ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Καθαρή θέση Σταυρέλη: “όχι στην λειτουργία του 8ου δημοτικού ως σχολείου για προσφυγόπουλα”

0

Καθαρή θέση κατά της λειτουργίας της Δομής Υποδοχής για την εκπαίδευση παιδιών των προσφύγων (ΔΥΕΠ) στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου πήρε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Δημιουργίας” Νίκος Σταυρέλης. Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό ο κ. Σταυρέλης υποστηρίζει πως “δεν είναι πειστικός ο ισχυρισμός ότι επιλέχθηκε το σχολείο της Αγίας Άννης επειδή είναι το πιο όμορο στη Δομή Προσφύγων του στρατοπέδου“, ενώ συμπληρώνει πως “με μια απλή τροπολογία” μπορεί να αλλάξει ο νόμος που δεν επιτρέπει την λειτουργία σχολικών μονάδων εντός των Ανοιχτών Δομών Φιλοξενίας.

Εξειδικεύοντας ο κ. Σταυρέλης αναφέρει ακόμη ότι:
“- δεν μπορεί να λειτουργεί το σχολείο παράλληλα δεδομένου ότι το ολοήμερο τελειώνει στις 4 μμ, ενώ η Δομή Μαθητών Προσφύγων θα αρχίζει στις 2 μμ
– Τα παιδιά των προσφύγων, άνω των 100, θα συνοδεύονται προφανώς από αντίστοιχο αριθμό γονέων τους, τόσο στην προσέλευση 2 μμ, όσο και στην αποχώρηση 6 μμ, με αποτέλεσμα τον συνωστισμό στο προαύλιο, εν μέσω μάλιστα κορονοιου.
– Στο σχολείο μετά το ωράριο σήμερα υπάρχουν τρεις τουλάχιστον παράλληλες δραστηριότητες για μαθητές κ γονείς (παραδοσιακοί χοροί,αθλήματα,κλπ) γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν κ πρέπει να σταματήσουν.
– Στο προαύλιο του σχολείου από την ίδρυση του 1983 μέχρι σήμερα έχει καθιερωθεί de facto η χρήση του με αθλήματα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο από τα παιδιά της γειτονιας τις απογευματινές ώρες.
– Δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να καθαριστεί, αεριστεί και απολυμανθούν οι αίθουσες με τη λήξη των μαθημάτων του κανονικού σχολείου,ούτε ο αναγκαίος αριθμός καθαριστριων.
“.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του κ. Σταυρέλη αναφέρει:

