Περιφερεια

Νίκας για: επιχειρηματικότητα, ΕΣΠΑ, απορρίματα, κορονοϊό,

0

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά και έδωσε στοιχεία σχετικά με τις δράσεις της Περιφέρειας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας που πλήττεται από τις συνέπειες των αποτρεπτικών μέτρων για τη διάδοση του κορονοϊού covid 19. Επιπλέον, επισήμανε την ενίσχυση με πιστώσεις προς τις δημόσιες δομές υγείας προκειμένου να ενισχυθούν στον αγώνα τους εναντίον του κορονοϊού.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας ανήγγειλε σειρά έργων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από ΕΣΠΑ, ενώ γνωστοποίησε επίσης ότι από την 1η του ερχόμενου Νοεμβρίου αρχίζει η υλοποίηση του έργου της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

“Ο κορονοϊός αποτελεί πρόβλημα που απειλεί να διαλύσει οικονομία και κοινωνία” σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι “κάναμε πολλά ως Περιφέρεια για να συνδράμουμε την εθνική προσπάθεια προκειμένου να μειώσουμε τα προβλήματα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο”.

Οπως επισήμανε ο Π. Νίκας, “ως Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε διαθέσει το ¼ των χρημάτων του ΠΕΠ Πελοποννήσου για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Καμία άλλη Περιφέρεια στην Ελλάδα δεν έχει διαθέσει αυτό το ποσοστό”, γνωστοποιώντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή η συνολική διατεθείσα πίστωση από την Περιφέρεια ανέρχεται περίπου σε 83.000.000 ευρώ, μαζί με την υπερδέσμευση:

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει την επιχειρηματικότητα με πόρους του

Ε.Π. “Πελοπόννησος 2014 – 2020” σημείωσε ο Π. Νίκας ανακοινώνοντας την διάθεση:

– 30.000.000 ευρώ (35.000.000 με την υπερδέσμευση) ως κεφάλαιο κίνησης -δηλαδή μη επιστρεπτέα χρήματα- για τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στον κατάλογο του υπουργείου Ανάπτυξης και αντιµετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας έχοντας υποστεί σηµαντικές οικονομικές ζηµίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου covid—19. Κάθε επιχείρηση θα λάβει από 4.000 μέχρι και 40.000 ευρώ.

– 9.500.000 ευρώ (χωρίς  υπερδέσµευση) για  την ίδρυση νέων επιχειρήσεων  αλλά και τον εκσυγχρονισµό υφιστάµενων, δίνοντας κυρίως έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών

– 3.750.000 ευρώ (χωρίς υπερδέσµευση) για την ενίσχυση της χρήσης προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

– 25.000.000 ευρώ προς το ΕΠΑΝΕΚ για τη χρηματοδότηση 160 τουριστικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίες ήδη υλοποιούν επενδυτικά τους σχέδια

– 3.500.000 ευρώ (χωρίς υπερδέσµευση) για τη δημιουργία και λειτουργία ‘θερμοκοιτίδων’ επιχειρήσεων οι οποίες θα προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας το ξεκίνημα και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, σε τομείς συνάφειας µε τους κλάδους της Περιφερειακής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αγροδιατροφικός Τοµέας, Τουρισμός, Πολιτισμός, Μεταποιητική Βιομηχανία και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών)

– 3.000.000 ευρώ (χωρίς υπερδέσμευση) για τη δημιουργία δομής υποστήριξης της καινοτοµίας και της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

– 1.875.000 ευρώ για την ενίσχυση της αναβάθμισης, συμπλήρωσης ή/και επέκτασης ή και δηµιουργίας ερευνητικών υποδομών στην Πελοπόννησο για την εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας

– 1.250.000 ευρώ στα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους προς τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, συνέχισε ο περιφερειάρχης, υλοποιούνται δράσεις 600.000 ευρώ που έχουν χρηµατοδοτηθεί για ‘κουπόνια καινοτοµίας” και αναβάθμιση εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου για επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Οσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού, συνέχισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διαθέσει πίστωση που συνολικά ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ.

