ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλέξανδρος Σκούρας: “Προβάδισμα ο Τραμπ, φαβορί ο Μπάιντεν”

0

Ο Αλέξανδρος Σκούρας είναι πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, με πολύ μεγάλη εμπειρία από το πολιτικό “γίγνεσθαι” στις ΗΠΑ, συμμετοχές σε προεδρικές καμπάνιες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ενώ διετέλεσε για 6 χρόνια Αναπληρωτής Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στο Atlas Network στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ την Ουάσιγκτον.

Έχει καταγωγή από την Κόρινθο (Ξυλόκαστρο) και είναι γιος του ιστορικού δημάρχου Δημήτρη Σκούρα.

Πριν απο λίγο έκανε μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το θρίλερ των αμερικανικών εκλογών που έχει ενδιαφέρον:

Αν ξύπνησες σήμερα και μπήκες στο google να δεις πως πάνε οι εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα αυτή τη στιγμή αισθάνεσαι ότι ο Τραμπ είναι πλέον το φαβορί. Δεν είναι. Ο χάρτης αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα παραπλανητικός. Δεν αποκλείεται να κερδίσει, είναι πολύ πιο πιθανό από ότι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το φαβορί. Ιδού το γιατί:

Αυτή τη στιγμή από ότι φαίνεται θα νικήσει ο υποψήφιος που θα κερδίσει δύο πολιτείες εκ των Μίσιγκαν (Προφίσενσι), Πενσιλβάνια (Ρόκι Μπαλμπόα) και Ουισκόνσιν (Αντετοκούνμπο). Αυτή τη στιγμή ο Τραμπ έχει σαφές προβάδισμα και στις τρεις πολιτείες.

What the emojis say about U.S. presidential election 2020

Το προβάδισμα του Τραμπ οφείλεται σε δύο τερτίπια της σημερινής, περίεργης εκλογικής αναμέτρησης και του τρόπου που προσμετρώνται τα αποτελέσματα στις πολιτείες αυτές.

α) Η κύρια επιρροή του κόβιντ στις εκλογές ήταν ότι οδήγησε τους δημοκρατικούς να ψηφίσουν μαζικά επιστολικά και τους ρεπουμπλικανούς να ψηφίσουν μαζικά χθες στην κάλπη. Είναι τόσο εμφανής αυτή η διαφορά που αν δει κανείς την εικόνα όσων ψήφισαν επιστολικά ή δια ζώσης ξεχωριστά, είναι σαν να βλέπει διαφορετικές αναμετρήσεις. Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ προηγείται σε αυτές τις πολιτείες, υπάρχουν αρκετές επιστολικές ψήφοι που δεν έχουν καταμετρηθεί προς το παρόν. Μόλις γίνει αυτό, το αποτέλεσμα θα αλλάξει σημαντικά.

β) Στις δύο από τις τρεις πολιτείες τα μεγάλα αστικά κέντρα καθυστερούν παραδοσιακά στο να βγάλουν αποτελέσματα. Για όποιον δεν τον γνωρίζει, οι δημοκρατικοί τείνουν να υπερισχύουν συντριπτικά στα αστικά κέντρα. Αντίθετα, οι ρεπουμπλικανοί υπερισχύουν συντριπτικά στην επαρχία και ξεκάθαρα στα περισσότερα προάστια.

Συνυπολογίζοντας τα α,β, θεωρώ πως το φαβορί παραμένει ο Biden αλλά σε καμία περίπτωση όσο άνετα έδειχναν οι (πλέον άξιοι αποδοκιμασίας) mainstream δημοσκόποι.

Αν κριθεί στην Πενσιλβάνια (δηλαδή μοιραστούν οι άλλες δύο μεταξύ των υποψηφίων), η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μέρες μέχρι και εβδομάδες.”

Ο Τραμπ προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων

Previous article

Επιστολή του περιφερειάρχη Π. Νίκα προς την ΠΕΔ για το θέμα της “Πελοπόννησος” Α.Ε.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.