Σήμερα έγινε συγκέντρωση των γονέων και κηδεμόνων του 8ου δημοτικού σχολείου Αγίας Αννας στο θέατρο.
Θέμα η υπουργική απόφαση της Υπουργού Παιδείας κας Ζαχαράκη για ίδρυση “Δομής Υποδοχής για την εκπαίδευση παιδιών των προσφύγων (ΔΥΕΠ)” και καθορισμού,μεταξύ άλλων,του 8ου δημοτικού σχολείου εντός του οποίου θα λειτουργήσει η δομή.
Αναφέρθηκε ότι προκρίθηκε το συγκεκριμένο σχολείο επειδή είναι το εγγύτερο στο στρατόπεδο που φιλοξενεί τη δομή προσφύγων και μεταναστών.
Επίσης αναφέρθηκε ότι θα λειτουργεί τις ώρες 2-6 μμ και η ηλικία των μαθητών θα είναι από 6 ετών με το 15 ετών.
Ο Δήμος με απόφαση δημοτικού συμβουλίου είχε ζητήσει η δομή αυτή της εκπαίδευσης προσφύγων να λειτουργήσει σε ιδιαίτερο χώρο εντός της δομής που στεγάζονται οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο.
Προφανώς η Υφυπουργός αγνόησε την άποψη του δήμου,προφασιζόμενη ότι δεν το προβλέπει ο νόμος και δεν προλαβαίνει να γίνει τροποποίηση.
Στη τοποθέτηση μου, μεταξυ άλλων ανέφερα:
1.Δεν είναι πειστικός ο ισχυρισμός ότι επιλέχθηκε το σχολείο της Αγ.Αννης επειδή είναι το πιο ομορο στη Δομή Προσφύγων του στρατοπέδου,διότι έτσι θα έπρεπε να επιλεγει το δημοτικό σχολείο της Μοριας στη Μυτιλήνη που είναι δίπλα στο ΚΥΤ Μοριας με 20.000 μετανάστες.
2.Οπως αποφάσισε η Υφυπουργός τα νήπια 4-6 ετών να λειτουργήσει ως παράρτημα εντός του στρατοπέδου,έτσι να γίνει και με το δημοτικό σχολείο που είναι αίτημα του Δήμου.Δικαιολογιες ότι δεν το προβλέπει ο νόμος ειναι φθηνες.Μια απλή τροπολογία μιας σειράς είναι, σε ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο.Εξαλλου αυτή η Κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει με εκατοντάδες τροπολογίες και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.Βουληση χρειάζεται, πεδίο δόξης λαμπρό για πολιτική απόφαση.
3.Οι λόγοι που δεν μπορεί να υλοποιηθεί η απόφαση για το 8ο σχολείο είναι πολλοί:
α)Δεν μπορεί να λειτουργεί το σχολείο παράλληλα δεδομένου ότι το ολοήμερο τελειώνει στις 4 μμ, ενώ η Δομή Μαθητών Προσφύγων θα αρχίζει στις 2 μμ
β)Τα παιδιά των προσφύγων,άνω των 100, θα συνοδεύονται προφανώς από αντίστοιχο αριθμό γονέων τους, τόσο στην προσέλευση 2 μμ,όσο και στην αποχώρηση 6 μμ, με αποτέλεσμα τον συνωστισμό στο προαύλιο, εν μέσω μάλιστα κορονοιου.
γ)Στο σχολείο μετά το ωράριο σήμερα υπάρχουν τρεις τουλάχιστον παράλληλες δραστηριότητες για μαθητές κ γονείς (παραδοσιακοί χοροί,αθλήματα,κλπ) γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν κ πρέπει να σταματήσουν.
δ)Στο προαύλιο του σχολείου από την ίδρυση του 1983 μέχρι σήμερα έχει καθιερωθεί de facto η χρήση του με αθλήματα μπάσκετ,βολλευ,ποδόσφαιρο από τα παιδιά της γειτονιας τις απογευματινές ώρες.Δεν πιστεύω να θέλει κάποιος να σταματήσουν και αυτά.Δεν υπάρχει εξάλλου κανένας άλλος χώρος.
ε)Δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να καθαριστεί, αεριστει και απολυμανθουν οι αίθουσες με τη λήξη των μαθημάτων του κανονικού σχολείου,ούτε ο αναγκαίος αριθμός καθαριστριων.

Πρέπει κατά την πρόταση μας
-Η συνέλευση των γονέων για όλους τους πιο πάνω λόγους να εκδωσει ψήφισμα, η νέα Δομή Μαθητών Προσφύγων να μη λειτουργήσει στο 8ο δημοτικό σχολείο Κορίνθου,αλλά εντός της ανοικτης Δομης Προσφύγων και Μεταναστων στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού.
-Στη συνέχεια να επανέλθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη νέας τεκμηριωμένης απόφασης,αφού ήδη έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση.
-Να ζητηθεί η συνδρομή των δύο Κορινθίων Υφυπουργών και των δύο βουλευτών Νέας. Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ) για τροπολογία του ισχύοντος νόμου και αλλαγή της υπουργικής απόφασης.
-Σε διαφορετική περίπτωση να ισχύει η περσινή απόφαση όλα τα σχολεία της Κορίνθου να δεχτούν την εγγραφή μέχρι 10 μαθητών,πράγμα που έγινε στο σχέδιο της Αγίας Άννας με τη φοίτηση 5 μαθητών χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα κατά γενική ομολογία.

Παραλήρημα στα όρια γελοιότητας από σύμβουλο του Ερντογάν: «Έλληνες είστε νάνοι, θα πεθάνετε από την πείνα»

Previous article

Αύγουστος 2020: Αποτελέσματα νερών κολύμβησης των ακτών του Δήμου Kορινθίων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.