150 άντρες έστειλε να οχυρωθεί στο χωριό Ζαχαριά, νοτιώτερα από το Αγριλόβουνο. Τον Γιαννάκη Κολοκοτρώνη – Ντασκούλια, εξάδελφό του κι αυτόν, τον έστειλε να στρατολογήσει στην Κορινθία και να στρατοπεδεύσει κοντά στα Τρίκαλα. ΙΙαρήγγειλε και στον Παπα – Νίκα να συνάξει Κορίνθιους στρατιώτες και να στρατοπεδεύσει στη Στιμάγκα.

Στο Κούτσι της Νεμέας σύστησε κέντρο εφοδιασμού επιστατώντας ο ίδιος και όρισε σύνδεσμο των στρατοπέδων τον ηρωικό Νεμεάτη οπλαρχηγό και έμπιστό του Καπετάν Γιώργη Δανόπουλο.

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι ο Κολοκοτρώνης πριν φύγει από τους Μύλους στις 13 του Ιούλη, διέταξε τα στρατόπεδα από το Σχοινοχώρι, τους Μύλους και τον Αχλαδόκαμπο να ανάψουν καθένα από είκοσι φωτιές, έτσι που να πιστέψει ο Δράμαλης ότι βρίσκονται εκεί πολλά ελληνικά στρατεύματα και δεν θα μπορέσει να προχωρήσει για την Τριπολιτσά. Αντίθετα στα στρατόπεδα από Δερβενάκια, Άη – Γιώργη, Στιμάγκα και Βασιλικά έδωσε αυστηρές διαταγές να μη προδίνουν την παρουσία τους. Το σχέδιο είχε σκοπό να παραπλανήσει τον Δράμαλη, να πιστέψει αυτός ότι ο δρόμος για την Κόρινθο ήταν ελεύθερος, ενώ η διάβαση για την Τριπολιτσά ήταν αδύνατη.

8eCUgvCwsa

Δυσκολεύουν τα πράγματα στην φωτιά στην Περαχώρα

Previous article

Στην ανάγκη να γίνει τάχιστα το αρδευτικό δίκτυο στο Φράγμα Ασωπού συμφώνησαν Ψυχογιός και Κασίμης

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.