ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ημερολόγιο της 2ας Σεπτεμβρίου

0

Από σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα στήλη, η οποία περιλαμβάνει συμπυκνωμένους τους τίλους των πιο σημαντικών ειδήσεων της χτεσινής ημέρας, αλλά και της ημέρας που έρχεται στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο. Θα ακολουθήσει και ανάλογη στήλη για τα τοπικά θέματα.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Τον Δημήτρη Τζανακόπουλο προτείνει ο Τσίπρας για νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τοποθετεί τον Πάνο Σκουρλέτη Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Με την αλλαγή αυτή ο Αλέξης Τσίπρας δίνει την διαχείριση του κόμματος σε έναν δικό του άνθρωπο, καθώς ο επόμενος χρόνος αναμένεται δύσκολος εσωκομματικά. Πολύ περισσότερο που το Συνέδριο μετατίθεται χρονικά για το φθινόπωρο του 2021. Αλλαγές θα υπάρξουν και στην θέση των τομεαρχών, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η επιλογή του εκπροσώπου Τύπου.

ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΣΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως δηλαδή αναμενόταν, θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χτες από τη Νίκη Κεραμέως, με την παρουσία και άλλων υπουργών της κυβέρνησης, σε μία σαφή στάση της κυβέρνησης, που υπογραμμίζει την σπουδαιότητα που δίνει στην ενότητα «Σχολείο» για την εξέλιξη της νόσου. Στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η κυρία Κεραμέως επανέλαβε τα βασικά στοιχεία της λειτουργίας των σχολείων που αφορούν –εκτός από την χρήση μάσκας- στις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και την καθαριότητα/απολύμανση στα σχολεία.   

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΣΥ Η 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Στην μεταρρύθμιση του ΕΣΥ είναι αφιερωμένη η φετινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη και το ΠΑΣΟΚ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση στο Ζάππειο, στις 19.30 με ομιλία της Φώφης Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά πρόκειται να αναπτύξει το σχέδιο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναγκαιότητα που προκύπτει έντονα εξαιτίας της πανδημίας. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις δύσκολες συνθήκες που επιβάλει η πανδημία και «με αυτονόητο αίσθημα κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης στην ιδιαίτερη συγκυρία που βιώνουμε, εφαρμόζοντας τον ισχύοντα αριθμητικό περιορισμό για τη διενέργεια συναθροίσεων».

10 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Σάρκα και οστά παίρνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 10 δις ευρώ, μια νέα πολύπλευρη αγορά του αιώνα, που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την Γαλλία. Τα κύρια χαρακτηριστικά της συμφωνίας είναι δύο. Πρώτον ότι θα υλοποιηθεί τάχιστα, καθώς η κυβέρνηση φοβάται τις εξελίξεις με την Τουρκία και την μεγάλη ένταση στο Αιγαίο. Δεύτερον, ότι αφορά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων: Στρατό, Ναυτικό (φρεγάτες Belhara) και Αεροπορία (αεροσκάφη Rafale). Συζητήσεις γίνονται και με άλλες χώρες, κυρίως με τις ΗΠΑ, για αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού και αγορά όπλων και πυρομαχικών. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε αριθμητική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με προσλήψεις προσωπικού 5ετούς υποχρέωσης.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΜΕ ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε, χτες, στην ενημέρωση για τον κορονοϊό. Για άλλη μία μέρα τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 200 (207)με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 10.524. Οι πέντε νεκροί της Τρίτης ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορονοϊό στους 271. Σε καταστολή παραμένουν 38 άνθρωποι. Ο λοιμωξιολόγος στάθηκε στο ζήτημα που έχει συζητηθεί έντονα για τα σχολεία, που είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές. Ωστόσο, είναι αυτονόητο πως η χρήση μάσκας στα παιδιά του δημοτικού και των νηπιαγωγείων δεν είναι καθόλου εύκολο να εφαρμοστεί, οπότε θα πρέπει να έχει περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα η χρήση τους. Σημείωσε όμως, πως προκειμένου να μην επηρεάζονται από την συνεχή χρήση της, θα υπάρχουν και στιγμές κατά την διάρκεια της ημέρας, που θα τους επιτρέπεται να την αφαιρούν.

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 2021

Τη διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου έως και 100% το 2021 φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση, κάτι όμως που θα αποφασισθεί το επόμενο διάστημα και ανάλογα με τις συνέπειες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Το ενδεχόμενο να συνεχισθεί το ευνοϊκό αυτό μέτρο άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας ότι η μείωση της προκαταβολής φόρου είναι ένα προσωρινό μέτρο και θα αξιολογηθεί εάν θα ισχύσει και το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε περισσότερες από 240.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες μειώθηκε ο τζίρος στο πρώτο εξάμηνο του έτους πάνω από 5%, με αποτέλεσμα να δικαιούνται τη μείωση προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100%.
Αναφορικά με τις μειώσεις φόρων που αναμένονται, ο κ. Σταϊκούρας παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. Εδωσε μόνο το γενικό πλαίσιο λέγοντας: «Εχουμε να κάνουμε με δύο άξονες: Ο ένας είναι οι προσωρινές μειώσεις φόρων και ο άλλος είναι οι μόνιμες,» είπε ο υπουργός, χωρίς να εξειδικεύσει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ ΦΟΡΟΙ 3,5 ΔΙΣ ΓΙΑ 3 ΕΚΑΤ. ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και από την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει ότι 3.186.503 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.  Το 51,25% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο, ενώ μόλις για το 12,29% των φορολογουμένων –ή 1.074.708 φυσικά πρόσωπα– προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 341 ευρώ. Πλέον το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνησης είναι να καταφέρει να εισπράξει τα χρήματα αυτά σε μια χειμαζόμενη οικονομία, που έχει «στριμωχτεί» οικονομικά από τις παρενέργειες του κορωνοϊού.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Επεκτείνεται και στον Σεπτέμβριο η υποχρεωτική μείωση του ενοικίου επαγγελματικής στέγης για επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το μέτρο της μείωσης των επαγγελματικών ενοικίων σε εθελοντική μορφή μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς με διαδικασία που θα θεσπιστεί σύντομα, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική μείωση για τους παραπάνω κλάδους.

3-4 ΩΡΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Όσοι εργαζόμενοι μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα θα πάρουν κανονικά μισθό και ένσημα για τις μέρες που θα λείψουν. Ωστόσο, αυτές θα αναπληρωθούν με υπερωριακή απασχόληση από τρεις έως τέσσερις ώρες όταν επιστρέψουν στην εργασία τους. Η σχετική διάταξη νόμου θα πάει αύριο στην Βουλή και περιλαμβάνεται στο ευρύτερο πακέτο μέτρων, με στόχο να περιοριστεί η διαφαινόμενη εκτίναξη της ανεργίας.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ακυρώσει -ή έστω να καθυστερήσει- την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Την ανάγκη «γέννησε» στο υπουργείο Οικονομικων το κύμα των νέων προσφυγών στη Δικαιοσύνη, από τους συνταξιούχους που έμειναν εκτός αναδρομικών επιστροφών ή που υποχρεώνονται να λάβουν αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους. 

Νέος δημοτικός σύμβουλος Κορινθίων ο Παναγιώτης Σπύρου

Previous article

Νέα έκδοση από το Μουσείο «Νίκος Καζαντζάκης»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.