ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Oruc Reis: Ο ρόλος των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν – Τι μπορεί να κάνει το ελληνικό ΠΝ

0

Πέντε πολεμικά πλοία, μια φρεγάτα και τέσσερις κορβέτες συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis καθώς πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η φρεγάτα συνήθως είναι ή κλάση ΜΕΚΟ ή κλάση Perry. Οι Perry έχουν την ηλικία των ελληνικών φρεγατών, 40 περίπου ετών. Οι ΜΕΚΟ, κλάση την οποία επίσης διαθέτουμε, είναι λίγο νεότερες. Υπάρχουν και τέσσερις κορβέτες κλάσης BURAK (περίπου 50 ετών και χωρίς πολλές δυνατότητες σε ανοικτή θάλασσα καθώς ο οπλισμός τους είναι υποτυπώδης) ή ADA (καινούργια πλοία) οι οποίες εναλλάσσονται.

Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στο ΓΕΝ δείχνουν ότι η πορεία και η ταχύτητα του Oruc Reis είναι οι κατάλληλες για πόντιση καλωδίων, ωστόσο ο θόρυβος που παράγουν τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων δυσκολεύουν σημαντικά τα ηχοβολιστικά.

Οι δυνατότητες επέμβασης του ελληνικού ΠΝ

Η Ελλάδα έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στην ανοιχτή θάλασσα με βάση το διεθνές δίκαιο. Μπορεί να ελέγξει ερευνητικό, άοπλο, πολιτικό ουσιαστικά σκάφος (μη συναινετική νηοψία) με φουσκωτά με βατραχανθρώπους του λιμενικού (σώμα ασφαλείας, όχι στρατιωτικοί).

Ουσιαστικά τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν δίνουν ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά προστατεύουν το Ορούτς Ρέις από τη νηοψία.

Το πάθημα των Τούρκων

Σημειώνεται ότι κατά την κρίση του περασμένου Αυγούστου, επί 36 ολόκληρες ημέρες, οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ούτε ένα ελληνικό υποβρύχιο, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αντιθέτως, οι ελληνικές δυνάμεις κατάφεραν να εντοπίσουν όλα τα τουρκικά υποβρύχια που έλαβαν θέσεις σε περιοχές επιχειρήσεων, και ανά πασά στιγμή οι ελληνικές δυνάμεις είχαν γνώση που βρισκόταν το καθένα. Δηλαδή, σε περίπτωση που ξεσπούσε σύρραξη, οι ελληνικές δυνάμεις θα είχαν κερδίσει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στον συσχετισμό δυνάμεων.

Πηγή: in.gr

8eCUgvCwsa

Άδεια πόλη η Κοζάνη, όλοι με μάσκα, κλειστά καταστήματα -Βίντεο από την πρώτη μέρα του lockdown

Previous article

Β. Νανόπουλος: “Η ανακύκλωση ξεκινά από τους πολίτες”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.