ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Αγία Σοφία: Ιμάμογλου κατά Ερντογάν – «Απόφαση δίχως όφελος»

0

Τη διαφωνία του σχετικά με την απόφαση του τούρκου προέδρου να μετατρέψει την ιστορική Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ ΙμάμογλουΟ ίδιος διατύπωσε την ανησυχία για την τύχη των τζαμιών στο εξωτερικό, ενώ, μιλώντας στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ, είπε: «Το έθνος μας διαθέτει κοινή λογική και θα κρίνει την απόφαση».

«Η Αγία Σοφία είναι τζαμί -για μένα – από το 1453» σημείωσε και έσπευσε να τονίσει με δεικτικό ύφος: «Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει υλικό και ηθικό πλούτο στη χώρα μου, εάν θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για εκατομμύρια ανέργους, αποφοίτους πανεπιστημίων και εκατομμύρια νέους, εάν η χώρα μου κερδίσει σεβασμό στη διεθνή κοινή γνώμη, τότε υποστηρίζω μέχρι τέλους αυτήν την απόφαση» και αμφισβήτησε ευθέως το όφελος που μπορεί να έχει η Τουρκία από μία τέτοια απόφαση.

Μάλιστα, διερωτήθηκε τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο από τότε που ο Ταγίπ Ερντογάν είπε «αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μήπως αυτοί – που λένε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή – γνωρίζουν τι θα πάθουν αυτά τα τζαμιά; Ως πολιτικός ηγέτης δεν έχω χάσει τον προσανατολισμό μου για να μπω σε ένα τέτοιο παιχνίδι». Ο Ιμάμογλου αναρωτήθηκε τι θα συμβεί στα τζαμιά άλλων χωρών όπου βρίσκουν θρησκευτικό καταφύγιο χιλιάδες μουσουλμάνοι.

«Τι θα γίνει εάν οι κυβερνώντες αυτών των χωρών πουν «θεωρούμε επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τις κατηγορίες εναντίον της απόφασής μας για τα τζαμιά;», ανέφερε.

Σημειώνεται πως ο Ιμάμογλου συχνά τάσσεται κατά των θέσεων της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ κατά την εκλογή του στις δημοτικές εκλογές το κόμμα του Ερντογάν είχε καταθέσει πλήθος ενστάσεων κάνοντας λόγο ακόμα και για αλλοίωση της εκλογικής διαδικασίας, με τον Ιμάμογλου να ανακηρύσσεται δήμαρχος περίπου 20 μέρες μετά τις εκλογές ώστε να ολοκληρωθεί η επανακαταμέτρηση των ψήφων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τον Ιμάμογλου ως το αντίπαλο δέος του Ερντογάν, ενώ κάνουν λόγο ακόμα και για υποψηφιότητα Ιμάμογλου στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Δημοσκόπηση: Διχασμένοι οι Τούρκου για το «τζαμί» της Αγίας Σοφίας

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η έρευνα της εταιρείας Μετροπόλ η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο, πριν την ανακοίνωση για την Αγιά Σοφιά, μόνο το 46% του τουρκικού λαού είναι υπέρ της μετατροπής σε τζαμί και το 44% είναι εναντίον. Σημειώνεται, πως οι δημοσκοπίσεις για το ΑΚΡ του Ερντογάν έκαναν λόγο για 80% του τουρκικού λαού υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Τέλος, ο Ερντογάν αποκάλυψε στον Χουσνού Μπαϊράμογλου, τον τελευταίο απόγονο του Σαϊντ Νουρσί, του ιδρυτή της κοινότητας Σούφι, ότι θα είναι εκεί για την πρώτη προσευχή μέσα στο ιστορικό μνημείο.

Ο τούρκος Πρόεδρος ακούγεται να προσκαλεί τον Χουσνού Μπαϊράμογλου στην προσευχή της 24ης Ιουλίου:

8eCUgvCwsa

T.T. 911, 28 Απριλίου 1923

Previous article

Σεβαστούπολη της Κριμαίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.