Μεγάλη συζήτηση, η οποία θα κορυφωθεί από τον Σεπτέμβριο αναλόγως και των αποφάσεων που θα ληφθούν από το υπουργείο Παιδείας, έχει προκληθεί με αφορμή τον σχεδιασμό του υπουργείου για την συμμετοχή των μικρών μαθητών που ζουν στην Ανοιχτή Δομή, στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Πριν απο λίγες ημέρες το υπουργείο Παιδείας έστειλε προς όλες τις Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις οι οποίες φιλοξενούν στα διοικητικά τους όρια Δομές Προσφύγων ένα έγγραφο, με το οποίο ζητά να του προταθούν χώροι (ένα Δημοτικό Σχολείο και ένα Νηπιαγωγείο) οι οποίοι θα λειτουργήσουν κατά τις απογευματινές ώρες, ως σχολεία για τα προσφυγόπουλα. Παράλληλα ζητήθηκε να υπάρξει ενημέρωση για αυτό και προς τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, όπως ο δήμος. Να σημειωθεί εδώ, ότι ζητήθηκε απλώς να ενημερωθούν -ουτε γνωμοδότηση, ούτε -πολύ περισσότερο- (συν)απόφαση.
Από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΠΕ) Κορινθίας πράγματι έγινε ενημέρωση του Δήμου και ταυτόχρονα στάλθηκε απάντηση προς το υπουργείο. Στην απάντηση η ΔΠΕ πρότεινε το 8ο δημοτικό σχολείο στην Αγιάννα (που είναι πολύ κοντά στην Δομή) και το 16ο Νηπιαγωγείο. Ωστόσο, ειδικά για το Νηπιαγωγείο η πρόταση ήταν η σχολική μονάδα να λειτουργήσει εντός της Δομής, ως παράρτημα, καθώς ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα, ενώ είναι και πιο εύκολο καθώς απαιτείται μόνο μία αίθουσα και ένας εκπαιδευτικός. Αντίθετα, για το δημοτικό σχολείο είναι σχεδόν αδύνατο και έχει πολύ υψηλό κόστος, καθώς θα απαιτηθεί να γίνουν έξι διαφορετικές τάξεις.
Τα παραπάνω έχουν αξία καθώς στο τελευταία δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Κορινθίων έφερε το θέμα προ ημερήσιας διάταξης προκειμένου το όργανο να εκδώσει ψήφισμα. Στην διάρκεια της συζήτησης που έγινε αποφασίστηκε το ψήφισμα να ζητά την δημιουργία σχολικής μονάδας μέσα στην Δομή. Φαίνεται, όμως, από όσα περιγράφονται παραπάνω, πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Τι θα γίνει λοιπόν επί της ουσίας; Το μπαλάκι είναι πλέον στο υπουργείο Παιδείας το οποίο θα πρέπει να ορίσει το 8ο Δημοτικό Σχολείο ως εκπαιδευτική μονάδα που θα λειτουργεί το απόγευμα, με τον δήμο να είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει τα ζητήματα καθαριότητας και γενικότερης λειτουργίας. Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργήσει και το Παράρτημα του Νηπιαγωγείο εντός της Δομής -και φυσικά να διορίσει τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς.
Στα παιδιά των προσφύγων γίνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας με ειδικά σχεδιασμένα βιβλία και από ειδικούς δίγλωσσους δασκάλους για τουλάχιστον έναν χρόνο. Στην συνέχεια, αφού αποκτήσουν επάρκεια στην γνώση της ελληνικής γλώσσας, οι μαθητές εντάσσονται στις κανονικές σχολικές μονάδες.
Η μέχρι σήμερα πρακτική, ωστόσο, έχει δείξει πως απο την μια μεριά η κεντρική εξουσία κωλυσιεργεί να πάρει αποφάσεις και απο την άλλη οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ελάχιστα παιδιά πήγαν σχολείο (περιπτώσεις που πήγαιναν ήδη σχολείο όσο ήταν στην Αθήνα) και μόνο αν έχουν επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Από την άλλη μεριά ούτε το υπουργείο Παιδείας προχωρά τελικά στην υλοποίηση του προγράμματος και την δημιουργία απογευματινών τμημάτων, φοβούμενο τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα παιδιά των ανθρώπων που ζουν στα ξενοδοχεία των Αγίων Θεοδώρων εδώ και 4-5 χρόνια, μόλις πέρυσι κατέστη δυνατό να διοριστεί ένας δάσκαλος, ο οποίος ξεκίνησε την συλλογή των στοιχείων, την καταγραφή των μαθητών ώστε να δημιουργηθούν από φέτος οι σχολικές μονάδες.
Comments