Περιφερεια

Παρέμβαση Νίκα στην ΡΑΕ για να πάει το φυσικό αέριο σε Άργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Σπάρτη

0

Πιέσεις ώστε να αναθεωρήσει η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΔΑ) το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου της επιχειρεί να ασκήσει η περιφέρεια Πελοποννήσου με παρέμβαση που πραγματοποίησε στην δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ. Η παρέμβαση αφορά τις τέσσερις εναπομείνασες μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου (Άργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Σπάρτη), με δεδομένο ότι η Τρίπολη και η Κόρινθος (αλλά πιθανώς και η Μεγαλόπολη) έχουν κλειδώσει την συνεργασία τους με την EDIL. Σκοπός του περιφερειάρχη είναι να πετύχει να μην μείνει πίσω καμία από τις μεγάλες πόλεις και νομούς της Περιφέρειας, αλλά όλες να αποκτήσουν το ίδιο συγκριτικό πλεονέκτημα.  

Στην παρέμβασή του ο κ. Νίκας, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει ότι η Περιφερειακή Αρχή διαθέτει «προίκα» 20 εκατομμύρια ευρώ με σκοπό την ένταξη των σχετικών έργων. «Με την υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής επιλογής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ, διασφαλίζει την υλοποίηση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και σε επιμέρους περιοχές – δήμους, που με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα ήταν αδύνατο να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και να τύχουν ευνοϊκής τιμολογιακής μεταχείρισης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Την ίδια ώρα η EDIL προχωρά το έργο για την Κόρινθο και την Τρίπολη, το οποίο, όμως, κατά τα φαινόμενα, δεν θα εκτελέσει η ίδια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ, η Edil -κάτοχος αδειών διανομής φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων, στους Δήμους Τρίπολης και Κορινθίων – έχει υποβάλει αίτηση για την μεταβίβαση των εν λόγω αδειών σε άλλη εταιρεία και συγκεκριμένα  στην «Hellenic Natural Gas Distribution – Εταιρεία Διανομής Ελληνικού Φυσικού Αερίου Μονοπρόσωπη Α.Ε.».

Τι λέει ο κ. Νίκας στην παρέμβασή του

«Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, μέσω της ένταξής τους στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, η Περιφερειακή Αρχή επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να εκδώσει πρόσκληση προς την ΔΕΔΑ, για ένταξη των σχετικών έργων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Με την υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής επιλογής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ, διασφαλίζει την υλοποίηση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και σε επιμέρους περιοχές – δήμους, που με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα ήταν αδύνατο να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και να τύχουν ευνοϊκής τιμολογιακής μεταχείρισης.

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί:

– Τη PAE να ζητήσει από την ΔΕΔΑ την υποβολή, το συντομότερο δυνατό, επικαιροποιημένου προγράμματος ανάπτυξης με όσα επιπλέον στοιχεία απαιτούνται για να εγκριθεί το έργο ανάπτυξης δικτύου στην Πελοπόννησο (κόστος, εκτιμώμενες καταναλώσεις κτλ).

– Τη ΔΕΔΑ να υποβάλλει τα ανωτέρω στοιχεία, προτείνοντας παράλληλα την έναρξη των έργων το νωρίτερο δυνατό και λαμβάνοντας υπόψη την προαναφερθείσα δυνατότητα χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι οι σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ πρέπει να έχουν ως γνώμονα τα συμφέροντα των καταναλωτών στην Περιφέρεια συνολικά, ιδίως δε, τη μείωση του κόστους για τους τελικούς καταναλωτές, μέσω της ισόρροπης ανάπτυξης των δικτύων και της αναδιανομής του οφέλους από τα προσδοκώμενα έσοδα διανομής επιμέρους κερδοφόρων περιοχών, υπέρ περιοχών με υψηλό κόστος κατασκευής δικτύων και χαμηλό αναμενόμενο έσοδο».

135 οι νεκροί στην Βηρυτό – συγκλονιστικό εναέριο βίντεο από την κατεστραμμένη πόλη – Καταζητείται ρώσος επιχειρηματίας

Previous article

Αναβάθμιση του 112 – Απόλυτη ακρίβεια στον γεωεντοπισμό των καλούντων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.