Από αυτά, τα 20.000.000 κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Υγείας για τη μισθοδοσία του έκτακτου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που προσλήφθηκε στις δημόσιες δομές υγείας.

Διατέθηκαν επίσης 8.000.000 ευρώ για την κτηριακή υποδομή των νοσοκομείων και άλλο 1.000.000 ευρώ για ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Εγινε επίσης προμήθεια 3.200 rapid test για τον έλεγχο των αθλητών ομαδικών αθλημάτων και άλλων 5.000 για τους εργάτες γης που θα απασχοληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην ελαιοκομιδή

Εξ άλλου, μεθοδεύεται η πρόσληψη, σύντομα, προσωπικού από την Περιφέρεια για την ενίσχυση των δομών της υγείας και πρόνοιας -τόσο στην έδρα, όσο και στις Περιφερειακές Ενότητες.

ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν οι προσκλήσεις για ένταξη νέων έργων στο ΕΣΠΑ -“είναι αυτά που έχουμε υποσχεθεί και στα οποία έχουμε ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες” σημείωσε ο Π. Νίκας και διευκρίνισε:

Στην Αργολίδα το έργο της σύνδεσης Ναυπλίου και Αργους με τον αυτοκινητόδρομο Α7 και ο δρόμος Αρκαδικό – Αγία Ελεούσα. Στην Αρκαδία η παράκαμψη Ξεροπήγαδου. Στην Κορινθία τα έργα στον Ισθμό, οι 4 κόμβοι στην παλαιά εθνική οδό και τα έργα ανάπλασης στο Λουτράκι. Στη Λακωνία η παράκαμψη στο Βλαχιώτη, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει η εκπόνηση μελέτης για μια νέα γέφυρα συνδετήρια των οικισμών της Σκάλας, που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη παλαιά, σιδερένια.

Τέλος, στη Μεσσηνία εκτός από τη βελτίωση της εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη στο τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και της 7ης επαρχιακής οδού στα τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα,

θα ενταχθούν το τμήμα Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, η παράκαμψη Κάμπου Σταυροπηγίου και η παράκαμψη της Γιάλοβας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Οπως ανακοίνωσε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου θα έχουν υπογραφεί, παρουσία και κυβερνητικών στελεχών, οι συμβάσεις που αναφέρονται στα χρηματο-οικονομικά και στην κατασκευή των τριων προβλεπόμενων μονάδων -στο πλαίσιο της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων-, ώστε από την 1η Νοεμβρίου να αρχίσει να “τρέχει” η δεκάμηνη προθεσμία που έχει τεθεί για την ολοκλήρωσή τους και την παραλαβή των σκουπιδιών.

Ωστόσο, συνέχισε ο Π. Νίκας, η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο της κεντρικής διαχείρισης για να αρχίσει να παραλαμβάνει σκουπίδια πολύ πριν το προσδιορισμένο δεκάμηνο, “προκειμένου το καλοκαίρι να έχουμε απαλλάξει από το συγκεκριμένο πρόβλημα περιοχές τουριστικές όπως οι Δήμοι Ερμιονίδας και Δυτικής Μάνης, αλλά και άλλες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατες καταστάσεις, όπως οι Δήμοι Τριφυλίας, Οιχαλίας και άλλοι. Σε αυτό το επίπεδο θα υπάρξει συνεργασία και με τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

8eCUgvCwsa

Ξυλόκαστρο Κυριακή 18 Οκτ. Ενημέρωση – Συζήτηση – για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Ζήρεια

Previous article

Κοροναϊός : Έλληνας ο επικεφαλής των ερευνητών που ανακάλυψαν το τεστ που δείχνει πόσο βαριά θα νοσήσει κάποιος

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.