ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Elon Musk παρουσίασε τη νέα εποχή με το εμφύτευμα για τον εγκέφαλο Neuralink

0

Μπορεί κανείς να πει πολλά και διάφορα για τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο, αλλά τουλάχιστον ο άνθρωπος κάνει τα πάντα για να υλοποιήσει τα οράματα του (βλ. SpaceX, Hyperloop). Μετά λοιπόν απο περίπου 3.5 χρόνια από τότε που μάθαμε για ένα ακόμη τρομερά φιλόδοξο project από τον Elon Musk που ακουγόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας και αμφισβητήθηκε έντονα εκείνη την εποχή, ο λόγος γίνεται για την τεχνολογία  Neuralink

Σήμερα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο η Neuralink, διότι ο Elon Musk παρουσίασε τη δεύτερη γενιά της και τοποθετήθηκε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανάπτυξη του εμφυτεύματος για τον εγκέφαλο και μάλιστα έδειξε τη λειτουργία του (σε αρχικό στάδιο) χρησιμοποιώντας τρία γουρούνια.

Αυτό που έχει αλλάξει σημαντικά στο Neuralink είναι το design του, το οποίο πέρασε από μία συσκευή που τα ηλεκτρόδια κατέληγαν πίσω από το αυτί, σε μία μικρή, δύσκολα διακριτή συσκευή στο μέγεθος ενός νομίσματος. Ο Musk μάλιστα το χαρακτήρισε ως “ένα Fitbit για το κρανίο σας με μικροσκοπικά καλώδια”, ενώ η συσκευή μπορεί να συνδεθεί με εφαρμογή σε smartphone μέσω Bluetooth LE.

Η παρουσίαση έγινε με σκοπό να προσελκύσει περισσότερους μηχανικούς να μπουν στην ομάδα του Neurolink. Σκοπός του Neurolink, είναι να βοηθήσει σε νευρολογικά προβλήματα, από απώλεια μνήμης μέχρι εγκεφαλικά και εθισμό ή απλά να παρακολουθεί την υγεία του χρήστη και να τον ενημερώνει άμεσα για απειλές όπως ένα καρδιακό επεισόδιο.

Η αλληλεπίδραση εγκέφαλου και υπολογιστή υπάρχει από τις αρχές του 2000. Η συμβολή του Neuralink σε αυτό είναι τα εξαιρετικά λεπτά, ελαστικά καλώδια τα οποία μεταφέρουν τις δραστηριότητες της επιφάνειας του εγκεφάλου. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα πραγματοποιηθούν σύντομα, σε ασθενείς με σοβαρές βλάβες στη σπονδυλική στήλη. Ο Musk είναι σίγουρος πως με ένα δεύτερο εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη, θα μπορέσει να αποκαταστήσει πλήρως την κίνησή τους.

Το μακροπρόθεσμο σχέδιο του Musk είναι αυτό που αποκαλεί “συμβίωση με τεχνητή νοημοσύνη”. Βλέπει ένα μέλλον όπου άνθρωπος και μηχανή θα γίνουν ένα, με τέτοιο τρόπο που “το μέλλον του κόσμου θα ελέγχεται από τη συνδυασμένη θέληση των ανθρώπων της Γης”.

Όσο για την τιμή, ο Musk πιστεύει πως αρχικά θα είναι πολύ ακριβή η συσκευή, αργότερα όμως η τιμή θα μειωθεί σε μερικές χιλιάδες δολάρια και θα είναι σαν μία επέμβαση τόσο κοινή όσο η επέμβαση λέιζερ για τα μάτια.

8eCUgvCwsa

Σε ποια σχολεία θα πάνε τα παιδιά των προσφύγων από Κόρινθο και Αγίους Θεοδώρους

Previous article

Απίστευτο: Φάλαινα φυσητήρας μήκους 20 μέτρων στη Μάνη! (φωτό)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.