ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Απολογισμός 365 ημερών και 36 σημείων από τον Νανόπουλο

0

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής της Κορίνθου, κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της, κράτησε δύο ώρες παρά έξι λεπτά. Αντικειμενικά θα μπορούσε να κρατήσει πολύ λιγότερο -στην ουσία ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, σε κάτι παραπάνω από 20 λεπτά, είχε πει τα πάντα. Όλες οι άλλες τοποθετήσεις αντιδημάρχων και προέδρων οργανισμών μπορούσαν να περιοριστούν σε 1-2 λεπτά το πολύ. Με μια «σφιχτή» αναφορά στο πιο σημαντικό μέρος της προσπάθειας που έγινε. Και τέλος. Μπορεί να είναι κατανοητό ότι καθένας θέλει να (επι)δείξει το έργο του, αλλά κατανοητή πρέπει να είναι σε όλους και η αξία του χρόνου. Κυρίως, ότι αυτά που λες πρέπει κάποιος να τα δει ή να τα ακούσει, αλλιώς δεν έχουν κανένα νόημα. Και σήμερα κανείς δεν έχει χρόνο για να ακούει πολλά.  

Αυτό είναι και ο λόγος που –προκαταβολικά σας λέμε ότι- το korinthia.net.gr θα μεταδώσει αποσπασματικά την σημερινή συνέντευξη (σήμερα όσα είπε ο κ. Νανόπουλος και από αύριο τις άλλες τοποθετήσεις) με στόχο να επικεντρωθεί στις ειδήσεις που προέκυψαν, έτσι ώστε οι αναγνώστες να αποκτήσετε μια σφαιρική ενημέρωση για όσα έχουν γίνει αλλά και για όσα θα γίνουν.

Ο Βασίλης Νανόπουλος, λοιπόν, παρουσίασε ένα πολυσέλιδο πρόγραμμα δράσεων που έγιναν σε όλη την διάρκεια της χρονιάς και σε όλους τους τομείς. Έγινε, όμως, σαφές (τόσο από την δική του τοποθέτηση, όσο και από την τοποθέτηση του γ.γ του δήμου, Νεκτάριου Σπηλιόπουλου) ότι μία από τις προτεραιότητες στις οποίες επικεντρώθηκε η διοίκησή του ήταν η οργανωτική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη.

Ο κ. Νανόπουλος άλλες φορές με έμμεσο και άλλες με άμεσο τρόπο στάθηκε στο γεγονός ότι παρέλαβε έναν δήμο –σχεδόν- υπό διάλυση, με πολλά προβλήματα κυρίως διοικητικής φύσης. Σε αυτά προστέθηκε το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η διοίκησή του: οι νέες ηγεσίες στην κεντρική κυβέρνηση και την περιφέρεια, η πανδημία και τα «ατυχήματα» με τις φωτιές –ειδικά τον περασμένο Ιούλιο. Όλα αυτά επέδρασαν, σε άλλες περιπτώσεις θετικά (όπως π.χ. με την νέα κυβέρνηση και τη νέα περιφέρεια όπου έχει ευήκοα ώτα για τα αιτήματά του) και σε άλλες αρνητικά (προφανώς η πανδημία και οι φωτιές).

Εν τέλει, και σε ό,τι αφορά όσα έγιναν τις τελευταίες 365 ημέρες, μετρήσαμε 36 διαφορετικές παρεμβάσεις μείζονος ή ήσσονος σημασίας από τον κ. Νανόπουλο. Από αυτές σταχυολογήσαμε ενδεικτικά ως πιο σημαντικές τις παρακάτω:

