Με μία ενδιαφέρουσα ανακοίνωση στην οποία αναδεικνύει τέσσερα περιβαλλοντικά σημεία αιχμής για το περιβάλλον στην Κορινθία, το ΜέΡΑ 25 καλωσορίζει τον βουλευτή Κορινθίας Νίκο Ταγαρά στην θέση του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος.
Το ΜέΡΑ 25 κάνει αναφορά στην ανάγκη διαφύλαξης των πυρόπληκτων περιοχών από την καταπάτηση, στην προστασία της Μικρής Ζήρειας από τις Ανεμογεννήτριες, την ανάγκη καθορισμού λατομικών ζωνών και τον ουσιαστικό έλεγχο λειτουργίας της Μότορ Όιλ, με αφορμή το τραγικό ατύχημα στην Βηρυτό.
Ειδικότερα, το ΜέΡΑ 25 αναφέρει
Η τοποθέτηση του συντοπίτη μας βουλευτή Κορινθίας, κ. Νίκου Ταγαρά, στη θέση του υφυπουργού Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας μας επιτρέπει ως ΜέΡΑ 25 Κορινθίας, αφού του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο του, να του υπενθυμίσουμε κάποιες βασικές προτεραιότητες που αφορούν και το νομό μας και άπτονται των αρμοδιοτήτων του χαρτοφυλακίου μου μόλις ανέλαβε.
- Η διαφύλαξη των πυρόπληκτων περιοχών τόσο από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ανατολική Κορινθίας όσο και από τις παλαιότερες (2018) στην Κινέτα. Να μην «φυτρώσουν» ξαφνικά παντού ανεμογεννήτριες, «δασοβιομηχανικά συγκροτήματα», ελαιώνες, εκεί που ήταν αμιγώς δασικές εκτάσεις. Το 2020 τα εργαλεία υπάρχουν –αεροφωτογραφίες, κτηματολόγιο, οι όποιοι δασικοί χάρτες, – για να μην επιτραπεί η οποιαδήποτε καταπάτηση. Στην ίδια λογική η προστασία των δασικών εκτάσεων της Κορινθίας –και όχι μόνο- είναι παραπάνω από επιτακτική.
- Η προστασία της Μικρής Ζήρειας από τις ανεμογεννήτριες. Ως υπεύθυνος υπουργός οφείλει να αφουγκραστεί την πάνδημη αντίδραση στη συγκεκριμένη «επένδυση» και να την ακυρώσει σε συνεργασία με τον ομοϊδεάτη του Περιφερειαρχη κ. Νίκα, που πρόσφατα δήλωσε αντίθετος σε αυτήν την αντιπεριβαλλοντική και οικονομικά ασύμφορη επένδυση. Αν θέλει να ακούσει, η κοινωνία των πολιτών έχει να προτείνει πολλές εναλλακτικές λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα.
- Η ανάγκη να καθοριστούν επιτέλους λατομικές ζώνες στην Κορινθία –είμαστε ένας από τους τρεις νομούς της Ελλάδας που δεν έχει ακόμη καθορισμένες λατομικές ζώνες-. Κι αυτό γιατί το μοναδικό υπάρχον λατομείο στην Κορινθία παρατείνει υποχρεωτικά τη λειτουργία του κάθε χρόνο και φυσικά δεν λειτουργεί εντός κάποιας λατομικής ζώνης.
- Ο ουσιαστικός έλεγχος της λειτουργία της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ. Πέρα από το τραγικό συμβάν του ατυχήματος του χειμώνα, η κορινθιακή κοινωνία πρέπει να είναι ενήμερη αναλυτικά και με διαφάνεια για τις εκπομπές ρύπων της συγκεκριμένης μονάδας και να ξέρουμε ως πολίτες ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία της περιοχής σε περίπτωση ατυχήματος. Οι δραματικές στιγμές που ζήσαμε όλοι το καλοκαίρι του 2018, με τη φωτιά να φτάνει μέχρι των περίβολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν. Και η καταστροφή στη Βηρυτό δείχνει ότι η πρόληψη είναι η μόνη που μπορεί να μας προφυλάξει από τα χειρότερα”.
Comments