ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα ο βομβαρδισμός του Ισθμού από τους Γερμανούς

0

Σαν σήμερα το 1944 οι Γερμανοί με την συνεργασία Ελλήνων προδοτών ανατινάζουν τον ισθμό της Κορίνθου. Μέχρι τις 10 του μήνα είχαν καταστρέψει τις 2 γέφυρες -και τη σιδηροδρομική και την οδική- για να ανακόψουν τις δυνάμεις Ελλήνων ανταρτών που τους καταδίωκαν, αλλά και για να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και την ανοικοδόμηση της χώρας.

Γράφει ο Ιάνης Γκόλιας

Την ίδια μέρα οι Γερμανοι στοίβαξαν σε βαγόνια 300 Ιταλούς στρατιώτες (κατ’ άλλους 1600) και τους ρίχνουν μαζί με όλο το τραίνο στον Ισθμό. Οι Γερμανοί ανατίναξαν και έριξαν μέσα στο κανάλι και τις δύο αυτές γέφυρες: 645.000 κυβικά μέτρα γης και βράχου, 1800 τόνους χάλυβα μαζί με 130 σιδηροδρομικά οχήματα, 6 ατμομηχανές και άνω των 40 τόνων, σιδηροτροχιές έπεσαν στη Διώρυγα και την κατέστησαν απροσπέλαστη για τη ναυσιπλοΐα. Επιπλέον μέσα στο κανάλι είχε βυθιστεί, σκόπιμα, το 3.400 τόνων ατμόπλοιο Vesta! Ο Ισθμός της Κορίνθου έκανε να ανοίξει πέντε χρόνια…

Αφηγείται ο Τάκης Παπαγγελόπουλος: «…Ήμουν στο Αίγιο εκείνη την ημέρα. Με φωνάξανε να οδηγήσω ένα τρένο με καμιά σαρανταριά βαγόνια. Μέχρι την Κόρινθο, μου ‘πανε. Δεν ήξερα από πού ήρθε. Σε πολλά βαγόνια είχε ιταλούς αιχμαλώτους. Ήταν πάνω από 250 -ίσως θάταν 270-280. Άλλοι κουβεντιάζανε σιγά-σιγά, άλλοι σιγοτραγουδούσανε. Όταν τους είδα στο σταθμό, στην αρχή δεν ήθελα να πάω. Ήμουν κουρασμένος. Είχα μέρες να κοιμηθώ καλά από την πολλή υπηρεσία. Μα δεν υπήρχε άλλος. Οι Γερμανοί που συνοδεύανε το τρένο φαίνονταν βιαστικοί. Όταν ανεβήκαμε στη μηχανή, κάθισαν δύο κοντά μου με τα όπλα στο χέρι. Σ΄ όλο το ταξίδι, λέγανε, λέγανε…

Φαίνεται ότι δεν συμφωνούσαν. Όλο κουβεντιάζανε κι όλο κοιτάζανε ανήσυχα κι από τις δύο μεριές του δρόμου. Κοντά στην Ακράτα με νοήματα μου έδωσαν να καταλάβω ότι η γραμμή σε κάποιο σημείο ήταν χαλασμένη. Εγώ το ήξερα αυτό και πέρασα από κει το τρένο με «βήμα πεζού». Κοντεύαμε να φθάσουμε στην Κόρινθο, όταν μου δώσανε διαταγή να τραβήξω για τον Ισθμό. Γνώριζα ότι η γέφυρα ήταν κομμένη κι άρχισα να σκέφτομαι, τι θέλουν να κάμουν. Αυτοί όλο και με πρόσεχαν περισσότερο. Τα πιστόλια δεν τα έβαλαν στην τσέπη τους. Καμιά φορά, με μισά ελληνικά που ήξερε ο ένας, με μισά ιταλικά που ήξερε ο άλλος και με χειρονομίες με έκαναν να καταλάβω τι «καταστροφή» θέλανε να κάμουν. Μου είπανε να λιγοστέψω την ταχύτητα για να πηδήξουμε κάτω, όταν θα πλησιάζαμε εκεί που ήταν κομμένη η γραμμή και να αφήσουμε το τραίνο να πάει στο γκρεμό. Έτσι και έγινε…

Όταν πήδησα από τη μηχανή, έτρεξα προς τα πίσω. Έκλεισα τα μάτια μου να μην δω την καταστροφή. Άκουσα την κουτρουβάλα που έκαναν τα βαγόνια. Σκέφτεσαι 120 μέτρα ύψος! Αυτοί οι άνθρωποι, δηλαδή, που ήταν μέσα πήγαν από συγκοπή στον αέρα. Τους Γερμανούς τους έχασα. Άκουσα εκρήξεις, σωστές βροντές. Χώματα να κατρακυλάνε. Έλεγα πως ήρθε η «συντέλεια» του κόσμου… Γύρισα από κει ποδαρόδρομο μέχρι την Πάτρα…».
(Ο μηχανοδηγός, αργότερα, για να ξεπεράσει το σοκ, νοσηλεύτηκε σε νευρολογική κλινική…)

Από την Πατρινή εφημερίδα ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ: ΤΡΙΤΗ 16/2/1988

Ατο Βιβλίο του ο Ιταλος Φράνκο Ρομάνο, «Μια απέραντη αγάπη- Ο τελευταίος πόλεμος στην Ελλάδα 1941-44» που εκδόθηκε το 2004 γραφεί:

«Οι καρότσες έπεσαν στο κανάλι, αναποδογύρισαν και το έφραξαν τελείως. Ήταν μια εκατόμβη νεκρών. Από τούς στρατιώτες, δε σώθηκε κανένας. Αυτό ήταν το τελευταίο κατόρθωμα του γερμανικού αρχηγείου. Τώρα μπορούσαν να αποχωρήσουν περήφανοι. Ανάμεσα σ’ αυτούς θα ήμουν κι εγώ, αν δεν είχα κατορθώσει να το σκάσω…».

Το εκπληκτικό είναι ότι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς για την ανατίναξη της γέφυρας οι ταγματασφαλίτες της Κορίνθου. Και το ακόμα πιο εκπληκτικό; Αυτοί οι ίδιοι ταγματασφαλίτες, αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών, στελέχωσαν τον ελληνικό στρατό.

Έγραφαν τα ΝΕΑ στις στις 7/5/1945:

«Εις τους κύκλους των δημοκρατικών αξιωματικών προεκάλεσεν αλγεινήν εντύπωσιν το γεγονός της προαγωγής δύο ταγματαρχών των Ταγμάτων Ασφαλείας εις τον βαθμόν του αντισυνταγματάρχου. Οι αξιωματικοί αυτοί είναι οι ταγματάρχες, Κοντοστάνος και Γ. Οικονόμου, υπηρετήσαντες εις τα Τάγματα Ασφαλείας Κορίνθου, βαρυνόμενοι με συλλήψεις και εκτελέσεις ομήρων. Ο πρώτος μάλιστα εξ αυτών βαρύνεται και με το γεγονός ότι την προτεραίαν της αναχωρήσεως των Γερμανών παράθεσεν εις αυτούς πλούσιον γεύμα, την δε επομένην παρηκολούθη εκ Κορίνθου την ανατίναξιν των γεφυρών του Ισθμού».

Εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος ναρκωτικών: Δέκα συλλήψεις – Πού δρούσε

Previous article

Μια ακόμα συνεργασία των Αλκυονίδων με το Καλογεροπούλειο για μια συναυλία κλασικής μουσικής στον Άγιο Βασιλη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.