ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ίσως η λύση στην προστασία των αστροναυτών από την ακτινοβολία να είναι στους μύκητες του Τσερνόμπιλ

0

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχουν οι αστροναύτες, είναι η έκθεσή τους στην κοσμική ακτινοβολία, καθώς δεν προστατεύονται από την ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο της Γης. Μάλιστα, μελέτες για τους μελλοντικούς αστροναύτες του Άρη, έδειξαν πως ένα και μόνο ταξίδι στον Άρη είναι αρκετό για να απορροφήσει ο άνθρωπος το 60% της μέγιστης επιτρεπόμενης ακτινοβολίας της ζωής του. Υπάρχουν πολλές έρευνες επιστημόνων που προσπαθούν να προστατέψουν τους αστροναύτες, μία όμως είναι πιο…οργανική από τις άλλες.

Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Stanford University, εξερευνούν μία νέα μέθοδο που περιλαμβάνει μύκητες οι οποίοι είναι αρκετά ανθεκτικοί στην ακτινοβολία για να αναπτυχθούν στο Τσερνόμπιλ. Αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο μύκητα είναι πως κατάφερε να αναπτυχθεί σε ένα άκρως ραδιενεργό μέρος. Ο Cladosporium sphaerospermum όπως ονομάζεται, όχι μόνο μπορεί να απορροφήσει ακτινοβολία, αλλά  μπορεί και να τη μετατρέψει σε ενέργεια για δική του χρήση. Συγκεκριμένα πραγματοποιεί ραδιοσύνθεση, μετατρέποντας την ακτινοβολία Γ σε χημική ενέργεια.

Ο μακροχρόνιος μύκητας κάτοικος του συμπλέγματος του Τσερνομπίλ θα μπορούσε στην πραγματικότητα να «τρώει» ακτινοβολία .

Οι επιστήμονες έχουν γνωστά για αυτόν τον μύκητα, και παρόμοιοι μικροοργανισμοί ακρόφιλο που μπορούν να αναπτυχθούν για την ακτινοβολία, τουλάχιστον από το 2007. Η ποικιλία που βρέθηκαν στο Τσερνομπίλ μπορεί να αποσυνθέσει ραδιενεργό υλικό, όπως το θερμό γραφίτη στις απομεινάρια του αντιδραστήρα Τσερνομπίλ και αναπτύσσεται προς τα πιο καυτά και πιο ραδιενεργά μέρη, όπως ο φωτοτροπισμός αλλά για θανατηφόρες τοξίνες.

Αξιωματούχοι της NASA έχουν καταστήσει σαφή την επιθυμία τους να στείλουν ανθρώπους στον Άρη, αλλά προτού συμβεί αυτό, θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλές τεχνικές προκλήσεις – μία από τις πιο σοβαρές είναι η προστασία των αστροναυτών από την ακτινοβολία

Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν βιώσιμους τρόπους για την προστασία των αστροναυτών. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητέςθέλησαν να δουν πώς θα ανταποκριθεί ο μύκητας στην κοσμική ακτινοβολία και έτσι τον έστειλαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο μύκητας επιβίωσε χωρίς πρόβλημα σε περιβάλλον μικροβαρύτητας. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μία “ασπίδα” 21 εκατοστών θα αδρανοποιήσει κατά πολύ μεγάλο βαθμό την ακτινοβολία που θα λάβει κάποιος ταξιδεύοντας στον Άρη, σε σχέση με αυτή που θα  λάβει κάποιος στη Γη. Μάλιστα, αν συνδυαστεί στα κτίρια με το έδαφος του Άρη, το πάχος της ασπίδας μπορεί να πέσει στα 9 εκατοστά.

8eCUgvCwsa

Ξεκινούν οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Previous article

Παρακολουθήστε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λουτρακίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.