ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Σταυρέλης: Σε πλήρη απραξία ο δήμος Κορινθίων, έναν χρόνο μετά την αλλαγή διοίκησης

0

Τις θέσεις του για τον απολογισμό του έργο της δημοτικής αρχής κατά το πρώτο έτος ανέπτυξε ο επικεφαλής της παράταξης Πνοή Δημιουργίας Νίκος Σταυρέλης. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε στο πλευρό του το σύνολο των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν ο καθένας για τα θέματα που είναι στην αρμοδιότητα του.

Ενδιαφέρον, πάντως, είχε το γεγονός πως δεν είχε προσκληθεί ο Γιάννης Καρασάββας επιβεβαιώνοντας αυτό που είναι γνωστό: ότι δηλαδή παραμένει μόνο τυπικά στην Πνοή Δημιουργίας, αλλά ουσιαστικά έχει διαρρήξει κάθε σχέση μαζί της και αποτελεί μέλος της δημοτικής πλειοψηφίας.

Ο Νίκος Σταυρέλης σε μία μακρά τοποθέτηση που κράτησε λίγο πάνω από 40 λεπτά αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των δράσεων της δημοτικής αρχής.

Ενδεικτικά θα επισημάνουμε ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσε, ενώ αναλυτικά μπορείτε να δείτε και να ακούσετε τις θέσεις που ανέπτυξε –αργότερα- σε βίντεο:

