ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμιση από τη Moody’s για την Ελλάδα -Θετική έκπληξη από τον πιο «σκληρό» οίκο αξιολόγησης

0

Εν μέσω πανδημίας κaι ενώ η σκιά της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της μάχης με τον κορωνοϊό πλανάται πάνω από την Ευρώπη, η Moody’s έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία!

Εκπλήσσοντας ακόμα και τους πιο αισιόδοξους, ο πιο «σκληρός» Οίκος Αξιολόγησης -όπως πιστοποιείται από το γεγονός ότι είχε «ξεχάσει» την Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2019- αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα κι έτσι πλέον απέχουμε τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την κλίμακα της Moody’s.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτή η αναβάθμιση θα ήταν διπλή», σχολίασαν αρμόδιες πηγές τη θετική κίνηση της Moody’s, η οποία στη συνοδευτική της έκθεση επικεντρώνεται στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που «τρέχουν» ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όπως ο νέος Πτωχευτικός, καθώς και στις προοπτικές για την επόμενη ημέρα, όπως αυτές ενισχύονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Την ίδια ώρα, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και είναι ενδεικτικό ότι το 2ετές έπεσε σε αρνητικό επιτόκιο 0,03%! Η τιμή του 5ετούς κινείται στο 0,075%, του 10ετούς στο 0,773% και τους 15ετούς στο 1,084%.

Οι λόγοι που προχώρησε στην αναβάθμιση η Moody’s
Οι δύο βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση, όπως ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του, είναι:

«Πρώτον, ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στηρίζουν μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη φέρει απτή πρόοδο σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της φορολογικής διοίκησης και της μάχης κατά της διαφθοράς. Ο κίνδυνος αντιστροφής αυτών των σημαντικών βελτιώσεων είναι χαμηλός.

Δεύτερον, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τον βραχυπρόθεσμα αρνητικό αντίκτυπο από την πανδημία του κορωνοϊού, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί, αναφέρει ο Moody’s, από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος παράλληλα με τις εισροές πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων για την ανάκαμψη, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% μεσοπρόθεσμα. «Οι ευνοϊκές αναπτυξιακές προοπτικές, σε συνδυασμό με την επάνοδο σε μία συνετή δημοσιονομική στάση θα οδηγήσει στη σταδιακή αναστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι επιπλέον η Ελλάδα ωφελείται από την πολύ ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους και τη ισχυρή δυνατότητά της να το εξυπηρετήσει.

Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την άποψη του Moody’s ότι θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για να ενσωματωθούν πλήρως και να γίνουν ορατά τα οφέλη από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση. Επίσης, ο οίκος θεωρεί ότι ο τραπεζικός τομέας – παρά τις περαιτέρω βελτιώσεις το περασμένο έτος – εξακολουθεί να απαιτεί ισχυρή δράση για να βελτιώσει την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού τους.

Σταϊκούρας: «Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της»
Το σχόλιο του Χρήστου Σταϊκούρα μετά την… ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στην ελληνική οικονομία:

«O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της.
Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική».

8eCUgvCwsa

GNTM 3: Δείτε την τελική δεκάδα στην Γκούρα Κορινθίας – Το πρώτο τους ταξίδι

Previous article

Απίστευτο! Οι άνεμοι έκοψαν τους κάβους στο κρουαζιερόπλοιο της Κορίνθου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.