ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Θα κλείσει ο ΧΑΔΑ Χιλιομοδίου; Αλήθειες, ψέματα και πολιτικά παιχνίδια

0

Στην απόφαση να κλείσει η χωματερή του Χιλιομοδίου κατέληξε το Τοπικό Συμβούλιο της οικείας κοινότητας σήμερα το μεσημέρι, στην συνεδρίασή του, με ψήφους 3 – 2.
Υπέρ του κλεισίματος της χωματερής ψήφισαν οι Γιώργος Λούκος και Μίνα Μανωλάκη (εκλεγμένοι με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο) και ο Γιώργος Κεφερλής (εκλεγμένος με την Πορεία Ευθύνης του Αλ. Πνευματικού).
Κατά ψήφισαν οι Γιάννης Κανέλλος και Κώστας Μέξιας (εκλέχτηκαν υποστηριζόμενοι από τον Β. Νανόπουλο).

Τι σημαίνει η απόφαση αυτή; Και πολλά και τίποτα. Καταρχήν είναι μία απόφαση που δεν δεσμεύει τον δήμο Κορινθίων. Απόφαση να κλείσει η χωματερή (η οποία, πάντως, λειτουργεί ως παράνομη εδώ και δέκα χρόνια) μπορεί να πάρει μόνο το δημοτικό συμβούλιο, όπου θα έρθει το θεμα και μάλιστα άμεσα. Άρα τυπικά ο δήμος μπορεί να την αγνοήσει.

Ωστόσο, η τοπική κοινότητα με αυτή την απόφαση μπορεί να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να κλείσει η χωματερή. Και εδώ μπαίνει ένα πραγματικό πρόβλημα. Μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση ένα δικαστήριο, γνωρίζοντας καλά πως θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε έναν δήμο με 40.000 κατοίκους; Με πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την δημόσια υγεία -και μάλιστα σε μια ευαίσθητη υγειονομικά περίοδο; Είναι πιθανό να αναλάβει ένα τέτοιο βάρος οποιοσδήποτε δικαστικός; Μοιάζει δύσκολο…

Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη απόφαση περισσότερο μοιάζει ως ένα μέσο άσκησης πίεσης και ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα με στόχο να αναδείξει κάποια “ήττα Νανόπουλου”, όπως αναφέρθηκε εκτενώς. Βέβαια, όσοι ονειρεύονται την “ήττα Νανόπουλου”, όταν… ξυπνήσουν θα συνειδητοποιήσουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ήττα μιας ολόκληρης πόλης. Χωρίς εισαγωγικά. Και θα πρέπει να αναλάβουν και την σχετική ευθύνη.

Αυτό το τελευταίο φαίνεται να το καταλαβαίνει καλά ο Χρήστος Κορδώσης, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε στο e-korinthos ανέφερε μεν πως η χωματερή πρέπει να κλείσει άμεσα, αλλά διατήρησε και μία στάση ευθύνης σημειώνοντας ότι “αυτό πρέπει να γίνει με προϋποθέσεις. Και προϋποθέσεις σημαίνει πολιτικές αποφάσεις“, μη διστάζοντας να πετάξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος μιλώντας στο korinthia.net.gr δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα και χαρακτήρισε όσα έγιναν “σόου ανευθυνότητας“: “Ας μας πουν τι θέλουν να κάνουμε για μια χωματερή που λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια, αλλά κάποιοι, ξαφνικά, θυμήθηκαν ότι πρέπει να κλείσει. Το θέμα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Όποιοι θα ψηφίσουν να κλείσει ο ΧΑΔΑ, να πουν στους Κορίνθιους ότι τα σκουπίδια θα είναι στους δρόμους, αλλά και γιατί δεν τον έκλειναν όλα τα προηγούμενα χρόνια…”.

Ο Νίκος Σταυρέλης σε δηλώσεις του στο Korinthia.net.gr παραδέχτηκε πως ο ΧΑΔΑ δεν μπορεί να κλείσει.
Αλλά ούτε και η σημερινή κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί. Ο ΧΑΔΑ του Χιλιομοδίου δεν έχει διάρκεια ζωής περισσότερο από 10-12 μήνες. Η κατάσταση είναι ασφυκτική, έχει ξεπεράσει τα όριά της. Η παράταξή μας θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν τρεις κινήσεις:
Η πρώτη είναι να τεθεί χρονοδιάγραμμα από την δημοτική αρχή για το πότε η χωματερή θα κλείσει.
Η δεύτερη να υλοποιηθούν επιτέλους τα αντισταθμιστικά οφέλη που καθυστερούν εδώ και πολλά χρόνια.
Και η τρίτη να οριστούν συγκεκριμένα μέτρα φύλαξης του ΧΑΔΑ ώστε να μην μεταφέρονται εκεί απορρίμματα από άλλους δήμους ή από ιδιώτες και να μην εναποθέτονται απορρίμματα ανακυκλώσιμα, όπως συμβαίνει συνήθως…“.

Την κατάσταση δυναμιτίζουν ανεύθυνες στάσεις, όπως αυτές που υποστηρίζουν ότι στον ΧΑΔΑ Χιλιομοδίου μεταφέρονται απορρίμματα από άλλους δήμους. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, στην χωματερή μεταφέρονται πλέον μόνο απορρίμματα του δήμου Κορινθίων (περίπου 20-22 αυτοκίνητα την ημέρα) και άλλα 2-3 απορριμματοφόρα που εξυπηρετούν τον δήμο Βέλου-Βόχας.

Στο δια ταύτα. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους κατοίκους του Χιλιομοδίου. Αυτό είναι αναμφίβολο. Και όλος ο δήμος Κορινθίων χρωστά πολλά στην ανοχή των Τενεατών!
Οι ΧΑΔΑ σε όλους τους άλλους πρώην καποδιστριακούς δήμους έχουν κλείσει και στον πρώην δήμο Τενέας, οι κάτοικοι βλέπουν ότι έχουν απομείνει με τον “μουτζούρη στο χέρι” -για να θυμηθούμε το παλιό παιχνίδι. Και αυτό τους ενοχλεί, απόλυτα δίκαια.

Άρα είναι σαφής η υποχρέωση της σημερινής δημοτικής αρχής, σε πρώτη φάση, να υλοποιήσει τα αντισταθμιστικά που δεν υλοποίησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η παρελθούσα δημοτική αρχή. Και ακόμα περισσότερα.

Από την άλλη μεριά, ο ΧΑΔΑ του Χιλιομοδίου δεν μπορεί να κλείσει, όσο δεν λύνεται το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας. Και η λύση αυτή θα καθυστερήσει κι άλλο, εξ αιτίας της ανευθυνότητας που χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό που έγινε και την οποία αποκάλυψε η απόσυρση του φακέλλου από την χρηματοδότηση της ΕΕ. Τώρα μας λένε πως ο σχεδιασμός θα προχωρήσει έστω και χωρίς την συμμετοχή της ΕΕ. Μακάρι, αλλά μοιάζει δύσκολο.

Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι ο ΧΑΔΑ δεν μπορεί να παραμείνει ενεργός για πολλούς ακόμη μήνες -όχι περισσότερους απο 10-12. Η κατάσταση είναι οριακή. Άρα η δημοτική αρχή οφείλει να βρει λύση στο πρόβλημα, για την περίπτωση κατά την οποία ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν θα προχωρήσει. Και αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο αγκάθι των επόμενων μηνών…

3 νέα κρούσματα στην Κορινθία – 202 συνολικά στην Ελλάδα

Previous article

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της μάσκας από γονείς του Λουτρακίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.