Διαχείριση απορριμμάτων: η γενική εικόνα σε ό,τι αφορά την αποκομιδή –κατά τον κ. Νανόπουλο- είναι θετική. Τα σκουπίδια μαζεύονται γρήγορα και έχουν τοποθετηθεί νέοι κάδοι (440 πράσινοι και 100 μπλε), άλλοι 20 για ογκώδη αντικείμενα και άλλοι 20 κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων, που έχουν ανακυκλώσει 25 τόνους ρούχων. Ακόμα, επισκευάστηκαν τα χαλασμένα αυτοκίνητα της υπηρεσίας καθαριότητας και έχουν παραγγελθεί νέα απορριμματοφόρα.
Για το τι γίνεται αφού μαζευτούν τα απορρίμματα ο κ. Νανόπουλος στάθηκε σε τρια διαφορετικά θέματα. Το πρώτο είναι ότι δεν μπορεί να κλείσει ο ΧΑΔΑ του Χιλιομοδίου. «Πρέπει να αγνοήσουμε τις ανεύθυνες φωνές που ζητούν να κλείσει η χωματερή, καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο όλος ο δήμος θα γεμίσει σκουπίδια». Το δεύτερο είναι πως η Περιφέρεια έχει καθυστερήσει στον σχεδιασμό της για την ΣΔΙΤ της ΤΕΡΝΑ, μέσω της οποία λύνεται το πρόβλημα. Και το τρίτο είναι πως η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει –προσώρας- «παγώσει». «Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκανε σωστή προετοιμασία, ούτε άκουσε την συμβουλή μας για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να διαχειριστεί την δημιουργία της μονάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες: Ο Βασίλης Νανόπουλος επικαλέστηκε τις Κασσάνδρες αρκετές φορές. Οι δύο πιο σημαντικές όμως αφορούσαν το έργο στην πλατεία Περιβολάκια και την υδροδότηση από την Στυμφαλία. Στην πρώτη ανέφερε πως το έργο εξελίσσεται κανονικά και θα ολοκληρωθεί σύντομα, παρά το γεγονός ωπς ασκούνται πιέσεις προκειμένου να εκπέσει ο εργολάβος που το έχει αναλάβει ώστε να μην ολοκληρωθεί. «Εμείς προχωράμε, όμως, χωρίς προβλήματα και θα ολοκληρώσουμε ένα έργο που είχε μείνει στάσιμο επι μήνες», σημείωσε. Και είναι αλήθεια ότι ύστερα από καιρό όπου επικρατούσε στασιμότητα σήμερα στην πλατεία τα συνεργεία δούλευαν εντατικά.
Στην δεύτερη περίπτωση σημείωσε ότι η υδροδότηση όλου του δήμου γίνεται κανονικά, χωρίς προσκόμματα αν και κάποιοι πίστευαν ή ήλπζαν πως η υδροδότηση φέτος θα διακόπτεται. Τελικά, όχι μόνο αυτή συνεχίστηκε απρόσκοπτα, αλλά –όπως βεβαίωσε και ο εντεταλμένος σύμβουλος Σολυγείας Σωτήρης Παπαδημητρίου στην δική του τοποθέτηση- για πρώτη φορά στα χρονικά ο καποδιστριακός δήμος Σολυγείας είχε απόλυτη επάρκεια νερού χωρίς διακοπές.

Δημοτική γραφειοκρατία: είπαμε και πιο πάνω πως ο κ. Νανόπουλος αλλά και ο κ. Σπηλιόπουλος (γ.γ. δήμου Κορινθίων) έβαλαν τα ζητήματα της εξυπηρέτησης του δημότη ψηλά στην ατζέντα τους. Έτσι αμφότεροι αξιολόγησαν ως ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα την αναδιοργάνωση των διευθύνσεων και την ολοκλήρωση του συστήματος διαχειριστικής επάρκειας του δήμου. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα «προβλήματα» που παρατηρήθηκαν με τις ελλείπουσες εκθέσεις των ορκωτών σε δημοτικούς οργανισμούς, τον πόλεμο των επιχειρηματιών με φόντο την πολεοδομία, την υποστελέχωση του προσωπικού. Και από την άλλη αντιπαρέβαλλε την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του μηχανογραφικού συστήματος, την υποστήριξη της γραμμής του δημότη (27410-80.000), την πάγια προκαταβολή για τους τοπικούς προέδρους ώστε να μην γίνονται ζητιάνοι και να προχωράνε άμεσα τα μικροέργα στις κοινότητες, την αναβάθμιση της ταχύτητας του διαδικτύου εντός των δημοτικών υπηρεσιών, τις πάνω από 30 ψηφιακές υπηρεσίες που υλοποιούνται –πλέον- μέσα από τον υπολογιστή.

