ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Τζάνι Ροντάρι: Ο συγγραφέας με το παράλογο χιούμορ το τιμώμενο πρόσωπο στο σημερινό Google Doodle

0

Google στο σημερινό της Doodle τιμά τον Ιταλό συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Τζάνι Ροντάρι, που με το χιούμορ του παραλόγου, το παιχνίδι των στερεοτύπων και τις ευφάνταστες αλλοιώσεις της γλώσσας, ο συγγραφέας οδηγεί μικρούς και μεγάλους να απελευθερωθούν από τα καλούπια, τις προκαταλήψεις και τους συμβιβασμούς και να κοιτάξουν μακριά.

Χάρη στον Τζάνι Ροντάρι η παιδική λογοτεχνία βρήκε ξανά τη θέση της στην ιστορία της λογοτεχνίας και της παιδαγωγικής. Κοινός παρονομαστής στις ιστορίες του Ροντάρι είναι η διαχρονικότητα των θεμάτων του, το ανήσυχο πνεύμα των ηρώων του, ο ηθικός προβληματισμός και η θαρραλέα διαμαρτυρία.

Ο Τζάνι Ροντάρι γεννήθηκε σαν σήμερα, 23 Οκτωβρίου του 1920 στο Πιεμόντε της επαρχίας Νοβάρα της Ιταλίας. Εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα ως δάσκαλος και μετά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Σχεδόν τυχαία ξεκίνησε να γράφει για παιδιά.

Στρατευμένος στην αριστερά μέχρι το τέλος της ζωής του. Κεφάλαιο των ιταλικών και των παγκόσμιων γραμμάτων, βραβευμένος με το βραβείο Άντερσεν (Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας), έγραψε ιστορίες για παιδιά, θαυμάσια παραμύθια, έργα για ενηλίκους και μελετήθηκε στα πανεπιστήμια για την ανατρεπτική μεταμοντέρνα γραφή του.

Ο Ροντάρι έγραψε βιβλία ιστορίας βασισμένα σε προσωπικά διαβάσματα και μελέτη, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία.

«Εχθρός της σκέψης είναι η πλήξη. Δημιουργικός νους είναι εκείνος που κάνει πάντα ερωτήσεις, που ανακαλύπτει προβλήματα εκεί όπου οι άλλοι βρίσκουν ικανοποιητικές απαντήσεις, που νιώθει άνετα σε ρευστές καταστάσεις όπου οι άλλοι μυρίζονται μόνο κινδύνους, που είναι ικανός για αυτόνομες και ανεξάρτητες κρίσεις, που αρνείται το κωδικοποιημένο».
Τζάντι Ροντάρι


5 βιβλία 
του Τζάνι Ροντάρι που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε παιδική και όχι μόνο βιβλιοθήκη:

Γραμματική της φαντασίας
Ξεκινώντας από την εξέταση των μηχανισμών που κινούν την επινόηση, ο συγγραφέας προσφέρει «πρώτη ύλη», ιδέες, ευκαιρίες για φανταστικούς στοχασμούς, τονίζοντας την απελευθερωτική φόρτιση της λέξης και τον παιδαγωγικό ρόλο της φαντασίας.

Παραμύθια από το τηλέφωνο
Τριγυρνά σε πόλεις και χωριά της Ιταλίας με παράξενες ονομασίες. Περπατά σε δρόμους από σοκολάτα και ανακαλύπτει νέους κόσμους.

Παραμύθια σαν πλατύ χαμόγελο
Ένα ξεκαρδιστικό και ανατρεπτικό παραμύθι βγαλμένο από τη φαντασία και τη δημιουργική ικανότητα του Ροντάρι.

Η Αλίκη στη χώρα της περιέργειας
Αλίκη του Τζάνι Ροντάρι δεν πηγαίνει στη χώρα των θαυμάτων, αλλά ζει απίστευτες περιπέτειες.

Χαρούμενα, μαγικά Χριστούγεννα
Μια συλλογή χριστουγεννιάτικων ιστοριών του αγαπημένου συγγραφέα Τζάνι Ροντάρι.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Ο χυμός καρότου προστατεύει το ήπαρ και ρυθμίζει το σάκχαρο

Previous article

Κηρύχθηκε έκπτωτος ο Γκιούλης από την ΔΗΜΤΟ Νέας Δημοκρατίας Κιάτου!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.