ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για την λειτουργία του σχολείου προσφύγων στο 8ο δημοτικό

0

Η είδηση ότι το 8ο δημοτικό σχολείο, στην Αγιάννα, θα φιλοξενήσει κατά τις απογευματινές ώρες τους μαθητές του δημοτικού από την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων προκαλεί, όπως άλλωστε αναμενόταν, αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής.

Χτες πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση, παρουσία παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Θέατρο της Αγίας Άννας, όπου οι γονείς κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους. Όπως είπαν το σχολείο λειτουργεί ως ολοήμερο και τα παιδιά ολοκληρώνουν τα μαθήματά τους στις 4 το μεσημέρι. Αυτό θα προκαλέσει αναμφίβολα συγχρωτισμό των πρωινών μαθητών, με τα απογευματινά τμήματα από την Δομή, με τους γονείς να αμφιβάλλουν κατά πόσο θα τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό.

Από την μεριά του Συλλόγου Γονέων αναφέρθηκε πως οι προβληματισμοί είναι πολλοί. Εκτός από το γεγονός ότι το σχολείο λειτουργεί ως ολοήμερο, το απόγευμα αξιοποιείται για δραστηριότητες των παιδιών και του Συλλόγου. Ωστόσο η μεγαλύτερη αγωνία, όπως υποστηρίζουν, είναι κατά πόσον θα τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης και καθαριότητας, με δεδομένο πως βρισκόμαστε στην ακμή της πανδημίας.

Ο νέος διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έκανε λόγο για περίπου 60 μαθητές δημοτικού οι οποίοι θα έρθουν από την ανοιχτή δομή στην ΔΥΕΠ. Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο επιλέχθηκε το 8ο δημοτικό αναφέρθηκε στην νομοθεσία που επιβάλλει το σχολείο να είναι κάποιο που είναι όμορο με την δομή όπου διαμένουν τα παιδιά. Η ίδια νομοθεσία επιβάλλει εντός της δομής να λειτουργεί μόνο Νηπιαγωγείο και όχι Δημοτικό Σχολείο.

Οι αυτοδιοικητικοί που παραβρέθηκαν φάνηκαν αλληλέγγυοι με τους γονείς συμμεριζόμενοι τους προβληματισμούς τους, με τον δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο να επισημαίνει ότι επιχειρείται ήδη να αλλάξει η σχετική απόφαση. Το ζήτημα είναι βέβαια πως είναι δυνατόν να αλλάξει η απόφαση με δεδομένο πως ο νόμος ξεκάθαρα τονίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σχολείο εντός της Δομής με εξαίρεση τα νηπιαγωγεία. Αν αλλάξει κάτι, αυτό μπορεί να είναι το σχολείο (π.χ. αντί για το 8ο κάποιο άλλο). Αυτό όμως δεν λύνει αλλά μεταθέτει το πρόβλημα.
Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε, πάντως, ότι αν δεν καταφέρουν να αλλάξουν την απόφαση του υπουργείου, τότε θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για απολύμανση και καθαριότητα στο 8ο Δημοτικό με έξοδα του Δήμου.

“Δεν είναι μόνο η λειτουργία του ολοήμερου που καθιστά απαγορευτική την ταυτόχρονη λειτουργία του ΔΥΕΠ”, αναφέρει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Βαγγέλης Παπαϊωάννου. “Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δεκάδες δραστηριότητες, αθλητικές και καλλιτεχνικές, στο σχολείο, οι οποίες θα πρέπει να διακοπούν. Εμείς θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να μην προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός…”.

Ο Νίκος Σταυρέλης αναφέρθηκε και αυτός στην απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο και υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία της σχολικής μονάδας στο 8ο δημοτικό σχολείο “αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο δημοτικό σχολείο, γιατί δεν μπορεί να εξυπηρετήσει 50 προσφυγόπουλα, την στιγμή που λειτουργεί ως ολοήμερο, έχοντας άλλα 180 παιδιά…”. Ο κ. Σταυρέλης μάλιστα έκανε λόγο για κοροϊδία από την μεριά της κυβέρνησης, καθώς η αρμόδια υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη υποσχέθηκε στον Βασίλη Νανόπουλο και τον Γιώργο Γκιώνη που την επισκέφτηκαν να εξετάσει το θέμα, αλλά έξι μέρες αργότερα ανακοίνωσε την δημιουργία των σχολικών μονάδων, που θα φιλοξενήσουν τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ).

Έρευνα: Το νέο μοντέλο εργασίας της “μετά – κοροναϊού” εποχής

Previous article

Μέχρι και την Παρασκευή η ζέστη σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.