Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στο Χιλιομοδι Κορίνθιας, στην Τενεα, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν του ήρωα της επανάστασης του 1821 Νικητα Σταματελόπουλου, γνωστό και ως Νικηταρα.
Παρών στην Τελετή Οι Υφυπουργοί κύριοι Δήμας & Ταγαράς ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Ανστάσιος Γκιολής, οι Βουλευτές Μαριλένα Σουκουλη Βιλιάλη & Γιωργος Ψυχογιός ο Δήμαρχος Κορίνθου κος Νανόπουλος, η στρατιωτική & αστυνομική ηγεσία της Περιοχής.
Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας ανέφερε : Τιμώντας τον ήρωα του ‘21 Νικήτα Σταματελόπουλο, γνωστό και ως «Νικηταρά». Οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον, και στην Ελλάδα έχουμε και λαμπρή ιστορία και μέλλον
Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας ανέφερε: Ως Περιφερειακή Αρχή του Π.Νίκα τιμήσαμε σήμερα τον ΉΡΩΑ της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλο η ΝΙΚΗΤΑΡΑ! Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. ΖΗΤΏ Η ΕΛΛΑΣ.
Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς ο Τουρκοφάγος γεννήθηκε το 1787 στο χωριό Μεγάλη Αναστάσοβα των Πισινών Χωριών του Μυστρά. Με την έκρηξη της Επανάστασης, πήρε μέρος στην πρώτη Μάχη που δόθηκε στο Βαλτέτσι της Αρκαδίας στις 24 Απριλίου του 1821.
Στη Μάχη των Δολιανών, ο Νικηταράς που κρατούσε με 450 άντρες τα Άνω Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει χιλιάδες Τούρκους που επιτίθενται με πυροβολικό.Επειδή έπεσαν πολλοί Τούρκοι από το χέρι του εκείνη την ημέρα, οι άντρες του τον ονόμασαν Τουρκοφάγο !
Όταν οι Έλληνες κατέστρεψαν τη στρατιά του Δράμαλη στα στενά των Δερβενακίων, ο Νικηταράς μαζί με τους Δημήτριο Υψηλάντη και Παπαφλέσσα, είχε καταλάβει τη χαράδρα γύρω από τον Άγιο Σώστη, απ’ όπου θα περνούσαν οι Τούρκοι, προκαλώντας τους μεγάλη καταστροφή. Κατά τη διάρκεια της μάχης μάλιστα έσπασε τρία σπαθιά και όταν έσπασε το τελευταίο, το χέρι του έπαθε αγκύλωση και χρειάστηκε γιατρός για να του ανοίξει το χέρι και να βγάλει το σπαθί. Καθώς ο Δράμαλης υποχωρούσε προς το Άργος, ο Νικηταράς κατέλαβε την οχυρή θέση Αγιονόρι και σκότωσε πολλούς Τούρκους που προσπάθησαν να διαφύγουν μέσω αυτής.
Ο Νικηταράς φυλακίσθηκε το 1839 από την ελληνική κυβέρνηση για συνωμοσία κατά του βαυαρού μονάρχη (δεν αποδείχτηκε ποτέ) και βασανίστηκε μάλιστα στον εγκλεισμό του.
Όταν βγήκε από τις φυλακές της Αίγινας έπειτα από 1,5 χρόνο η υγεία του ήταν σε κακή κατάσταση. Έχοντας χάσει μερικώς την όρασή του λόγω σαχάρου, δεν μπορούσε να ζήσει. Αντί να λάβει λοιπόν κι αυτός τιμητική σύνταξη για τους πολεμικούς του άθλους, του χορήγησαν “άδεια επαιτείας”. Να ζητιανεύει δηλαδή νομίμως κάθε Παρασκευή έξω από μια εκκλησία
Comments