  • Ο απολογισμός έπρεπε να γίνει στο δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, για να είμαι δίκαιος, απολογισμός και λογοδοσία δεν έχει γίνει από το 2013
  • Σε ό,τι αφορά τα έργα, από όσα ακούσαμε δεν φαίνεται να υπάρχει προγραμματισμός για νέα έργα από την δημοτική αρχή. Δεν έχει συμβασιοποιηθεί κανένα νέο έργο και όσα είναι σε εξέλιξη έρχονται από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου, σε όποια φάση κι αν είναι (μελέτη, δημοπρασία, εκτέλεση). Διακρίνω έλλειψη στρατηγικής αλλά και επικοινωνίας μεταξύ των μελών της Δημοτικής Αρχής.
  • Το Τεχνικό πρόγραμμα είναι φτωχό, αλλά και άδικο. Φτωχό, γιατί περιλαμβάνει λίγα νέα έργα. Και άδικο γιατί εξαιρεί τις μισές και πλέον τοπικές κοινότητες.
  • Το δημοτικό συμβούλιο δεν λειτουργεί σωστά: έρχονται με ανέτοιμα θέματα που είτε αποσύρονται είτε καθυστερούν. Έχουμε κάνει 11 έκτακτες συνεδριάσεις είναι αριθμός ρεκόρ για το 2020. Αντιδράσαμε και ήδη έχει συμμαζευτεί η κατάσταση.
  • Ο δήμαρχος τα έχει φορτωθεί όλα. Δεν ξέρω τι λογική είναι αυτή να είναι δήμαρχος, αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου, πρόεδρος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, πρόεδρος στην ΔΕΥΑΚ. Ο θεός να είναι δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα. Ή δεν έχει εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του ή είναι απόλυτα συγκεντρωτικός, αλλά έτσι δεν προχωρούν τα πράγματα
  • Ακούσαμε απολογισμό υπηρεσιακών διαδικασίων του τύπου, γραφειοκρατία, διορθώσεις σε ελλείψεις σε περιγράμματα εργασίας, υποστελέχωση του προσωπικού, επισκευές απορριμματοφόρων, ότι εκδόθηκαν 568 άδειες από την πολεοδομία. Αλλά όλα αυτά είναι υπηρεσιακά θέματα δεν έχουν κάνουν με την δραστηριότητα του δημάρχου ούτε καν του αντιδημάρχου.
  • Η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι καλή. Ο κ. Νανόπουλος παρέλαβε ταμείο 28,3 εκατ, και ήδη είναι στα 30,9 χωρίς να περιλαμβάνουμε άλλες πιστώσεις από προγράμματα. Αυτό έγινε γιατί υπήρχε απραξία έργου και διάθεσης των απαραίτητων πιστώσεων. Από ένα τεχνικό πρόγραμμα 21,6 εκατομμυρίων έχει πληρωθεί ποσόν μόλις 2,1 εκατομμύρια
  • Παρά την αναγκαιότητα ανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας η δημοτική αρχή δεν έφερε οργανισμό εσωτερικής Υπηρεσίας για να εισάγουμε θέσεις Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Για το νέο διοικητήριο δεν έχει δοθεί σαφέστατο μήνυμα προς την Περιφέρεια ότι πρέπει να χωροθετηθεί στο 6ο ΣΠ.  
  • Υποβάλλαμε αίτημα στην Δημοτική Αρχή να ζητήσουμε ανταποδοτικά από την ΔΕΗ για την δημιουργία του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κορίνθου στην θέση Ποταμιά Γκα Αθικίων, το μεγαλύτερο ΚΥΤ στην Πελοπόννησο. Δεν έχει προχωρήσει τίποτα, αν και ο δήμος είπε ότι θα κάνει ενέργειες.
  • Περιμέναμε μεγαλύτερη ευαισθησία για τα ΑμεΑ. Δεν ανανεώθηκε η σύμβαση δύο ατόμων στην ΔΕΥΑΚ, τα οποία υπηρετούσαν τα τρία τελευταία χρόνια, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ. Δεν κατανοώ αυτή την αντικοινωνική πολιτική.
  • Στην καθαριότητα είναι γενική η εκτίμηση ότι μετά το πρώτο πεντάμηνο η εικόνα έχει βαλτώσει. Στην αρχή υπήρχε και έκτακτο προσωπικό δούλεψε και το πλυντήριο των κάδων. Χωρίς προσωπικό και μηχανήματα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω την αβελτηρία της νέας Δημοτικής αρχής στις προσλήψεις. Από 16 Μαρτίου η Οικονομική Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για 39 εργαζόμενους, εμείς προτείναμε να πάρουμε και 60 εργαζόμενους και τελικά μόλις προχτές έγινε η προκήρυξη για τα 39 άτομα. Αν φάμε και δυο μήνες με διαδικασίες αξιολόγησης ΑΣΕΠ θα τελειώσουμε τα Χριστούγεννα.
  • Για το εργοστάσιο κομποστοποίησης ακόμα περιμένουμε την οικονομοτεχνική μελέτη για να δουμε αν συμφέρει να γίνει ή όχι. Επισημαίνουμε την αδικαιολόγητη πληρωμή 891 χιλιάδων ευρώ για τα μηχανήματα που έχουμε παραλάβει και φυλάσσονται στο στρατόπεδο, αλλά και επιπλέον 100 χιλιάδων σε συμφωνία των δύο δημάρχων για περίφραξη.
Οδηγίες για Σωστή Ανακύκλωση - CSR.ERT.GR
  • Η ανακύκλωση είναι σε απελπιστική κατάσταση, χειρότερη ακόμα και από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο δήμος εναποθέτει τα ανακυκλώσιμα στον ΧΑΔΑ του Χιλιομοδίου. Μόνο μία νταλίκα την εβδομάδα πηγαίνει στο ΚΔΑΥ της Τρίπολης, ενώ πηγαίναμε καθημερινά και υπάρχει εργολαβία.
  • Πέρασαν 14 μήνες και μόλις πριν λίγες μέρες ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις στους κατεστραμμένους δρόμους της πόλης της Κορίνθου. Και πάλι με εργολαβία της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Δημοτική Αγορά Κορίνθου: Μια ολόκληρη ιστορία σε «ξένα» χέρια –  mazimagazine.gr
  • Για την Δημοτική Αγορά πήγαν περίπατο οι δεσμεύσεις του δημάρχου για εκσυγχρονισμό της Δημοτικής Αγοράς, πάνω στην βάση της απόφασης που είχαμε πάρει η παράταξη του δημάρχου και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι με την σύνθεση του προηγούμενου δημοτικού συμβούλιου. Έχουμε ακούσει πολλές διαφορετικές προτάσεις: για εγκατάσταση δομής κοινότητας, για παραχώρηση στο πανεπιστήμιο, για στέγαση υπηρεσιών. Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να ξαναφτιαχτεί η δημοτική αγορά όπως ήταν και θα το κάνουμε πράξη ως επόμενη δημοτική αρχή.
  • Βρεφονηπιακοί σταθμοί Αγίου Γεωργίου και Αθικίων. Οι διαγωνισμοί έχουν γίνει εδώ και ενάμιση χρόνο, ο αναδόχος έχει επιλεγεί, αλλά ακόμα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση μαζί του. Κινδυνεύουν να χαθούν οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Ομοίως ο Β/Ν σταθμός του Σοφικού, ο οποίος αν και είναι έτοιμος πάνω από ένα χρόνο δεν έχει μπει σε λειτουργία.
  • Δημοτικό σχολείο Αρχαίας Κορίνθου. Το έργο είχε πολλές περιπέτειες: το ΚΑΣ πρόσφατα ζήτησε νέα μελέτη γιατί βρέθηκαν αρχαία, έγινε η μελέτη, δημοπρατήθηκε το νέο έργο, βγήκε ανάδοχος. Εδώ έγινε και το εξής παράδοξο. Ενώ η δημοτική αρχή του κ. Νανόπουλου ήταν σταθερά υπέρ του πρώτου αναδόχου, όπως έγινε στην πλατεία, εδώ το έργο το έδωσε τον δεύτερο ανάδοχο με 248 χιλιάδες ευρώ ζημιά για τον δήμο. Έχουν περάσει πάνω από πέντε μήνες και το έργο δεν έχει αρχίσει.
  • Στα πολεοδομικά σχέδια αν και γίνονται προσπάθειες από τους δύο αντιδημάρχους δεν φαίνεται να υπάρχει στρατηγική. Πράξη εφαρμογής Αγίας Άννας και Συνοικισμού πέρασε ένα χρόνος και τώρα έφυγε για την περιφέρεια. Θα περιμένουμε άλλα δύο χρόνια μέχρι να εξεταστούν οι ενστάσεις κ.λπ. Το σχέδιο πόλης στα Βοσέικα, εκκρεμεί 2,5 χρόνια στο υπουργείο Υποδομών. Το Σ.Π Ποσειδωνίας δεν το έχουν ακουμπήσει ακόμα.
  • Στην ΔΕΥΑΚ το έργο των νερών του βιολογικού έχει εκτελεστεί στο 60% και το πιο δύσκολο κομμάτι είναι μπροστά μας. Θέλει ένα χρόνο τουλάχιστον ακόμα για να ξεκινήσει η διαδικασία και να ποτίσουν οι αγρότες τα χωράφια τους.
  • Αποχετευτικό λυμάτων: είχαμε τρεις εκκρεμότητες. Παραλιακό μέτωπο Άσσου-Λεχαίου, το αντίστοιχο του Σαρωνικού και την μεσόγεια περιοχή Αθικίων και Τενέας. Από Απρίλιο περιμένουμε τις μελέτες των 49,5 εκατομμυρίων, μήπως και καταφέρουμε να εντάξουμε το παραλιακό μέτωπο Άσσου Λεχαίου, αλλά και να αναβαθμίσουμε τον βιολογικό καθαρισμό. Αποχετευτικά ομβρίων υδάτων πουθενά.

