ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Η επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στην Κόρινθο

0

Η είδηση σοκ της απώλειας της συζύγου του δημάρχου Κορινθίων έριξε βαριά την σκιά της, πάνω στην κατά τα άλλα λαμπερή επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στην Κόρινθο, την περασμένη Παρασκευή.

Η κυρία Αγγελοπούλου έφτασε στην Κόρινθο συνοδευόμενη από περιπολικά και δύο αυτοκίνητα ασφαλείας, ελάχιστα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι, τηρώντας με συνέπεια το χρονικό πρωτόκολλο.

Νωρίτερα είχε αδειάσει το κέντρο της Κορίνθου, δεκάδες αστυνομικοί και τροχονόμοι είχαν ακροβολιστεί παντού, τα αυτοκίνητα είχαν απομακρυνθεί. (παρένθεση: γιατί χρειάζεται να έρχεται οποιοσδήποτε επίσημος, ή «επίσημος» για να απολαμβάνει κυκλοφοριακή ευταξία η Κόρινθος δεν μπορούμε να το καταλάβουμε).

Στην είσοδο του δημαρχείου την υποδέχτηκε ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και η βουλευτής της ΝΔ Μαριλένα Σούκουλη. Φυσικά, παρόντα ήταν τοπικά τηλεοπτικά συνεργεία, αλλά και η κάμερα της ΕΡΤ. Όλοι μαζί ανέβηκαν στο γραφείο του δημάρχου, όπου αντάλλαξαν τις πρώτες εθιμοτυπικές κουβέντες.

Στη συνέχεια πέρασαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου βρίσκονταν ήδη και όλοι όσοι είχαν ακόμη προσκληθεί. Ανάμεσά τους, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δονύσιου, η αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Κόρκα, οι δήμαρχοι Σικυωνίων, Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Βέλου-Βόχας και Νεμέας και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Μέσα στην αίθουσα, όλοι φορούσαν μάσκες. 

Εκεί ο δήμαρχος αφού καλωσόρισε την κυρία Αγγελοπούλου ξεκίνησε να περιγράφει το ιστορικό πλαίσιο που ανέδειξε την Κόρινθο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ως μία μητρόπολη της Ελλάδας.

«Υπάρχουν πολλά και σημαντικά σημεία που έχουν σημαδέψει την ιστορία της πατρίδας μας και την πορεία της ανθρωπότητας. Εδώ ναυπηγήθηκε για πρώτη φορά η τριήρης, που διαμόρφωσε μία νέα πραγματικότητα στις μεταφορές. Εδώ δημιουργήθηκε ο Κορινθιακός ρυθμός, που τα κιονόκρανά του δεσπόζουν σε κτίρια σε όλο τον κόσμο. Εδώ δημιουργήθηκαν σπουδαίοι μύθοι, όπως του Σισύφου και του Πήγασου. Εδώ συνάντησε ο Διογένης τον Μέγα Αλέξανδρο. Εδώ έμεινε για πολλά χρόνια ο Απόστολος Παύλος.

Αλλά και στην νεώτερη ιστορία, στην Επανάσταση η Κόρινθος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Οι Κορίνθιοι ησαν από τους πρώτους που μπήκαν στην επανάσταση, με την πολιορκία του κάστρου του Ακροκορίνθου και τελικά την παράδοση του κάστρου. Εδώ κατακτήθηκε μία από τις πρώτες μεγάλες και κρίσιμες για την πορεία της Επανάστασης νίκες, με την καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη. Χάρη σε αυτή η νίκη συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε. Η Κόρινθος ορίστηκε ως πρώτη πρωτεύουσα του νέου κράτους που πήγαινε να δημιουργηθεί. Εδώ δημιουργήθηκε το πρώτο τυπογραφείο, εδώ τυπώθηκε το πρώτο Σύνταγμα…».

Ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε και σε επτά δράσεις που έχει προτείνει στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ο δήμος Κορινθίων και τις οποίες ζήτησε από την κυρία Αγγελοπούλου να στηριχτούν.

