ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λ. Μενδώνη: Η Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 50 εκατ. για συντήρηση οθωμανικών μνημείων

0

«H στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας είναι σαφής και ξεκάθαρη και έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα» τόνισε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στην τουρκική απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε πως, σε αντίθεση με τη στάση της Τουρκίας, η Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ την τελευταία 20ετία για την προστασία μνημείων της οθωμανικής περιόδου.

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι «όπως έχω δηλώσει η κίνηση αυτή του Ερντογάν είναι μία πρόκληση για όλους, διότι ένα μνημείο παγκόσμιας αξίας με πολύ σοβαρούς, με τεράστιους συμβολισμούς, μετατρέπεται σε ένα ισλαμικό τέμενος για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές πολιτικές του προέδρου της Τουρκίας και με αυτόν τον τρόπο να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο».

Η υπουργός προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις από το βήμα της Ολομέλειας, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη που μίλησε για «προκλητική και απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει ένα οικουμενικής αξίας και σημασίας δημιούργημα, του παγκόσμιου πολιτισμού σε τζαμί».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε το διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία χαρακτηριζόταν ως μουσείο.

Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

ΑΠΕ

8eCUgvCwsa

Η Φιλαρμονική Κορίνθου προπολεμικά.

Previous article

Jerusalem Post: Απειλή για Ισραήλ η Τουρκία – Ο Ερντογάν θέλει να «απελευθερώσει» το Αλ Άκσα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.