Η δεύτερη φάση διαδικτύωσης του νερού της Στυμφαλίας που θα το έφερνε μέχρι τον Άσσο και το Λέχαιο, έχει μπει στον Φιλόδημο, αλλά το έργο δεν είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα έρθει νερό στην παραλιακή ζώνη ούτε μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σχεδόν πλήρης απραξία, τόσο στο λιμάνι όσο και στα αλιευτικά καταφύγια. Κανένα απολύτως έργο. Στον Κόρφο παραμένει από το 2014 η πλωτή εξέδρα που είχε τοποθετηθεί και με δικές μου ενέργειες. Κάναμε μελέτη για την έδραση στον λιμενοβραχίονα, 400.000 ευρώ, και κάθεται. Δεν έχουμε υποβάλει ούτε ένα έργο στον Φιλόδημο για νέα μαρίνα ή αλιευτικό καταφύγιο.   

Στον αθλητισμό καμία πρόβλεψη για νέο κλειστό γυμναστήριο, καμία αγορά οικοπέδου για νέο γήπεδο ποδοσφαίρου, ούτε αξιοποίηση της παραχώρησης των 10 στρεμμάτων στο στρατόπεδο. Στο Κολυμβητήριο εδώ και τρία χρόνια.

Κανένα νέο κτιριακό έργο για τον πολιτισμό δεν περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα. Εμείς προτείναμε το Μουσείο Μικρασιατικών και Προσφυγικών Κειμηλίων, το Πολιτιστικό Κέντρο στον Άσσο, το Πνευματικό Κέντρο στο Λέχαιο στο Γαλατάκι, στο Χιλιομόδι, στον Σολομό.

Στην κοινωνική πολιτική πήραμε 94 άτομα μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Θα μπορούσαμε –αναλογικά με το πόσους πήραν άλλοι δήμοι- να έχουμε πάρει τουλάχιστον 160, αλλά ο δήμαρχος απάντησε πως δεν χρειαζόμαστε. Αν είχαμε πάρει όμως άλλους 50-60 η εικόνα του δήμου θα ηταν διαφορετική.    

Τα δημοτικά τέλη παραμένουν ακριβά. Είμαστε από τους πιο ακριβούς δήμους στην Ελλάδα. Εμείς ζητήσαμε μειώσεις: -50% στα νεκροταφεία, -25% στην καθαριότητα, -40% στην ΔΕΥΑΚ. Μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και την καραντίνα προτείναμε μεγάλες μειώσεις για τις επιχειρήσεις εστίασης. Δεν εισακουστήκαμε.

Στις 22 Οκτωβρίου 1943 Αντιτορπιλικό «Αδρίας» : Το πλήγμα, οι απώλειες, ο άθλος

Previous article

Αρνητικά ρεκόρ σε όλα: 882 νέα κρούσματα, 15 θάνατοι, 90 διασωληνωμένοι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.