Καθημερινότητα: Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα ο κ. Νανόπουλος περιέγραψε ένα ευρύ φάσμα δράσεων που περιλαμβάνει αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων σε όλη την επικράτεια του δήμου: «βρήκαμε άδειες αποθήκες και προμηθευτήκαμε άμεσα νέους λαμπτήρες. Η πόλη ήταν σκοτεινή και ξαναβρήκε φως», είπε χαρακτηριστικά. Σε κρίσιμα σημεία του δήμου, όπως το νοσοκομείο, τα νεκροταφεία,  οι είσοδοι της πόλης και αλλού, υπήρξε επισταμένη αποψίλωση και κλαδέματα «εκεί που άλλοτε υπήρχε ….δάσος». Συντηρήθηκαν τα πεζοδρόμια, τοποθετήθηκαν παγκάκια, ενώ σε συνεργασία με την περιφέρεια αναπτύχθηκε το αντικουνουπικό πρόγραμμα που φέτος έφερε αποτέλεσμα. Ο κ. Νανόπουλος αφιέρωσε χρόνο και στο ζήτημα των παρεμβάσεων που έγιναν στο παραλιακό μέτωπο, με τις αισθητικές αναπλάσεις σε όλο το μήκος του, αλλά κυρίως στα Καλάμια, όπου ο Δήμος θα διεκδικήσει την Γαλάζια Σημαία.

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ Archives -

Κοινωνικός Δήμος: Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας συνθέτει ουσιαστικά το εύρος της κοινωνικής διάστασης του δήμου. Ο κ. Νανόπουλος υποστήριξε ότι ο δήμος τα κατάφερε εξαιρετικά σε αυτό τον τομέα, καθώς κατάφερε μέσα σε αυτές τις συνθήκες να προσφέρει 200 γεύματα ημερησίως, να ενισχύει την «Βοήθεια στο Σπίτι» και να υλοποιήσει προγράμματα που επέτρεπαν στους δημότες να εξυπηρετούνται χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία. Για τα αδέσποτα είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα δώσει οριστική λύση –εδώ το πλαίσιο ήταν κάπως ασαφές, παραμένουμε έτοιμοι για περισσότερες πληροφορίες.

Τέλος στον τομέα των μεγάλων έργων οπωσδήποτε τα αντιπλημμυρικά στην περιοχή του πρώην δήμου Σαρωνικού μπαίνουν πια στην πρώτη γραμμή. Μπορεί η ευθύνη να μην είναι του δήμου καθώς τα έργα πρέπει να υλοποιηθούν από την περιφέρεια, όμως, στην δημοτική αρχή πέφτει το βάρος να πιέσει για να γίνουν πράξη γρήγορα. Εντός του μήνα θα γίνουν τα εγκαίνια του πολυδύναμου νηπιαγωγείου στην Αγιάννα που ολοκληρώθηκε, ενώ τον επόμενο χρόνο θα προχωρήσουν δύο μεγάλα έργα που αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση και τα οποία φέτος αντιμετωπίστηκαν «θεραπευτικά». Πρόκειται για το δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή του Σοφικού, το οποίο είχε σοβαρά, αλλά ήδη αντικαθίσταται με ευθύνη του εργολάβου. Και το δίκτυο αποχέτευσης στην περιοχή της Ποσειδωνίας για το οποίο θα υπάρξει oριστική παρέμβαση με αντικατάσταση του αγωγού σε μήκος περίπου 700 μέτρων. Ακόμα προχωράει η μελέτη για το νέο μουσικό σχολείο, είναι σε εξέλιξη το αίτημα για την παραχώρηση των μπαζωμάτων του Αγίου Νικολάου στον Δήμο, κάτι που αν συμβεί μπορεί να αλλάξει οριστικά την φυσιογνωμία της πόλης της Κορίνθου.

Δείτε παρακάτω όλη την συνέντευξη με τις τοποθετήσεις του Δημάρχου, των αντιδημάρχων και των προέδρων των Οργανισμών

7 Σεπτεμβρίου 1833: Ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας φυλακίζονται στο Παλαμήδι

Previous article

Γιατί έχουμε μειωμένα κρούσματα κάθε Δευτέρα;

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.