ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το mini lockdown στο Παρίσι ξυπνά φόβους και στην Αθήνα

0

«Πάγωσαν» στην Αθήνα -τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και οι παράγοντες της αγοράς- όταν ενημερώθηκαν ότι η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, προκειμένου να ανασχέσει το νέο κύμα της πανδημίας, μέτρο που επί της ουσίας πλήττει καίρια τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χτες (Τετάρτη) το βράδυ την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ στην περιοχή του Παρισιού και σε οκτώ άλλες μητροπόλεις της χώρας προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για τις πόλεις Μασσαλία, Αιξ, Ρουέν, Γκρενόμπλ, Λίλ, Λυόν, Σεντ-Ετιέν, Τουλούζ και Μοντπελιέ. Οι απαγορεύσεις θα ισχύσουν από το βράδυ της Παρασκευής. Ήδη στις ζώνες αυτές τα μπαρ είναι κλειστά και τα εστιατόρια ανοίγουν με πολύ αυστηρούς κανονισμούς και πρωτόκολλα. Επίσης κλειστές είναι οι πισίνες, τα γυμναστήρια, ενώ απαγορεύονται τα πάρτι και έχει τεθεί περιορισμός στους φοιτητές στα πανεπιστήμια.

Στην Αθήνα άπαντες, πλέον, απεύχονται ανάλογη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, η οποία θα οδηγήσει σε απόλυτο lockdown την εστίαση.

Πτώση τζίρου ως 50% στην εστίαση
Ούτως ή άλλως αυτήν τη στιγμή χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Καταγράφοντας πτώση του τζίρου 40% στην καρδιά του καλοκαιριού, με τη «βουτιά» να φτάνει ως και το 50% τον προηγούμενο μήνα στο κέντρο της Αθήνας- και όχι μόνο- η εστίαση μπαίνει στη χειμερινή περίοδο με νέα, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Σε όλες τις περιοχές, που βρίσκονται στην κατηγορία «3», δηλαδή αυξημένης επιτήρησης, οι επιχειρήσεις εστίασης είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν ως τα μεσάνυχτα με το 50% της πληρότητας τους, με μόλις 4 άτομα ανά τραπέζι, ενώ στο απευκταίο σενάριο της μετάπτωσης στην κατηγορία «4», προβλέπεται απόλυτο «λουκέτο». Μια από τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές είναι η Αττική.

Ο μόνος σύμμαχος στην παρούσα φάση για τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι ο καλός καιρός, καθώς επιτρέπει τη δραστηριότητα τους σε εξωτερικούς χώρους, όπου έχουν προβλεφθεί ειδικές διευκολύνσεις (π.χ. μεγαλύτερη κάλυψη χώρων σε πλατείες). Ωστόσο η αντίστροφη μέτρηση για τη χειμερινή σεζόν έχει ξεκινήσει και το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουν να αντέξουν στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα οι μικρότερες επιχειρήσεις, με τους πολύ μικρούς εσωτερικούς χώρους.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ως επιχορήγηση το 50% της δ’ φάσης
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν την προσαρμογή των υφιστάμενων εργαλείων χρηματοδότησης στις αυξημένες ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων, όχι όμως με οριζόντιο τρόπο, αλλά με κριτήρια που θα ξεχωρίσουν όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο γ’ κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ήδη «τρέχει» και μέσα σε ένα 24ωρο πάνω από 51.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για κρατικό δάνειο με επιτόκιο χαμηλότερο του 2%.

Αμέσως μόλις κλείσει αυτός ο κύκλος, θα ανοίξει ο δ’ κύκλος με αρχικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ, ο οποίος πιθανότατα να ενισχυθεί, με μια σημαντική διαφοροποίηση: τουλάχιστον το 50% του κονδυλίου θα χορηγηθεί ως επιχορήγηση, δηλαδή ως μη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Τι ζητούν οι επαγγελματίες στην εστίαση

Αρμόδιες πηγές, έχοντας κατά νου την αυξανόμενη πίεση στις επιχειρήσεις της εστίασης, αναφέρουν ότι αυτές οι επιχορηγήσεις θα εκταμιευθούν όχι βάσει ΚΑΔ, αλλά με βάση τη μεγάλη μείωση του τζίρου, κάτι που «φωτογραφίζει» τις επιχειρήσεις που διαλύθηκαν από τον Ιανό, αλλά και τις επιχειρήσεις που βλέπουν το τζίρο τους να «βουλιάζει» λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν, πάντως, την υποχρεωτική και όχι προαιρετική μείωση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης, πλήρη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του μισθολογικού κόστους κατά 50%, Φ.Π.Α. 6% για όλη την εστίαση έως τον Μάιο του 2021, επιχορήγηση 10% επί του τζίρου του 2019 στις μικρές επιχειρήσεις, μείωση σε όλα τα δημοτικά τέλη κατά 50%, νέα ρύθμιση 120 δόσεων με μηδενικά επιτόκια, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ με περισσότερες δόσεις στις ρυθμίσεις.Η… σεξουαλική σύγχυση των μικρολεπιδόπτερων

Previous article

Καμπανάκι από το Επιμελητήριο: “προσοχή στους απατεώνες”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.