Δεν λέει να ησυχάσει η οδός Φιλύρα στο Κιάτο! Ύστερα από ένα εξάμηνο μεγάλης ταλαιπωρίας, με τα πεζοδρόμια που είχε παρατήσει η δημοτική αρχή, είναι η σειρά της μικρής πλατείας που υπάρχει εκεί να δημιουργήσει καινούργια ενόχληση σε περιοίκους και περαστικούς. Το ενδιαφέρον εδώ, όμως, είναι, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μάρκος Λέγγας, αλλά και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Ζαχαρόπουλος, ότι η ενόχληση αυτή δεν προκαλείται από εργασίες που κάνει ο δήμος, αλλά ένας ιδιώτης.
Συγκεκριμένα ο Νίκος Ζαχαρόπουλος αναφέρει πως την περασμένη Παρασκευή, (8-10-2020), «διαπίστωσα τεχνικές παρεμβάσεις στην Πλατεία Φιλύρα της πόλης του Κιάτου και συγκεκριμένα κατεδάφιση τσιμεντένιων τμημάτων της Πλατείας, στη βόρια πλευρά της. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Σικυωνίων «ΔΕΝ ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ» γι αυτές τις κατασκευές – παρεμβάσεις».
Ο κ. Λέγγας μιλώντας στο Korinthia.net.gr ανέφερε πως επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Κώστα Σαρχάνη, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου από το 2013, η οποία επέτρεπε σε καταστηματάρχες της πλατείας να κάνουν παρεμβάσεις ανάπλασης.
Ερευνώντας το θέμα διαπιστώσαμε ότι πράγματι υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση. Πρόκειται για την απόφαση 409 στην συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου 2013, η οποία λήφθηκε στην μία και μισή τα ξημερώματα (!) και έδινε την δυνατότητα στον τότε ιδιοκτήτη καφετέριας, να κάνει παρεμβάσεις ανάπλασης. Ωστόσο, αυτές δεν προχώρησαν και το 2018, έρχεται νεότερο αίτημα από τον άνθρωπο ο οποίος είχε εν τω μεταξύ γίνει ο νέος ιδιοκτήτης της εν λόγω καφετέριας, να κάνει την ανάπλαση.
Μάλιστα, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με την απόφασή της 1/2018 «γνωμοδοτεί θετικά υπέρ ανάπλασης της πλατείας Φιλύρα στην Δ.Κ. Κιάτου, από τον ιδιοκτήτη Κ. Υ. Ε. επί της οδού Φιλύρα αριθ. 16, με δικές του δαπάνες, σύμφωνα με τα υποβληθέντα στοιχεία (Τεχνική έκθεση και σχέδια) όπως ακριβώς αναφέρεται στην υπ’ αριθ. 409/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περί αναπλάσεως της εν λόγω πλατείας και πάντοτε με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και τα συνημμένα σχέδια που υπάρχουν και έχουν κατατεθεί στην ίδια υπηρεσία…».
Ωστόσο, τελικά τα ερωτήματα, ωστόσο, προκύπτουν αυθόρμητα: είναι δυνατόν να δίνει ο δήμος την δυνατότητα σε ιδιώτες να αναλάβουν την ανάπλαση ενός δημόσιου χώρου, όσο μικρός κι αν είναι αυτός; Θα υπάρχει κάποιας μορφής ανταπόδοση προς τους επιχειρηματίες, επειδή μπήκαν σε αυτόν τον …κόπο και τα έξοδα; Και εν πάσει περιπτώσει, πόσα χρόνια διατηρεί την ισχύ της μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου; Από το 2013 έχουν περάσει 7 χρόνια. Είναι δυνατόν να επανέρχεται στην επικαιρότητα, ύστερα από τόσον καιρό; Δεν θα έπρεπε η απόφαση να επικαιροποιηθεί, καθώς απο τότε που λήφθηκε η πρώτη απόφαση έχουν αναδειχτεί δύο καινούργια δημοτικά συμβούλια;
Comments