ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Nέο ηλεκτρονικό δέρμα μπορεί να αντιδράσει στον πόνο όπως το ανθρώπινο δέρμα

0

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ηλεκτρονικό τεχνητό δέρμα που αντιδρά στον πόνο όπως το πραγματικό δέρμα, ανοίγοντας το δρόμο για καλύτερη προσθετική, εξυπνότερη ρομποτική και μη επεμβατικές εναλλακτικές λύσεις για τα μοσχεύματα δέρματος.

Η πρωτότυπη συσκευή που αναπτύχθηκε από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, μπορεί να αναπαράγει ηλεκτρονικά τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο δέρμα αισθάνεται πόνο. Η συσκευή μιμείται την άμεση απόκριση ανάδρασης του σώματος και μπορεί να αντιδράσει σε οδυνηρές αισθήσεις με την ίδια ταχύτητα με τα νευρικά σήματα που ταξιδεύουν στον εγκέφαλο.

Ο επικεφαλής ερευνητής Καθηγητής Madhu Bhaskaran δήλωσε ότι το πρωτότυπο που ανιχνεύει τον πόνο ήταν μια σημαντική πρόοδος προς τις βιοϊατρικές τεχνολογίες επόμενης γενιάς και την ευφυή ρομποτική.

«Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο του σώματός μας, με σύνθετα χαρακτηριστικά σχεδιασμένα να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα όταν κάτι πονάει», δήλωσε ο Μπασκάραν. Αισθανόμαστε τα πράγματα όλη την ώρα μέσω του δέρματος, αλλά η απόκριση του πόνου μας ξεκινά μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως όταν αγγίζουμε κάτι πολύ ζεστό ή πολύ έντονο.

«Καμία ηλεκτρονική τεχνολογία δεν μπόρεσε να μιμηθεί ρεαλιστικά αυτό το ανθρώπινο αίσθημα πόνου – μέχρι τώρα.

«Το τεχνητό δέρμα μας αντιδρά αμέσως όταν η πίεση, η θερμότητα ή το κρύο φτάσουν σε ένα οδυνηρό κατώφλι. Είναι ένα κρίσιμο βήμα μπροστά στη μελλοντική ανάπτυξη των εξελιγμένων συστημάτων ανατροφοδότησης που πρέπει να παρέχουμε πραγματικά έξυπνα προσθετικά και έξυπνη ρομποτική. “

«Χρειαζόμαστε περαιτέρω ανάπτυξη για να ενσωματώσουμε αυτήν την τεχνολογία σε βιοϊατρικές εφαρμογές, αλλά οι βασικές αρχές – η βιοσυμβατότητα, η ελαστικότητα που μοιάζει με το δέρμα – υπάρχουν ήδη εκεί», δήλωσε ο Bhaskaran.

8eCUgvCwsa

Βιτριολικό σκίτσο του Economist για τα παιχνίδια της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Previous article

Κορωνοϊός – Σχολεία: Αυτές είναι οι μάσκες που θα φορούν μαθητές κι εκπαιδευτικοί

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.