ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εκτοξεύτηκε το ερευνητικό ρομπότ της NASA για τον Άρη – Πρόβλημα λίγο μετά την εκτόξευσή

0

Το μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο Mars rover που έχει κατασκευαστεί ποτέ -ένα όχημα σε μέγεθος αυτοκινήτου που είναι γεμάτο κάμερες, μικρόφωνα, τρυπάνια και λέιζερ- εκτοξεύτηκε την Πέμπτη με επιτυχία ως μέρος μιας φιλόδοξης αποστολής της NASA για να φέρει τα πρώτα δείγματα βράχων του Άρη στη Γη ώστε να αναλυθούν για ίχνη αρχαίας ζωής.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με έναν ισχυρό πύραυλο Atlas V στο Cape Canaveral της Florida.

Αμέσως μετά την εκτόξευση όμως, το rover αντιμετώπισε μικρά προβλήματα επικοινωνίας και ένδειξης θερμοκρασίας, αξιωματούχοι της NASA όμως δήλωσαν πως τα προβλήματα αυτά δεν αναμένεται να πλήξουν την αποστολή. Αμέσως μετά το Perseverance μπήκε σε “safe mode” λόγω αυτής της διαφοράς θερμοκρασίας των οργάνων.

Τα δεδομένα δείχνουν πως το σκάφος μπήκε σε μία κατάσταση γνωστή ως safe mode, πιθανώς επειδή μέρος του σκάφους ήταν λίγο πιο κρύο από αυτό που αναμενόταν, ενώ βρισκόταν στη σκιά της Γης. Όλες οι θερμοκρασίες είναι βέλτιστες τώρα και το σκάφος βγήκε από τη σκιά της Γης.

Αν όλα πάνε καλά, το Perseverance θα φτάσει στον Άρη σε περίπου 7 μήνες και θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί στον κρατήρα Jezero, μία αρχαία λίμνη η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων ως η κατάλληλη τοποθεσία για να βρεθούν ίχνη αρχαίας ζωής.

Το ρομπότ έξι τροχών που λειτουργεί με πλουτώνιο διαθέτει ένα υπερσύγχρονο σύστημα γεώτρησης και αποθήκευσης δειγμάτων εδάφους με το οποίο θα τρυπήσει και θα συλλέξει μικροσκοπικά γεωλογικά δείγματα τα οποία θα αφήσει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για να μεταφερθούν στη Γη περίπου το 2031. Το συνολικό κόστος: περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Perseverance είναι επίσης εξοπλισμένο με μικρόφωνα και θα έχουμε για πρώτη φορά ήχο από τον Κόκκινο Πλανήτη. Είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα μικρό ελικόπτερο, ονόματι Ingenuity, με το οποίο η NASA θα δοκιμάσει τις δυνατότητες πτήσης σε έναν πλανήτη με μικρότερη πυκνότητα ατμόσφαιρας από το δικό μας, για να προχωρήσει σε πιο ανεπτυγμένα ρομποτικά αεροσκάφη σε μελλοντικές αποστολές.

Εκτός από την έρευνα για τη ζωή στον Άρη, η αποστολή θα δώσει μαθήματα που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την άφιξη των αστροναυτών από τη δεκαετία του 2030.

«Υπάρχει ένας λόγος που ονομάζουμε το ρομπότ Perseverance (επιμονή). Επειδή η μετάβαση στον Άρη είναι δύσκολη» είπε ο διαχειριστής της NASA, Jim Bridenstine, λίγο πριν από την απογείωση. «Είναι πάντα δύσκολο. Δεν ήταν ποτέ εύκολο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιο δύσκολο από ποτέ, γιατί το κάνουμε εν μέσω πανδημίας».

Εάν όλα πάνε καλά, το ρόβερ θα κατέβει στην επιφάνεια του Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, σε αυτό που η NASA καλεί επτά λεπτά τρόμου, στα οποία το σκάφος πηγαίνει από 12.000 μίλια την ώρα (19.300 χιλιόμετρα ανά ώρα) σε πλήρη στάση, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το Perseverance μεταφέρει 25 κάμερες και ένα ζευγάρι μικροφώνων.

Το ρομπότ θα στοχεύσει σε μία ανεξερεύνητη περιοχή: τον κρατήρα Jezero, μια έκταση γεμάτη πέτρες, γκρεμούς, αμμόλοφους και πιθανώς βράχους που φέρουν σημάδια μικροβίων από μια παλιά λίμνη πριν από περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια χρόνια. Το ρόβερ θα αποθηκεύσει δείγματα βράχων σε δεκάδες υπερ-αποστειρωμένους σωλήνες τιτανίου.

8eCUgvCwsa

Ραγδαίες εξελίξεις με τις μάσκες – θέμα ημερών η υποχρεωτική χρήση σε όλους τους χώρους!

Previous article

Τα λείψανα ενός μαλλιαρού μαμούθ ηλικίας 10.000 ετών εντοπίστηκαν σε λίμνη στη Σιβηρία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.