Οι επτά δράσεις είναι:  

1.       Συνέδριο Συγγραφέων από 28 έως 30 Μαίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο
2.       Αναπαράσταση της μάχης των Δερβενακίων
3.       Αναπαράσταση της απελευθέρωσης του Ακροκορίνθου
4.       Ημερίδα με τίτλο «Αρχαία Κόρινθος: 1η πρωτεύουσα νεότερου ελληνικού κράτους»
5.       Ο ρόλος της Εκκλησίας στην Επανάσταση / Συσχετισμός με τον ρόλο της στην Κορινθία και τον Απόστολο Παύλο– Η διαδρομή, οι επιστολές – Παγκόσμιο σημείο αναφοράς
6.       Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου: «Η Κορινθία στην Επανάσταση», με εικονική περιήγηση και τρισδιάστατη απεικόνιση
7.       Συνέδριο για την οικονομία της Επανάστασης και την εξέλιξή της 200 χρόνια μετά.

Ο Νίκος Ταγαράς αναφέρθηκε στην Επανάσταση ως ένα γεγονός από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε υπερηφάνεια για το παρελθόν μας, ώστε να οδηγηθούμε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία στο μέλλον και συμπλήρωσε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε πρέπει να μας κάνουν πιο υπεύθυνους.

Η Μαριλένα Σούκουλη σημείωσε ότι το 21 νικήσαμε γιατί αποκτήσαμε πίστη σε έναν σκοπό και πρόσθεσε πως στόχος κάθε φορά πρέπει να είναι η ενότητα του έθνους.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του Γιώργου Πούρου. Ο αντιδήμαρχος τόνισε η Κόρινθος και η Κορινθία διεκδικούν και απαιτούν κατ’ αναλογίαν αυτό που οι πρόγονοί τους έδωσαν στην Επανάσταση του 21. «Κόρινθος, πρώτη πρωτεύουσα. Πρώτος στρατό, πρώτο νοσοκομείο. Εδώ κόπηκε το πρώτο νόμισμα», είπε και συνέχισε με την παράθεση των ιστορικών μαχών που έγιναν ευρύτερα στην Κορινθία, η οποία, όπως είπε «χρηματοδότησε με την μαύρη σταφίδα την Επανάσταση».
Κλεινοντας ο κ. Πούρος έκανε μία παρατήρηση «υπό την έννοια της διαπίστωσης. Διάφοροι ιστορικοί αναφέρονται στην Επανάσταση κάνοντας αναφορά στην γέννηση ενός έθνους. Ο Χριστός κι η Παναγία! Ήταν η παλιγγενεσία των Ελλήνων. Ξαναγεννήθηκαν. Δεν γεννήθηκαν για πρώτη φορά. Η ελληνική συνείδηση υπάρχει από τα πρώτα χρόνια…».
Απαντώντας στον Γιώργο Πούρο η πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» σημείωσε πως η ίδια η τοπική κοινωνία είναι που κερδίζει αυτή την αναγνώριση επικοινωνώντας όλα όσα αναφέρθηκαν από τον ίδιο τον κ. Πούρο, αλλά και από τον δήμαρχο: «οι προτάσεις σας, οι διαπιστώσεις σας, οι έρευνές σας είναι το κέρδος σας και κανείς δεν μπορεί να σας το πάρει αυτό. Εμείς ως Επιτροπή είμαστε περήφανοι και χαιρόμαστε όταν βλέπουμε να εμφανίζονται όλα αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα που κατατίθενται…».

Αναφορές κατά την διάρκεια της συνάντησης έγιναν και από την αντιπεριφερειάρχη Αθηνά Κόρκα, τους τέσσερις δημάρχους, αλλά και εκπροσώπους φορέων, όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Πιτσάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κορίνθιων Συγγραφέων Παναγιώτης Μπάρτζης και η πρόεδρος του Κορινθιακού Εργαστηρίου Ιστορίας Όλγα Καραγεώργου-Κουρτζή.

Κλείνοντας την συζήτηση η Γιάννα Αγγελοπούλου εμφανίστηκε ενθουσιασμένη από τις τοποθετήσεις των παρισταμένων και συμπλήρωσε: «είναι δύναμη η παρουσία σας σήμερα εδώ. Και είναι ακόμα πιο ευχάριστο που βλέπω να συμμετέχουν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων. Θέλουμε να ξεσηκώσουμε όλη την Ελλάδα, κάθε τόπο, για να συμμετάσχει με όποιον τρόπο μπορεί. Για δεκαετίες η Κορινθία ήταν η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Έχετε καθιερωθεί για την συμβολή σας. Ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον με χιλιάδες δυνατότητες…».  

Καταγγελία γονέα: “το παιδί μου λιποθύμησε επειδή φορούσε τη μάσκα”

Previous article

Η φιλοτουρκική πολιτική της Γερμανίας από το 1870 ως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.